... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Επικίνδυνα» τα γυναικεία περιοδικά στο Ιράν;

Το ιρανικό γυναικείο περιοδικό "Οι Γυναίκες Σήμερα"Πόσο ανατρεπτικό μπορεί να είναι ένα γυναικείο περιοδικό; Ακρως για τις ιρανικές αρχές, που κάλεσαν την εκδότρια ενός νέου εντύπου να παρουσιαστεί ενώπιον ειδικού δικαστικού σώματος δίωξης αδικημάτων του Τύπου έπειτα από καταγγελίες ότι προωθεί αντιισλαμικές φεμινιστικές απόψεις. Την είδηση μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS (φίλα προσκείμενο προς τους Φρουρούς της Επανάστασης) και αφορά τη Σαχλά Σερχάτ, που ελπίζοντας στις υποσχέσεις του νέου προέδρου Ρουχανί, εξέδωσε τον περασμένο Μάιο το Zanan-e-Emruz (Οι Γυναίκες Σήμερα).

Μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής κλήσης προς τη Σερχάτ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Χαμενεΐ (μέσα από την ιστοσελίδα του www.leader.ir) επιτέθηκε κατά των δυτικών αξιών που, όπως διατείνεται, υπονομεύουν… τον φεμινισμό σε αντίθεση με τις αξίες της Ιρανικής Δημοκρατίας. Οι οποίες, έσπευσε να εξηγήσει, περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα και ορίζουν ότι καθήκον των γυναικών είναι να ανατρέφουν τα παιδιά τους με σεβασμό προς τη θρησκεία.

Υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι «κλήσεις σε απολογία» αποτελούν προοίμιο περιορισμών στην έκδοση του περιοδικού, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε κλείσιμό του. Οπως συνέβη με το διάσημο Zanan, το οποίο επί δεκαέξι χρόνια εξέδιδε η Σερχάτ και απαγορεύτηκε από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ το 2008, με το σκεπτικό ότι «έδινε μια ζοφερή εικόνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας» και δημοσίευε «ηθικά αμφισβητούμενη ενημέρωση», με αποτέλεσμα να «διαταράσσει τη συνείδηση του κοινού». Οι σκληροπυρηνικοί κατηγορούν τη Σερχάτ ότι επιδιώκει να συνεχίσει το «καταστροφικό» έργο της διάδοσης φεμινιστικών ιδεών μέσα από το νέο της εκδοτικό εγχείρημα. Οταν μάλιστα πρωτοκυκλοφόρησε στις 28 Μαΐου, η κρατική τηλεόραση έθεσε το ερώτημα: «Η χορήγηση εκδοτικής άδειας στη Σερχάτ υπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν, με δεδομένο το παρελθόν της και τις αποκλίνουσες απόψεις της;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: