... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τα 5 στερεότυπα που κρατάνε τις γυναίκες μακριά από τις επιστήμες

Εν έτει 2015 φανταζόμαστε τους επιστήμονες ως τρελούς εφευρέτες που ζουν μόνοι κ φοράνε μακριές λευκές ρόμπες. Οι δε γυναίκες νιώθουν ότι δεν έχουν θέση σ' αυτό...

ta-5-stereotupa-pou-kratane-tis-gunaikes-makria-apo-tis-epistimes 

Τι κι αν σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο 2015; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Boston Consulting Group, οι σύγχρονες γυναίκες αποθαρρύνονται -άδικα- από το να ακολουθήσουν τον κλάδο των επιστημών. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα κοινωνικά στερεότυπα. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα πέντε βασικά στερεότυπα που τις εμποδίζουν είναι τα εξής:
Η επιστήμη είναι μοναχικός δρόμος
Έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας μια στερεοτυπική εικόνα του “τρελού” επιστήμονα που κάθεται μόνος του και μελετάει ή κάνει πειράματα με ανακατεμένα μαλλιά. Κι' όμως είναι τόσο ξεπερασμένο και αναληθές αυτό. Η επιστήμη είναι ομαδική υπόθεση. Η χημεία χρειάζεται τη φυσική, η φυσική τα μαθηματικά, η νευρολογία συνδέεται με την ψυχολογία και τη βιολογία κ.ο.κ.
Οι γυναίκες αποτυγχάνουν πιο συχνά στις ανώτατες σπουδές
Είναι σοκαριστικό ότι ακόμη υπάρχει στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων ότι οι πιο εξειδικευμένες σπουδές είναι αντρική υπόθεση. Γεγονός που φυσικά αναιρείται στην πράξη. Συγκεκριμένα στη Γαλλία το 2010, 51% των γυναικών αποφοίτησε από ανώτατα ιδρύματα, έναντι ένα 37% των ανδρών.
Οι επιστήμες δεν είναι γυναικεία υπόθεση
Τα κοινωνικά πρότυπα καλλιεργούν στις γυναίκες έναν “παθητικό” ρομαντισμό και τους ενισχύουν το όνειρο της μητρότητας και της συντροφικότητας. Στην έρευνα αναφέρεται ότι ο πατροπαράδοτος προορισμός της γυναίκας να γίνει σύζυγος και μητέρα, ανεξάρτητα από την βαθύτερη επιθυμία ορισμένων, είναι ο βασικός λόγος που φοβάται ή διστάζει να μπει στα “βαθιά” των επιστημών.

Δεν μπορείς να είσαι μητέρα και επιστήμων
Η ιδέα ότι καριέρα και προσωπική ζωή δεν συνδυάζονται εύκολα, δημιουργεί αναστολές στις γυναίκες από το να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν στην ζωή τους. Το μοντέλο της επιτυχημένης επιστήμονα που επιστρέφει σπίτι για να μαγειρέψει και να φροντίσει τα παιδιά της, είναι ανύπαρκτο. Κι όμως υπάρχει πληθώρα γυναικών που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το να κάνεις καριέρα στον τομέα που σου ταιριάζει και να έχεις οικογένεια, όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά και απαραίτητο.
Οι άντρες πληρώνονται καλύτερα
Αυτό είναι ένα στερεότυπο που δεν αφορά μόνο των χώρο των επιστημών. Πράγματι και στον χώρο των επιστημών οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν θέματα ρατσισμού και άνισης μεταχείρισης. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που εργάζονται στις επιστήμες πληρώνονται κατά 33% υψηλότερα από εκείνες που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε άλλους κλάδους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: