... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Φοιτητές απαντούν ότι θα βίαζαν μια γυναίκα!!!

Πανό από κοπέλες που υπήρξαν θύματα βιασμού

Ένας στους τρεις σπουδαστές θα βίαζε μια γυναίκα εάν δεν ακολουθούσαν αρνητικές επιπτώσεις. Πολλοί από τους ερωτηθέντες δεν θα αντιλαμβάνονταν την πράξη τους ως βιασμό παρόλο που θα χρησιμοποιούσαν καθαρό σεξουαλικό εξαναγκασμό για να έρθουν σε επαφή με μια γυναίκα. Σημασία τελικά έχουν οι λέξεις ή οι πράξεις;
Σχεδόν ένας στους τρεις φοιτητές ομολόγησαν στα πλαίσια μιας επιστημονικής έρευνας, πως θα ασκούσαν βία για να κάνουν σεξ με μία γυναίκα εάν δεν υπήρχαν συνέπειες. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δεν θα αντιλαμβάνονταν την πράξη τους ως βιασμό. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Violence and Gender στηρίχθηκε σε μία κεντρική ερώτηση που έγινε κυρίως σε νέους λευκούς Αμερικανούς. “Εάν δεν υπήρχε καμία κατηγορία, συνέπεια ή φόβος να το μάθει κανείς, θα εξαναγκάζατε μια γυναίκα να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί σας”; 
Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους νεαρούς με βασικό άξονα το παραπάνω ερώτημα, έδειξε πως το 31.7% θα εκμεταλλευόταν τις συνθήκες ενώ το 13.6% θα βίαζε μια γυναίκα εάν δεν υπήρχε τιμωρία. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι πως οι περισσότεροι από όσους απάντησαν θετικά, δεν θα θεωρούσαν ότι η πράξη τους συνδέεται με βιασμό. Οι μελετητές της έρευνας εξήγησαν πως η διαφορά έγκειται στο πώς προσδιορίζεται κάθε φορά, μια σεξουαλική επίθεση.
Στην παρούσα έρευνα, οι μελετητές όρισαν την λέξη του βιασμού ως “συνουσία με την επιβολή βίας και ενάντια στη θέληση του θύματος”. Η ομάδα, με επικεφαλής την ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, Sarah R. Edwards, εξέτασε 86 άνδρες φοιτητές από ένα μόνο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες δέχτηκαν ερωτήσεις που σκοπό είχαν να φωτίσουν πτυχές όπως εάν υιοθετούσαν μια γενικότερη εχθρική στάση απέναντι σε μια γυναίκα. Τα αποτελέσματα που φανέρωσαν πως πολλοί άνθρωποι θα αρνούνταν τον βιασμό ενώ η πράξη τους σχετίζεται αποκλειστικά με βίαιη σεξουαλική επιβολή, εξέπληξαν τους ερευνητές.
Αυτή η διαπίστωση συνδέεται, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, με τον λόγο που τα θύματα συνήθως αδυνατούν να παραδεχτούν ότι αυτό που μόλις υπέστησαν, ονομάζεται βιασμός. Για παράδειγμα, στα πλαίσια μιας ακόμη έρευνας που διενεργήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Μασαχουσέτη, το 17% απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν είχε πέσει ποτέ θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μόνο το 5% δέχτηκε τη λέξη του βιασμού, ότι είχε πέσει δηλαδή θύμα του. 
Το περιεχόμενο της ερωτικής επιθυμίας
Το περιεχόμενο της ερωτικής επιθυμίας
Βίαιες προθέσεις, κινήσεις που γίνονται πράξεις κάνουν φαύλο τον κύκλο του αμφισβητούμενου βιασμού" 
Μια μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 από τον David Lisak σε Πανεπιστήμιο στη Βοστόνη, έδειξε σύμφωνα με την Huffington Post, ότι από τους 1882 άνδρες, οι 120 είχαν βιάσει μία γυναίκα ή είχαν προχωρήσει σε σεξουαλική επίθεση. Ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες, οι 76 παρατηρήθηκε πως ήταν επαναλαμβανόμενοι θύτες. Επιστρέφοντας στην πρώτη έρευνα, οι ερευνητές ανησυχούν για τα αποτελέσματά της, καθώς πολλοί άνδρες, παρά το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούσαν βία για να κάνουν σεξ, αρνήθηκαν ότι αυτό είναι βιασμός. 
Στο παιχνίδι της σεξουαλικής βίας τίθεται το θέμα της ερμηνείας μιας τέτοιας πράξης. Από τα ευρήματα της παρούσας μελέτης παρουσιάζεται ένα σύνολο διαφορετικών οπτικών γύρω από το πώς εκλαμβάνει κανείς κάθε φορά, τις βίαιες προθέσεις και τελικά πράξεις του, καθώς και την μετέπειτα αντιμετώπιση της πραγματικότητας που μόνος κατασκεύασε. Η σεξουαλική βία είναι μια προβληματική πολλών πανεπιστημίων στον κόσμο γι' αυτό και οι συγκεκριμένοι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις απαντήσεις σπουδαστών. 
"Μια τυπική βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά ορίζεται ως η στάση που έχει την τάση να μετατρέπει σε αντικείμενου στεγνού πόθου μία γυναίκα τη στιγμή που ο άνδρας πασχίζει να εξασφαλίσει τα σκήπτρα της σεξουαλικής κυριαρχίας". Ο ορισμός δόθηκε το 1993 από τον Donaldson αλλά αποδίδει με ακρίβεια τις σημερινές βίαιες ρίζες μιας συμπεριφοράς που από κάποιους δεν εκλαμβάνεται ως βιασμός αλλά ως μια συγκαλυμμένη μορφή.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: