... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

10 σημάδια ότι υπάρχει κακοποίηση στην σχέση σας

abusive


Η κακοποίηση στη σχέση δεν είναι μόνο αυτή στην οποία παρουσιάζεται σωματική βία. Συχνά τα συμπτώματά της είναι πιο περίπλοκα και το θύμα μιας τέτοιας σχέσης νομίζει πως πρέπει απλά να αποδεχτεί ότι «έτσι είναι» ο/η σύντροφός του.

Η κακοποίηση μπορεί να προέλθει είτε από τους άνδρες, είτε από τις γυναίκες και υπάρχει σε όλους τους τύπους σχέσεων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η κακοποίηση μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Γι’ αυτό πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια και, αν υπάρχουν, να φύγετε μακριά από μια τέτοια σχέση.
1. Λεκτική βία
Οταν κάποιος αποκαλεί το άλλο μέλος της σχέσης με ονόματα που έχουν σκοπό να μειώσουν την αυτοεκτίμησή του, αυτό θεωρείται πρόθεση κακοποίησης. Οι λεκτικές παρατηρήσεις όπως «ηλίθιος/α», «άσχημος/η» ή «κλαψιάρης/α»,  ή άλλα ακόμα χειρότερα και κάποιος δείχνει πως φανερά τα εννοεί σε μόνιμη βάση, μπορεί να πληγώσουν το ίδιο, αν όχι περισσότερο από τα φυσικά χτυπήματα. Οι λέξεις είναι πληγές στην καρδιά και όχι στο σώμα.
2. Κατασκοπεία
Οταν ο/η σύντροφός σας ψάχνει την τσάντα, το πορτοφόλι, τα αρχεία στον υπολογιστή σας, ή το ιστορικό στο κινητό τηλέφωνο ή στέλνει κάποιον να παρακολουθήσει τι κάνετε αν είστε έξω μόνοι το βράδυ, ή ακόμα χειρότερα όταν εμφανίζεται με φίλους του εκεί που βρίσκεστε, όλα αυτά είναι ενδείξεις κατασκοπείας, ζήλιας και καχυποψίας. Δηλαδή έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και επιχείρηση ελέγχου της ζωής σας. Οταν η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής (γιατί ναι, πρέπει να υπάρχει και ιδιωτική ζωή ακόμα και μέσα στη σχέση), παραβιάζεται επανειλημμένα ή οι συνομιλίες του/της συντρόφου στα social media και τις τηλεφωνικές κλήσεις παρακολουθούνται, τότε μιλάμε για κακοποίηση.
3. Ελεγχος του χρόνου σας
Κάποιος που απαιτεί να είστε σπίτι ευθύς αμέσως μετά τη δουλειά χωρίς την παραμικρή στάση ή κάποιος που επιμένει να σας πάει ή να σας πάρει από τη δουλειά, δεν σημαίνει ότι σας φροντίζει. Αυτά είναι σημάδια ελέγχου και κακοποίησης. Οταν  ο/η σύντροφός σας θέλει να γνωρίζει πού βρίσκεστε κάθε μισό λεπτό της ημέρας και απαιτεί συχνά chek-in, είναι επειδή πιστεύει ότι απειλείται ο έλεγχός του/της πάνω σας.
4. Απαγόρευση φιλίας
Αν κάποιος/α επιχειρεί να σας κρατά μακριά από τους φίλους και την οικογένειά σας, είναι ο τρόπος του θύτη να σας αποκόψει από το σύστημα υποστήριξής σας. Αν κάποιος κρατάει έναν άλλο μακριά από αυτούς που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν, τον αποδυναμώνει ως άνθρωπο. Αυτή η συμπεριφορά είναι καταχρηστική γιατί καθιστά τον θύτη μοναδική πηγή κοινωνικής υποστήριξης, αφήνοντας λιγότερο χώρο στο θύμα να ζητήσει βοήθεια.
5. Ελεγχος χρημάτων
Αν ο/η σύντροφός σας δεν σας επιτρέπει να έχετε χρήματα ούτε για προϊόντα πρώτης ανάγκης, αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για να σας διατηρήσει κοντά του. Αν δεν έχετε αρκετά χρήματα για τρόφιμα και είδη ένδυσης, δεν θα έχετε αρκετά χρήματα και για να φύγετε.
6. Εξαναγκασμός στο σεξ
Ο εξαναγκασμός σε κάποιον να κάνει σεξ χωρίς τη θέλησή του ακόμα κι αν αυτός είναι σύζυγος, λογαριάζεται ως βιασμός. Στα περισσότερα κράτη ο συζυγικός βιασμός είναι κακούργημα. Το καταναγκαστικό σεξ δεν είναι αγάπη και μπορεί να αφήσει βαθιές συναισθηματικές πληγές, εκτός από σωματικές βλάβες.
7. Απειλές
Οι απειλές βίας προς το μέρος σας ή προς τα παιδιά, τους φίλους και μέλη της οικογένειά σας είναι κακοποίηση. Ο δράστης προσπαθεί να σας τρομάξει, για να στοχεύσει στο φόβο σας. Ο φόβος είναι ένα καταπληκτικό κίνητρο και όσοι κακοποιούν τους άλλους το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όπλο σε μια καταχρηστική σχέση.
8. Κατηγορίες
Το να κατηγορείς τον άνθρωπό σου ότι ενδιαφέρεται για κάποιον άλλο, ή ότι είναι ήδη με κάποιον άλλο, είναι συχνά συμπεριφορά που προβάλλει πάνω σας ο θύτης που είναι ή θα ήθελε να είναι εκείνος με κάποιο άλλο άτομο. Πιο συχνά οι κατηγορίες αυτές είναι μια δικαιολογία για να αρχίσει η λεκτική ή φυσική βία.
9. Αναγκαστική χρήση ουσιών
Η συμμετοχή σε παράνομες συμπεριφορές, όπως η χρήση ναρκωτικών, είναι ένας εύκολος τρόπος να αναγκάσει κανείς ένα θύμα κακοποίησης σε υποταγή. Οταν βρίσκεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών δεν είναι σε θέση να αντεπιτεθεί ή να ελέγξει τη συμβαίνει. Αυτή η τεχνική κακοποίησης μπορεί να ακολουθείται από καταναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον θύτη ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και με άλλα άτομα της επιλογής του.
10. Σωματική βία
Η πιο κοινή μορφή κακοποίησης είναι φυσικά η σωματική βία. Ενα από τα πιο κλασικά σημάδια της σωματικής κακοποίησης, ωστόσο δεν είναι ορατό σε οποιονδήποτε, αλλά μόνο στο ίδιο το θύμα, όταν στέκεται γυμνό μπροστά στον καθρέφτη. Ενας έξυπνος θύτης δεν θα χτυπήσει το θύμα του σε μια περιοχή που δεν καλύπτεται από ρούχα, γιατί μπορεί κάποιος να ρωτήσει για το σημάδι και τότε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια της σχέσης. Καθόλου ερωτήσεις σημαίνει καθόλου υποστήριξη και έτσι κανείς έξω από τη σχέση δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει.
Τι πρέπει να κάνετε
Η κακοποίηση σε μια σχέση είναι πιο συχνή από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Μία στις τέσσερις σχέσεις ενέχει μια μορφή κακοποίησης. Χρειάζεται δύναμη και υποστήριξη από τους αγαπημένους και τους φίλους για να σταθείτε στα πόδια σας. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη δύναμη αν κανείς δεν έχει καταλάβει τι σας συμβαίνει, να τους μιλήσετε εσείς γι’ αυτό και να τους ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν, ευτυχώς και τηλεφωνικές γραμμές στήριξης στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε για ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή βία και να βρείτε καταφύγιο εκεί. Το σημαντικό είναι να το πάρετε απόφαση ότι δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται να ζείτε μέσα σε μια τέτοια σχέση. Ολα τα άλλα θα γίνουν.

http://www.medinova.gr/deka-simadia-oti-yparhei-kakopoiisi-sti-shesi-sas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: