... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη: η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αργεί ακόμα

Συνέντευξη: η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αργεί ακόμα

2010, το ΕΚ αποφάσισε την παράταση της άδειας μητρότητας σε τουλάχιστον 20 εβδομάδες, με πλήρη μισθό.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η απόφαση αυτή εξακολουθεί να έχει παγώσει από τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τώρα να αποσύρει πλήρως την πρόταση. Πριν από την συζήτηση για αυτή την ανακοίνωση στην ολομέλεια, μιλήσαμε για το θέμα με τη νέα επικεφαλής της επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Ισπανίδα Σοσιαλίστρια, Iratxe García Pérez.

Γιατί αυτό το σχέδιο νόμου δεν έχει γίνει ακόμα νομοθεσία της ΕΕ;
Το ΕΚ ψήφισε αλλά το Συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη. Κάποιες χώρες εμποδίζουν τη νομοθεσία κυρίως γιατί δεν επιθυμούν την αύξηση της διάρκειας της αδείας ή την καταβολή ολόκληρου του μισθού κατά την περίοδο αυτή. Αν δεν βρεθεί κοινή θέση με το Συμβούλιο, το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Δεδομένου ότι το Συμβούλιο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποσύρει την πρόταση, ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα;
Θα δούμε σήμερα το απόγευμα τι θα πούν το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φαίνεται πώς η ιταλική προεδρία ενδιαφέρεται να προχωρήσει το θέμα. Πραγματικά το ελπίζω. Αν τα κράτη μέλη φτάσουν σε κοινή θέση, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε τίποτα.

Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το δεύτερο σενάριο σήμερα το απόγευμα. Πιστεύω ότι θα ήταν απαράδεκτο, ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το Συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει βήματα μπροστά.

Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν εκφράσει ανησυχίες για αυτό το θέμα. Ως νέα επικεφαλής της επιτροπής Ισότητας των Φύλων, πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μακριά από τον πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών;
Δυστυχώς, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών απέχει πολύ ακόμα από την πραγματικότητα. Συν τοις άλλοις, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση των ευάλωτων ομάδων, όπως οι γυναίκες.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, την ισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, ίση επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή και στα διοικητικά συμβούλια, για τη σεξουαλική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, για τις γυναίκες με ειδικές ανάγκες και τις γυναίκες από μειονότητες και το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό το Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί μια Επιτροπή όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, ποσοτικά και ποιοτικά. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% της κοινωνίας και πρέπει να εκπροσωπούνται δεόντος και τα δαγκωματιά τους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις πολιτικές που ψηφίζουμε.

http://www.epixeiro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: