... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

#WhyIStayed: Το hashtag που δείχνει τους λόγους που οι γυναίκες μένουν με βίαιους συντρόφους



"Γιατί πίστευα ότι στο τέλος ο έρωτας θα θριαμβεύσει", "Επειδή ήμουν έγκυος", "Για να έχουν πατέρα τα παιδιά μου": το σκάνδαλο ενός Αμερικανού αθλητή που τον τράβηξαν βίντεο ενώ ξυλοκοπούσε τη σύντροφό του στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει στις ΗΠΑ μια μεγάλη, δημόσια συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες 213.000 μηνύματα αναρτήθηκαν στο Twitter με τη λέξη κλειδί "WhyIStayed" ("Γιατί παρέμεινα") ενώ άλλες 60.000 μηνύματα εξηγούν "WhyILeft" ("Γιατί έφυγα").
Το καθένα από τα σύντομα μηνύματα αφηγείται λακωνικά τις σπαρακτικές ιστορίες χιλιάδων γυναικών: έμειναν με τον βάναυσο σύντροφό τους "επειδή με απειλούσε ότι θα με σκότωνε", "επειδή μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν αξίζω τίποτα και θα μου έπαιρνε το παιδί", "επειδή θα έπρεπε να εξηγήσω τη φυγή μου και ντρεπόμουν", "επειδή ήθελα να πιστεύω ότι είχε κάτι καλό μέσα του", "επειδή δεν είχα πού να πάω".

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, γυναίκες εξηγούν γιατί αποφάσισαν τελικά να φύγουν: "Επειδή ήθελα ο γιος μου να έχει μητέρα", "επειδή μου συμπεριφερόταν όπως ο μπαμπάς μου στη μαμά μου", "επειδή, μετά από χρόνια κακοποίησης, ήξερα ότι εκείνη τη νύχτα θα πέθαινα και έφυγα τρέχοντας, χωρίς παπούτσια".
Σύμφωνα με την Ένωση για την αντιμετώπιση της συζυγικής βίας NCADV 42,4 εκατομμύρια Αμερικανίδες έχουν υποστεί κακοποίηση από έναν σύντροφό τους. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) εκτιμά ότι 1.300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο —δηλαδή 3-4 ημερησίως κατά μέσο όρο— σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας.
Η Μπέβερλι Γκούντεν, ακτιβίστρια και πρώην θύμα, που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας WhyIStayed, τόνισε ότι "έχει κουραστεί με τις επικρίσεις που δέχονται οι γυναίκες οι οποίες παραμένουν σε μια σχέση μολονότι ξυλοκοπούνται". "Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μέχρι την ημέρα που η γυναίκα θα ανοίξει την πόρτα" έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.
Το θέμα αυτό ξανάνοιξε με αφορμή την υπόθεση του αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου Ρέι Ράις, 27 ετών. Την Δευτέρα, η ομάδα του, Μπάλτιμορ Ρέιβενς, ακύρωσε το συμβόλαιο που είχε μαζί του όταν ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τον δείχνει να χτυπάει στο πρόσωπο και να σέρνει στο έδαφος, αναίσθητη, την αρραβωνιαστικιά του, Τζάνι Πάλμερ. Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 όμως το βίντεο του ξυλοδαρμού δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο TMZ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν ήταν και το θύμα, η Τζάνι Πάλμερ που επέλεξε να "μείνει" και να παντρευτεί τον Ρέι Ράις.
"Το να μας αναγκάζετε να ξαναζούμε μια στιγμή της ζωής μας για την οποία μετανιώνουμε καθημερινά είναι φρικτό" έγραψε το Instagram επιτιθέμενη στα μέσα ενημέρωσης.
Την Πέμπτη 16 βουλευτίνες και γερουσιαστίνες του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με επιστολή τους προς την NFL, την ομοσπονδία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ζήτησαν να υιοθετήσει μια "πολιτική μηδενικής ανοχής" και να αποκλείει δια παντός —και όχι απλώς προσωρινά— όποιον παίκτη κριθεί ένοχος για ενδοοικογενειακή βία.
Σήμερα η Ρόμπιν Γκίβενς, πρώην σύζυγος και πρώην θύμα του πυγμάχου Μάικ Τάισον, επισήμανε στο NBC ότι "η συζήτηση (για το θέμα) άλλαξε χάρη σε αυτό το βίντεο και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης".
"Δεν γίνεται να τα κρύβουμε όλα. Σκέφτομαι τι θα γινόταν εάν είχε βιντεοσκοπηθεί αυτό που έζησα. Όταν το τραβούν οι κάμερες, αυτομάτως η συζήτηση αλλάζει", τόνισε.
Το TMZ είχε δείξει στο παρελθόν και τη φωτογραφία με το πρησμένο, ματωμένο πρόσωπο της τραγουδίστριας Ριάνα που είχε ξυλοκοπηθεί το 2009 από τον φίλο της, τον ράπερ Κρις Μπράουν. "Η κοινή γνώμη αφυπνίζεται όταν πρόκειται για διασημότητες, όμως κατόπιν όλα θα ξεχνιούνταν αν δεν υπήρχε το έργο των οργανώσεων" για την προστασία των γυναικών, σημείωσε η Λενόρ Γουόκερ, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νόβα Σαουθίστερν. "Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τίποτα δεν θα ξεχαστεί", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: