... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Φόνοι γυναικών


Φόνοι γυναικών
Άλλη μια γυναίκα, θύμα αντρικής βίας, θάβεται αυτές τις μέρες. Άλλη μια "οικογενειακή τραγωδία" παίζει στα κανάλια με λυπησιάρικες μουσικές και περιγραφές που αγγίζουν τη σφαίρα του κουτσομπολιού. Λες και αν ήταν μια «εύθυμη γυναίκα, με όρεξη για ζωή» και εκείνος «ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή από το ψυχιατρείο» θα έχουμε λύσει τον γρίφο για τα «αναρίθμητα γιατί» του δράματος. Η ουσία βεβαίως παραμένει ανέγγιχτη. Κανένα κυνηγετικό και κανένα G3 δεν καταφέρνει να την πετύχει.

Ότι δηλαδή παρακολουθούμε άλλο ένα έγκλημα του πατριαρχικού συστήματος που συνεχίζει να θυματοποιεί και τα δύο φύλα στερώντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: οι μεν γυναίκες παραμένουν τα άμεσα θύματα της βίας, ενώ οι άντρες εγκλωβισμένοι στο ρόλο της επιβολής, την κατάκτησης και της άσκησης ελέγχου, καταδικάζονται να στερηθούν για πάντα τη χαρά και την απόλαυση μιας ισότιμης σχέσης αγάπης.

Τρεις γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο από τον σύντροφο τους. Πείτε τα "εγκλήματα πάθους" βαφτίστε τα "οικογενειακές τραγωδίες", δώστε τους όλους τους τίτλους που θα τα εξευμενίσουν διαιωνίζοντας τους μύθους... Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε για την ουσία, αν δεν μπούμε στη διαπαιδαγώγηση των φύλων, αν δεν αποκαταστήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας των θυμάτων που καταφεύγουν στην Πολιτεία για βοήθεια, αν δεν λάβουμε νομικά μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της βίας κατά των γυναικών, αν δεν κάνουμε μια έντιμη και ειλικρινή δημόσια συζήτηση για τα σεξιστικά στερεότυπα, απλώς θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε νεκρολογίες:

Σταυρούλλα Φλώρου, Μαργαρίτα Κουλουμά, Γιούλια Οπόροκ και όποια θα προστεθεί στη λίστα αυτό τον μήνα ή τον επόμενο.

Τώνια Σταυρινού
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: