... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Επιμένει η Ινδονησία στα τεστ αγνότητας που επιβάλλει στις εν δυνάμει στρατιωτικούς της χώρας

INDONESIA WOMAN ARMY

Κατά τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 17-22 Μαΐου στρατιωτικοί ιατροί αρκετών χωρών αναμένεται να παραβρεθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάλι της Ινδονησίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 14 Μαΐου εν όψει του επικείμενου συνεδρίου, καλεί την ασιατική χώρα να προωθήσει άμεσα την κατάργηση των τεστ αγνότητας, στα οποία ο ινδονησιακός στρατός επιβάλλει τις γυναίκες που επιθυμούν την ένταξη τους σε στρατιωτικό σώμα αλλά και τις αραβωνιαστικές όσων υπηρετούν στον στρατό της χώρας.
Αναφέρει πως η εν λόγω μορφή εξέτασης, αυτών των επεμβατικών τεστ, συνιστά ένα μέτρο διάκρισης. Σημειώνει, επίσης, ότι τα συγκεκριμένα τεστ- γνωστά ως τεστ «των δύο δαχτύλων»- που σκοπό έχουν να δουν εάν ο υμένας είναι άθικτος, είναι επώδυνα και εξευτελιστικά για τις γυναίκες. Ακόμη, κρίνονται αντιεπιστημονικά, ενώ αποτελούν και μια μορφή βίας έναντι των γυναικών, με βάση το φύλο.
«Οι ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιληφθούν πως τα επώδυνα και εξευτελιστικά τεστ αγνότητας στα οποία επιβάλλονται οι γυναίκες που επιθυμούν την ένταξη τους στο σώμα, δεν βοηθούν με κανέναν τρόπο στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», σημείωσε η Nisha Varia, διευθύντρια του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών της οργάνωσης.
Εξάλλου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει πως η συγκεκριμένη πρακτική ιατρική εξέταση ισχύει για κάθε σώμα των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων της αεροπορίας, του στρατού ξηράς και του ναυτικού, για αρκετές δεκαετίες, ενώ υπογραμμίζεται επίσης πως και γυναίκες που επιθυμούσαν πρόσληψη τους στην Αστυνομία υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να υποβληθούν στο συγκεκριμένο τεστ.
Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, μεταξύ Μαϊου και Απριλίου του 2014, 11 γυναίκες στρατιωτικοί και αρραβωνιαστικές στρατιωτικών υποβλήθηκαν επίσης στο τεστ, ενώ μια ιατρός του ινδονησιακού στρατού περιγράφει τη διαδικασία της εξέτασης:
«Οι γυναίκες είχαν καθίσει όπως κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Το 2008, επέβλεψα η ίδια το τεστ. Εκείνες οι νεαρές γυναίκες ήταν ξεκάθαρα απρόθυμες στο να δεχθούν να καθίσουν σε αυτή την στάση. Χρειάστηκε προσπάθεια για να της πείσει να δεχθούν να το κάνουν. Δεν ήταν πια απλώς μια εξευτελιστική πράξη. Ήταν ένα βασανιστήριο. Αποφάσισα να μην το κάνω ποτέ ξανά».
Γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο τεστ υποστηρίζουν πως ένιωσαν ταπεινωμένες και σοκαρίστηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως στο τεστ θα υποβάλλονταν από άνδρα, ενώ όσες «απέτυχαν» να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στο τεστ δεν είχαν κάποια ποινή, αλλά οι αναμνήσεις τους από αυτό είναι τραυματικές, ντροπιαστικές και γεμάτες πόνο, λένε.
Φυσικά, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση, γυναίκες με ισχυρές γνωριμίες ή όσες μπορούν να δωροδοκήσουν τους στρατιωτικούς ιατρούς, καταφέρνουν να αποφύγουν το συγκεκριμένο τεστ.
Άτεγκτη η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας
Από την πλευρά του, το Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υποστηρίζει την εν λόγω πρακτική της εξέτασης των γυναικών και δεν παρουσιάζεται διατεθειμένο να επισπεύσει την κατάργηση του, παρά τις διεθνείς πιέσεις.
Υπογραμμίζει πως αποτελεί ένα μέρος της εξέτασης, ώστε να δειχθεί εάν οι υποψήφιες για ένταξη στο σώμα πληρούν τις ιατρικές προϋποθέσεις και διαβεβαιώνει πως η πραγματοποίηση του τεστ θα συνεχιστεί.
«Χρειάζεται να εξετάζουμε την ιδιοσυγκρασία των αιτούντων. Εάν δεν είναι πια παρθένες, αν είναι άτακτες, σημαίνει πως η ιδιοσυγκρασία τους δεν είναι καλή», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του στρατού, Fuad Basya.
«Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε το τεστ γιατί για να είσαι στρατιωτικός, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ιδιοσυγκρασία σου. Οι σωματικές και διανοητικές προϋποθέσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: