... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ισότητα των φύλων σε κινούμενα σχέδια. Εκατό ταινίες στο aniμαsyros

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με το παραδοσιακό animation, κυκλοφορούν και κάποιες ταινίες κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε ενηλίκους -συχνά μάλιστα καταπιάνονται με φλέγοντα ζητήματα όπως ο πόλεμος και οι κοινωνικές ανισότητες (βλέπε «Βαλς με τον Μπασίρ» ή «Persepolis»).
«Η Σίτα τραγουδάει τα blues»«Η Σίτα τραγουδάει τα blues»Για πρώτη φορά όμως, στη Σύρο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μαζεμένες και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες animation γύρω από την ισότητα των φύλων. Η δε έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με μια ταινία που δείχνει μια θετική διάθεση αναγνώρισης εναλλακτικών μοντέλων οικογένειας, όπως δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες.
«Δράστης» το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς που φέτος γίνεται επτά ετών και ετοιμάζεται να κατακλύσει την Ερμούπολη της Σύρου με ένα πλήθος κινουμένων σχεδίων κάθε αισθητικής. Με επίκεντρο το θέατρο Απόλλων (που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του) αλλά και σε υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου, από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου.
Φέτος, λοιπόν, το φεστιβάλ τιμά δεόντως το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation φιλοξενώντας ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Woman in Anima», περιλαμβάνει προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδος Signe Baumane από τη Λετονία, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι «Rocks in my pockets»: στην ταινία αυτή η σκηνοθέτρια παρακολουθεί τρεις γενιές γυναικών και θίγει ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η τάση για αυτοκτονία και η ζήλια. Στο ίδιο αφιέρωμα θα δούμε όμως και άλλες ταινίες όπως το «Sita sings the blues» της Nina Paley που αντλεί από το ινδικό έπος Ramayana: ηρωίδα της είναι η πανέμορφη Σίτα -η Θεά των Χιντού- η οποία ακολουθεί τον άντρα της στην εξορία στο δάσος, που διαρκεί 14 χρόνια. Η σκηνοθέτρια, στην όμορφη εικαστικά αυτή ταινία της, την οποία ντύνει ηχητικά με τζαζ της δεκαετίας του '20, παραπέμπει και σε προσωπικές της στιγμές: όταν, ας πούμε, ο σύζυγός της αποφάσισε να διαλύσει το γάμο τους και να την παρατήσει μέσω ενός e-mail (!)
«Πέτρες στην τσέπη μου»«Πέτρες στην τσέπη μου»Στη φετινή διοργάνωση του αniμαsyroς θα προβληθούν 100 ταινίες, πολλές από αυτές σε πρεμιέρα, ενώ έχουν προσκληθεί προσωπικότητες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές και Φοιτητικό) με διεθνείς και εγχώριες μικρού μήκους ταινίες.
Η ταινία έναρξης θα είναι το «Boxtrolls» που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, με την υποστήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα και με προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του στούντιο LAICA, Mark Shapiro, ο οποίος, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), στο πλαίσιο της πρώτης προ-φεστιβαλικής εκδήλωσης του αniμαsyroς. Το «Boxtrolls» βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στη Βικτωριανή εποχή. Στην πόλη Cheesebridge, τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους.
Από το Boxtrolls, που θα ανοίξει το φεστιβάλΑπό το Boxtrolls, που θα ανοίξει το φεστιβάλΝα πούμε, επίσης, πως η έβδομη διοργάνωση του αniμαsyroς υπόσχεται ένα αφιέρωμα στον σημαντικό Γάλλο δημιουργό ταινιών animation Ζακ Ζιράρ, ιδρυτή του περίφημου στούντιο Folimage, αλλά και σε δύο χώρες με ενδιαφέρουσα παραγωγή animation: την Κροατία και την Εσθονία.
Οπως μαθαίνουμε, οι νέες τεχνολογίες που παρέχει το ανακαινισμένο -σ' αυτόν τον τομέα- θέατρο Απόλλων επιτρέπουν αναμεταδόσεις αρκετών προβολών του φεστιβάλ μέσω live streaming. Πάντως, για όσους βρεθούν στη Σύρο η είσοδος είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: