... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Βάσω Κόλλια: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους»

Βάσω Κόλλια: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους»

Μια νέα σελίδα ανοίγει στην κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας ενάντια σε γυναίκες στην Ευρώπη, στον απόηχο των συγκλονιστικών ευρημάτων της πανευρωπαϊκής έρευνας που εκπόνησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως για τη βία κατά των γυναικών συνιστώντας μια κατατοπιστική «ακτινογραφία» του φαινομένου. "Για μια έρευνα που μας δείχνει με ανατριχιαστική καθαρότητα τι συμβαίνει μεταξύ ανδρών και γυναικών" κάνει λόγο η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια. Περιγράφοντας τα στοιχεία της έρευνας, η κ. Κόλλια σημειώνει ότι "τα στοιχεία μάς ξαφνιάζουν και μας σοκάρουν. Αποκαλύπτεται μια απροσδόκητη ποσοτικά και ποιοτικά έκταση βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο Διαδίκτυο. Μιας βίας που δεν γνωρίζει γεωγραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή ηλικιακούς περιορισμούς. Που δεν σταματά στον ιδιωτικό χώρο, αλλά βρίσκει τα θύματά της μπροστά σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια μάτια, στον πραγματικό ή και στον ψηφιακό χώρο".
H έρευνα δείχνει ότι:
Η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία κατά γυναικών αποτελεί εκτεταμένηπαραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
* Το 1/3 των γυναικών (33%) έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Αυτό αντιστοιχεί σε 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε.
* Το 22% των θυμάτων έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους.
* Το 5% του συνόλου των γυναικών έχουν πέσει θύμα βιασμού.
* Το 43% έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως π.χ. δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από -ή κλείδωμα- στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας.
* Το 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
* Το 55% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% των θυμάτων ανέφεραν μάλιστα ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
* Το 67% των γυναικών δεν κατήγγειλαν το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση.
Οι πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας:
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, «η Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια», όπως τονίζει η κ. Κόλλια. Όπως επισημαίνει, «ολοκληρώνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης. Σε όλη τη χώρα αναπτύσσεται ένα πανελλαδικό δίκτυο 40 συμβουλευτικών κέντρων και 21 ξενώνων φιλοξενίας που έχουν τεθεί σχεδόν στο σύνολό τους σε λειτουργίαΠαράλληλα, υλοποιούμε μια διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με εκδηλώσεις και ειδικές δράσεις. Ενημερώνουμε για το εθνικό δίκτυο υποδομών μας, αλλά και για την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS που προσφέρει τηλεφωνική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας. Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή δέχθηκε πάνω από 14.600 κλήσεις.
«Επιχειρούμε με τις δράσεις μας να σπάσουμε τη σιωπή που περιβάλλει το πρόβλημα και να αμβλύνουμε τον φόβο που εμποδίζει τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια. Το σύνθημά μας είναι 'Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη'. Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους» καταλήγειη γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: