... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Οι Ελληνίδες αντιμετωπίζουν την προκατάληψη ότι η επιστήμη είναι κυρίως για τους άνδρες

Οι Ελληνίδες αντιμετωπίζουν την προκατάληψη ότι η επιστήμη είναι κυρίως για τους άνδρες

Παρά τις προόδους στην ισότητα των δύο φύλων, μερικές προκαταλήψεις δεν λένε να εξαλειφθούν. Η επιστήμη συνεχίζει να αντιμετωπίζεται κατά βάση ως ανδρικό επάγγελμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 66 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Είτε πρόκειται για αστρονόμους σε ένα τηλεσκόπιο, για βιολόγους σε ένα μικροσκόπιο, για ειδικούς των υπολογιστών ή για όποια άλλη επιστημονική ειδικότητα, ο μέσος άνθρωπος τείνει να φαντάζεται έναν άνδρα παρά μια γυναίκα σε αυτές τις θέσεις. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει κατ' εξοχήν σε χώρες ανεπτυγμένες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την -κατά τα άλλα πολύ μοντέρνα- Ολλανδία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών, όσον αφορά τα ανδρικά στερεότυπα για τους επιστήμονες στον πληθυσμό της.

Στην ίδια λίστα, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στην 33η θέση. Για την κατάταξη μιας χώρας συνυπολογίζεται το ποσοστό των γυναικών πτυχιούχων στις θετικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, καθώς και το ποσοστό των γυναικών μεταξύ του συνολικού εθνικού ερευνητικού-επιστημονικού δυναμικού. Τα δύο αυτά ποσοστά για τη χώρα μας εμφανίζονται στο 37,7% και 36,3% αντίστοιχα (έναντι μόνο 20,2% και 20,4% της «πρωταθλήτριας» των στερεοτύπων Ολλανδίας).

Η Κύπρος εμφανίζεται στην 25η θέση, ενώ επίσης πιο έντονα, σε σχέση με την Ελλάδα, φαίνεται να είναι τα στερεότυπα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία. Αντίθετα, μικρότερα έναντι της Ελλάδας εμφανίζονται τα στερεότυπα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στις ΗΠΑ κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ντέηβιντ Μίλερ του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εκπαιδευτικής ψυχολογίας "Journal of Educational Psychology", σύμφωνα με το "Science", τόνισαν ότι «τα στερεότυπα που συσχετίζουν την επιστήμη με τους άνδρες, συναντώνται σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις υποτιθέμενες χώρες με προχωρημένη ισότητα των δύο φύλων».

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία περίπου 350.000 ατόμων, από πέντε ηπείρους, που απάντησαν σε ένα online ερωτηματολόγιο. Το 60% ήσαν γυναίκες και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 27 ετών.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, παραμένει αναπάντητο ένα πελώριο «γιατί», όσον αφορά στην επιμονή του εν λόγω στερεότυπου.
http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: