Το νομοσχέδιο για την έκτρωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γκαγιαρντόν καταργεί τον ισχύοντα σχετικό νόμο του 2010 και γυρίζει την ισπανική κοινωνία 30 χρόνια πίσω: στο νόμο του 1985. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο καθιστά πρακτικά αδύνατη την πραγματοποίηση νόμιμης έκτρωσης στην Ισπανία. Η λογική και η επιχειρηματολογία στηρίζεται στη γνωστή θρησκευτικο-σκοταδιστική και μισογυνική άποψη της «προστασίας της ζωής του εμβρύου» και στην ταύτιση της σεξουαλικότητας των γυναικών με την αναπαραγωγική τους ικανότητα.
Οι αντιδράσεις στο ιδεολογικό-κοινωνικό πισωγύρισμα που σηματοδοτεί το νομοσχέδιο ήσαν άμεσες και μαχητικές. Ήδη, το περασμένο Σάββατο (1/2), με κεντρικό σύνθημα «Εγώ αποφασίζω» οργανώθηκε από φεμινιστικές ομάδες το «τρένο της ελευθερίας»: το τρένο ξεκίνησε με 150 γυναίκες από την πόλη Χιχόν (Αστούριας), με προορισμό τη Μαδρίτη και ενδιάμεση στάση - διαδήλωση στο Βαγιαντολίδ, όπου διεξάγονταν εθνική Συνδιάσκεψη του Λαϊκού κόμματος. Το κλίμα αγωνιστικό συνάμα και γιορταστικό με τραγούδια και μουσικά όργανα. Η απροσδόκητα ένθερμη υποδοχή στους σταθμούς, η ενθάρρυνση και επευφημίες των συνεπιβατισσών/τών και η μαχητική (φρουρούμενη από τα ισπανικά ΜΑΤ) διαδήλωση, τους τόνωσε το ηθικό. Η «υποδοχή» στη Μαδρίτη το επόμενο πρωί και η διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων από το σταθμό μέχρι τη Βουλή, όπου παραδόθηκε ψήφισμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, γέννησε την ελπίδα ότι μετά τη νικηφόρα «άσπρη παλίρροια»* έρχεται η σειρά της μοβ. Η συνέχεια είχε προγραμματιστεί για χθες, Σάββατο (8/2), με πανισπανική συγκέντρωση-διαδήλωση στη Μαδρίτη.
Από την πλευρά των κομμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) χαρακτηρίζει το νέο νόμο «ντροπή που στρέφεται ενάντια στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία των γυναικών» και δηλώνει ότι θα τον καταψηφίσει και θα είναι με τους πολίτες μέχρι τη νίκη.
Η Ενωμένη Αριστερά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου που κινείται στα όρια του φρανκισμού και παραβιάζει το «θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τη μητρότητά τους», ενώ καλεί την κοινωνία να συμμετάσχει μαζικά στις κινητοποιήσεις.
Ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων τοποθετούνται κατηγορηματικά κατά του νόμου. Ακόμα και βουλευτές/στελέχη της Δεξιάς αντιδρούν, κυρίως για την απαγόρευση της έκτρωσης όταν το έμβρυο έχει σοβαρές δυσπλασίες. Παρά τις αντιδράσεις, ο Γκαγιαρντόν δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να «ρυθμίσει νομοθετικά τα δικαιώματα των γυναικών και του εμβρύου». Μια πρώτη απάντηση ήταν και το σύνθημα φεμινιστριών: «Γκαγιαρντόν, στη μήτρα μου κάνω κουμάντο εγώ».
Το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Νόμος για την Προστασία της Ζωής του Εμβρύου και της Γυναίκας», η έκτρωση είναι νόμιμη σε δύο μόνο περιπτώσεις: 1) βιασμός (τις 12 πρώτες βδομάδες της εγκυμοσύνης) και 2) όταν διαπιστώνεται από 2 γιατρούς (1 στον ισχύοντα νόμο) ότι η εγκυμοσύνη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της εγκύου ή τη φυσική /ψυχολογική της υγεία (22 βδομάδες). Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση των ιατρικών πιστοποιητικών είναι πιο περιοριστικές και οι διαδικασίες πιο χρονοβόρες ακόμα και από αυτές που προέβλεπε ο νόμος του 1985! Καταργείται ακόμα και η δυνατότητα νόμιμης έκτρωσης στην περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει πολύ σοβαρές δυσπλασίες. Επίσης, η άρνηση πραγματοποίησης έκτρωσης για λόγους συνείδησης, που σήμερα ισχύει μόνο για τους γιατρούς, επεκτείνεται και στο υγειονομικό προσωπικό που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει σ’ αυτήν. Τέλος, αν και η έκτρωση θεωρείται έγκλημα, οι γυναίκες που το διαπράττουν αντιμετωπίζονται σαν θύματα και δεν τιμωρούνται ποινικά (σήμερα τιμωρούνται με πρόστιμο-εξαγορά ποινής φυλάκισης 6-24 μηνών). Για τους γιατρούς, παραμένουν οι ποινές του ισχύοντα νόμου: φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια ή αναστολή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος μέχρι 6 μήνες.
Ελεύθερη και δωρεάν έκτρωση
Ο νόμος που ισχύει και έχει ψηφιστεί το 2010 ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων και επίμονων αγώνων των γυναικών για «ελεύθερη, αποποινικοποιημένη και δωρεάν έκτρωση», τους οποίους στήριξε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια η Αριστερά (κατά κύριο λόγο η Ε.Α.) Ωστόσο, ο νόμος δεν ανταποκρίνονταν ούτε στις προσδοκίες των γυναικών ούτε στις προεκλογικές κάθε φορά δεσμεύσεις του Σ.Κ. Έτσι, το γυναικείο/φεμινιστικό κίνημα συνέχισε να διεκδικεί τη βελτίωση του νόμου.
Παρά τα προβλήματα, ο νόμος του 2010 αναγνωρίζει, με ορισμένες προϋποθέσεις, στις ενήλικες γυναίκες το δικαίωμα να κάνουν νόμιμη έκτρωση στη διάρκεια των πρώτων 14 βδομάδων και δεν απαιτεί τη συγκατάθεση των γονέων για τις γυναίκες 16-17 χρονών. Το Λαϊκό Κόμμα (σημερινή κυβέρνηση) το είχε καταψηφίσει με το σκεπτικό που ξεδιπλώνει σήμερα. Με πανομοιότυπο σκεπτικό και η Ν.Δ. καταψήφισε το νόμο για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης το 1986.
Διεθνής αλληλεγγύη
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, στο Λονδίνο και σε αρκετές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Στην Αθήνα, φεμινιστικές συλλογικότητες οργάνωσαν διαμαρτυρία το Σάββατο (1/2) στην ισπανική Πρεσβεία και μοίρασαν σχετικό κείμενο: «Εάν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνουμε, δική μας η απόφαση. Ελεύθερη και δωρεάν έκτρωση στην Ισπανία, την Ελλάδα και παντού». Αντιστεκόμαστε σε κάθε απόπειρα περιορισμού της αυτονομίας του σώματός μας.»
Η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών στην Ισπανία, oι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του νόμου για το γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών και πριν λίγες μέρες για την υπεράσπιση της οικογένειας, η ουσιαστικά μη αντίδραση της ιταλικής κοινωνίας για τη Λαμπεντούζα και της ελληνικής για το Φαρμακονήσι και τόσα άλλα συνθέτουν και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την «άλλη», την πιο ύπουλη και σκοτεινή πλευρά της κοινωνικής κρίσης. Ας της δώσουμε, όσο πιο γρήγορα, την προσοχή που της αντιστοιχεί και ας την αξιολογήσουμε ως ισότιμη με την οικονομική.
Γεωργία Ντούσια
* Οι μαζικές και επίμονες απεργίες και διαδηλώσεις όλων των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία, που
απέτρεψαν τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Ο ισπανικός νόμος είναι η αφορμή
Στις 28/1, το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την έκτρωση στην Ισπανία με εισηγήτρια τη Μαϊτέ Μόλα, αντιπρόεδρο του ΚΕΑ και ηγετικό στέλεχος της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς. Το πιο κάτω κείμενο είναι απόσπασμα από την παρέμβαση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Κανελλοπούλου:
«Η κατάργηση των αμβλώσεων από την κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία, γεγονός αυτό καθεαυτό εξαιρετικά σοβαρό, είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση για τις Ισπανίδες γυναίκες και για την ισπανική κοινωνία συνολικά, αλλά είναι ταυτόχρονα σημάδι των καιρών για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και με αυτήν την έννοια είναι μια αφορμή. Ενδεχομένως, δηλαδή, ό,τι βλέπουμε σήμερα να γίνεται στο άλλο άκρο της νότιας Ευρώπης να χτυπήσει σύντομα και τη δική μας πόρτα...
Για μας η δυνατότητα επιλογής για μια γυναίκα αν θα κάνει παιδιά, πότε, πόσα, με ποιον, υπό ποιες προσωπικές συνθήκες, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αδιαπραγμάτευτο. Δυστυχώς, και αυτό θα πρέπει να το παραδεχτούμε, δεν είναι έτσι για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας…
Η οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες στην Ελλάδα, στην Ισπανία και αλλού, είναι πλέον κοινός τόπος και η δημοκρατία μας, (αυτή η ανάπηρη δημοκρατία, όπως την ξέραμε) καθημερινά περιορίζεται, δεν είναι πια καθόλου αυτονόητη και δυστυχώς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα φεμινιστικά δικαιώματα.
Δεν αρκεί, λοιπόν, σήμερα να πούμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυες στον αγώνα των γυναικών στην Ισπανία που διεκδικούν δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό τους. Χρειάζεται, με αφορμή την Ισπανία, να μιλήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα και τη δική μας δράση για όλα όσα συμβαίνουν με τα δικαιώματα γενικά στη χώρα μας και ιδιαίτερα με τα γυναικεία δικαιώματα που καθώς φαίνεται ηττώνται πλέον κατά κράτος».
http://epohi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου