... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η σεξουαλική βία νέο όπλο μαζικής καταστροφής. Ζοφερή πραγματικότητα οι ομαδικοί βιασμοί στις εμπόλεμες περιοχές

Η σεξουαλική βία νέο όπλο μαζικής καταστροφής

«Ο βιασμός είναι μπαρούτι που δεν κάνει κρότο. Σκοτώνει την ψυχή σου με τον ίδιο τρόπο που σε σκοτώνει μια σφαίρα».

Με τα λόγια αυτά μία από τις 50.000 γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού στον πόλεμο της Βοσνίας περιέγραψε τη δραματική εμπειρία της στον πολεμικό ανταποκριτή Σωτήρη Δανέζη, όπως τη μοιράστηκε ο ίδιος στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας στις Περιοχές Ενόπλων Συγκρούσεων (PSVI).
Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα ως μέρος διαδοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παράλληλα στις 141 χώρες που έχουν υπογράψει τη σχετική Διακήρυξη Δέσμευσης. Η σημαντική διάσκεψη, διάρκειας 84 ωρών, στην οποία συμμετέχουν 1.200 υπουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές, λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο από τις 10 ως τις 13 Ιουνίου 2014.
Η προσωπική μαρτυρία της Νούρι, μιας από τις 10 γυναίκες που επέζησαν από το κολαστήριο του ξενοδοχείου «Βίλνα Βλας», όπου παρέμειναν έγκλειστες και βιάστηκαν περισσότερες από 200 γυναίκες, όχι μόνο συγκίνησε το κοινό της εκδήλωσης στην Αθήνα αλλά και υπογράμμισε ότι τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα γίνονται δίπλα μας.

Οταν, τον Απρίλιο του 1992, ο γιουγκοσλαβικός στρατός κατέλαβε το Βίζεγκρατ, οι πρώτες παραστρατιωτικές ομάδες εμφανίστηκαν για να εκκαθαρίσουν την περιοχή από το μουσουλμανικό στοιχείο. Οταν οι ένοπλοι έφτασαν στο σπίτι της, πήραν μια ξιφολόγχη και κάρφωσαν τα μαλλιά της στο ξύλο της πόρτας, τη βίασαν μπροστά στα μάτια του γιου της, τον οποίο στη συνέχεια αποκεφάλισαν. Κατόπιν την έσυραν αιμόφυρτη στο ξενοδοχείο του μαρτυρίου.

Εκεί βρισκόταν το αρχηγείο του Μίλαν Λούκιτς, επικεφαλής της ομάδας των Λευκών Αετών, για τον οποίο το Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε το 1998 ένταλμα σύλληψης. Για πολλούς ήταν ο τρίτος πιο σημαντικός καταζητούμενος μετά τους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Συνελήφθη το 2005 στην Αργεντινή και καταδικάστηκε σε ισόβια για μια σειρά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το κατηγορητήριο όμως δεν περιελάμβανε τίποτα σχετικό με ομαδικούς βιασμούς. Η Νούρι ήταν προστατευόμενη μάρτυρας σε αυτό το δικαστήριο, όμως το κατηγορητήριο δεν μπορούσε να διευρυνθεί και το αίτημα των γυναικών και όσων στέκονται στο πλευρό τους παραμένει ως σήμερα ανεκπλήρωτο.

Αντζελίνα Τζολί: Η ντροπή αφορά τον βιαστή
«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού. Ολη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο τον θύτη» δήλωσε η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους ΠρόσφυγεςΑντζελίνα Τζολί στην έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Λονδίνο.
«Οι θύτες αισθάνονται υπεράνω του νόμου. Και αυτό διότι ο νόμος σπάνια τους αγγίζει και η κοινωνία τούς ανέχεται» συμπλήρωσε η Τζολί, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια είναι το πρόσωπο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Γουίλιαμ Χέιγκ, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η Παγκόσμια Διάσκεψη, απηύθυνε έκκληση προς τις συμμετέχουσες χώρες για ανάληψη δράσης κατά της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Με σύνθημα «Είναι ώρα να δράσουμε» (#timetoact), οι χώρες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη καλούνται να υπογράψουν ένα νέο Διεθνές Πρωτόκολλο. Στόχος του είναι η αυξημένη λογοδοσία για τους υπαιτίους της σεξουαλικής βίας σε περιοχές συγκρούσεων, η εξασφάλιση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να εμποδίσουν τη σεξουαλική βία, η δέσμευση για πρακτική υποστήριξη στα θύματα βιασμών και οι συνέργειες για την παροχή βοήθειας σε χώρες που επηρεάζονται από συγκρούσεις.

Οι βιασμοί ως όπλο μαζικής καταστροφής
«Ηρθε η στιγμή για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε αυτόν τον σκοπό και να υποστηρίξει το πρώτο Διεθνές Πρωτόκολλο για την Τεκμηρίωση και Διερεύνηση της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις. Αυτό θα βοηθήσει τους ερευνητές να διατηρήσουν πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία στον απόηχο της επίθεσης και να βελτιώσουν τις πιθανότητες να διωχθούν με επιτυχία οι ένοχοι και να προστατευθούν τα θύματα και οι επιζώντες από περαιτέρω τραύμα» δήλωσε ο πρέσβης της Βρετανίας κ. Τζον Κίτμερχαιρετίζοντας την εκδήλωση στην Αθήνα.
«Νέο όπλο μαζικής καταστροφής» χαρακτήρισε τους μαζικούς βιασμούς κοριτσιών και γυναικών σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων ο δρ Πολύκαρπος Λαζαρίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Από τους μαζικούς βιασμούς στον πόλεμο της Βοσνίας ως την απαγωγή 200 μαθητριών στη Νιγηρία από μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, οι βιασμοί χρησιμοποιούνται για εθνοτικές εκκαθαρίσεις. Στόχος τους είναι να πλήξουν το σύμβολο της γονιμότητας ενός λαού ή μιας μειονότητας σκορπώντας συγχρόνως τον τρόμο όχι μόνο στις ίδιες τις γυναίκες θύματα αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά συχνά είναι αυτόπτες μάρτυρες και ο σύζυγος ή ο πατέρας αποτυγχάνει στον ρόλο του προστάτη.
Για τα νομικά και κοινωνικά εμπόδια στην απονομή της δικαιοσύνης στις περιπτώσεις βιασμών, όπως αυτοί περιγράφηκαν παραπάνω, μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα. Αν και τα νομικά εργαλεία για την πρόληψη και τιμωρία της σεξουαλικής βίας υπάρχουν, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα όταν μιλάμε για βιασμούς στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων.
«Η φύση του ίδιου του εγκλήματος και η περίοδος στην οποία συντελείται δυσκολεύουν τους ερευνητές στη συγκέντρωση στοιχείων, καθώς και στη διασύνδεση αυτών των στοιχείων με το πρόσωπο που δίνει την εντολή των μαζικών βιασμών, το οποίο δεν είναι καν παρόν. Τέλος, κοινωνικά αίτια αποτρέπουν τα ίδια τα θύματα από το να μιλήσουν για όσα τους συνέβησαν, γεγονός που δυσχεραίνει την έρευνα των αρχών» επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα.

Οπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, οι προτεραιότητες τις οποίες θέτει η χώρα μας ως συμβολή στον διεθνή διάλογο για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας στις Περιοχές Ενόπλων Συγκρούσεων είναι η παροχή βοήθειας - ιατρικής, ανθρωπιστικής, νομικής - στα θύματα ακόμη και από τις πρώτες 72 ώρες αν είναι δυνατόν. Ακολουθεί η κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να φέρουν στην επιφάνεια τέτοια εγκλήματα αλλά και να ξετυλίγουν το κουβάρι των προσώπων φτάνοντας σε εκείνο που έδωσε την εντολή.
Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι η παροχή ασύλου και υποστήριξης σε γυναίκες-θύματα βιασμών που φτάνουν σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες, ζήτημα που αφορά και τη χώρα μας. Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για την καταπολέμηση του trafficking, όπου καταλήγουν πολλές από αυτές τις γυναίκες ή ακόμη τα παιδιά τους, παρουσίασε ο δρ Ηρακλής Μοσκώφ, επικεφαλής του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

«Εχουμε δημιουργήσει μια ομπρέλα για φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την καταπολέμηση του trafficking. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχος είναι να το μετατρέψουμε από μια επιχείρηση χαμηλού κόστους και υψηλού κέρδους σε επιχείρηση υψηλού κόστους και χαμηλού κέρδους»
 τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: