... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ισότητα στην κρίση,της Βάσως Κόλλια


photo: Pixel Fantasy@Flickr

   Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η ισότητα των φύλων τείνει να αντιμετωπίζεται με μία αυξημένη δόση «συγκατάβασης». Επί της αρχής, η ισότητα των φύλων αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη και στοιχειώδης αξία για κάθε δημοκρατία. Όμως στην πράξη δεν παύει να αντιμετωπίζεται ως ακόμη μία «υποχρέωση» ή και «επιβάρυνση» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, περικόπτοντας ευκαιρίες χρηματοδότησης από άλλα πεδία πολιτικής.
H ισότητα των φύλων δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχο αίτημα μόνον για τις εποχές της αισιοδοξίας.     Η επένδυση σε αυτήν είναι υποχρεωτική, ιδίως στη φάση της οικονομικής κρίσης και μάλιστα για μια δημογραφικά στάσιμη Ευρώπη που -αντίθετα με ό,τι ίσως φανταζόμαστε- υποφέρει από μια «διαρροή εγκεφάλων» με θηλυκό πρόσωπο. Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα: περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση, μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα.
   Πρόσφατα βιώσαμε το σοκ της εξόδου από μια φάση «ευημερίας» χωρίς αντίκρισμα, από μια φούσκα συλλογικού ναρκισσισμού που εξέθρεψε το κυνήγι του εύκολου κέρδους. Ο φόβος που ακολούθησε την ξαφνική νηφαλιότητα, σε αρκετές περιπτώσεις ανέσυρε αταβιστικά αντανακλαστικά άλλων εποχών: η άνεργη γυναίκα φαίνεται ως η καλύτερη υποψήφια για να επωμιστεί και πάλι εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του σπιτιού, της ευρύτερης οικογένειας και των μελών που χρήζουν ειδικής υποστήριξης.
    Πρόκειται για μια μονομερή και χωρίς όρους προσφορά που φαίνεται «φυσική» για το φύλο της, η οποία όμως δεν αμείβεται και δεν αναγνωρίζεται ηθικά. Είναι «αόρατη» από την κοινωνία, διαφεύγει από το δημοσιονομικό πλαίσιο ενός οργανωμένου κράτους. Αυτός ο υποχρεωτικός «αλτρουισμός» εμφανίζεται να εξυπηρετεί συγκυριακά το επίπεδο της οικογένειας, καθηλώνει όμως τη γυναίκα σε έναν ρόλο χωρίς προοπτική.
Γιατί ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας γυναίκας που δεν συμμετέχει στην κοινωνία της γνώσης; Πώς θα επιβιώσει όταν ο επιστημονικός και τεχνολογικός αλφαβητισμός αποτελούν αυτονόητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ως πολίτης, ως γονέας, ως ασθενής, ως ψηφοφόρος, ως κοινωνικό ον;
     Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιούμε ένα πρόγραμμα δράσεων με κεντρικό άξονα «Γυναίκες και Οικονομία». Στρατηγικός στόχος του είναι η προώθηση των οικονομικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας των γυναικών, η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η επίτευξη κατάλληλων εργασιακών συνθηκών. Το πρόγραμμα είναι εν μέρει απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η επιδίωξη της ισότητας των φύλων είναι πολυτέλεια σε εποχές κρίσης.
   Σήμερα, ο άνθρωπος ετοιμάζει την πρώτη διαστημική αποικία στον Άρη! Η ιστορία της ανθρωπότητας γράφεται με πυρετώδεις ρυθμούς και δεν είναι δυνατόν να γραφτεί μόνον από το ήμισυ της ανθρωπότητας. Άλλωστε, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον, αν το άλλο ήμισυ καταδικάζεται να ζει στο περιθώριο των εξελίξεων;
    Ας πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία την «ισότητα των φύλων» και ας τολμήσουμε να την κάνουμε πράξη. Ίσως τελικά ανακαλύψουμε ότι η καθημερινότητα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα αν τα δύο φύλα συνεργαστούν πιο ισότιμα, πιο ειλικρινά, σε όλα τα επίπεδα.
Ίσως τελικά έτσι απεγκλωβιστεί η φαντασία μας.

* Η Βάσω Κόλλια είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: