Είναι μια απώλεια που συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και ο Nelson Mandela έφυγε εχθές στα 95 του ο κόσμος που αφήνει πίσω του δεν είναι ίδιος με αυτόν που παρέλαβε. Ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας. Ο άνθρωπος που έβαλε του τίτλους τέλους στο απαρτχάιντ. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο άνθρωπος που κατήργησε το πάσο που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν όλοι οι μαύροι στην Νότιο Αφρική ώστε να μην περνούν στις «λευκές» περιοχές. Μεγαλόψυχος, δυνατός, δημοφιλής. O Nelson Mandela όμως εκτός όλων των άλλων έκανε πολλά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών της Νοτίου Αφρικής.
Ο λόγος που έβγαλε έναν χρόνο μετά την πτώση του απαρτχάιντ, την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, στην Νότιο Αφρική ήταν ενδεικτικός. «Σαν φόρο τιμής στις γυναίκες που μας ακολούθησαν στο μονοπάτι προς την ελευθερία πρέπει να εγκαθιδρύσουμε νόμους που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα τους» είχε πει. Και το έκανε. Ο Mandela δημιούργησε ένα Σύνταγμα με σαφείς διατάξεις που προστάτευαν τα γυναικεία δικαιώματα, κατοχυρώνοντας την σωματική και την ψυχολογική τους αξιοπρέπεια, το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την αναπαραγωγή, το δικαίωμα να έχουν τον έλεγχο στο σώμα τους, να προστατεύονται από διακρίσεις, από βιασμούς αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.
Αν και στην Νότιο Αφρική -όπως και σε όποια άλλη γωνιά του κόσμου άλλωστε - οι ανισότητες δεν έχουν εξαλειφθεί, όλο και περισσότερες γυναικείες φωνές ακούγονται στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα μίντια στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής. Δεκαοχτώ χρόνια μετά από την προτροπή του Mandela στις γυναίκες να κάνουν τα γυναικεία δικαιώματα Νο1 προτεραιότητα τους, οι γυναίκες σήμερα απαρτίζουν το 40% της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης.
Η σημασία που έδινε ο Νέλσον Μαντέλα στο γυναικείο ζήτημα φαίνεται γλαφυρά στην δήλωση του. «Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε την ελευθερία αν οι γυναίκες δεν έχουν απαλλαγεί από κάθε μορφή καταπίεσης». Ακόμη και όταν πια το 1999 αποσύρθηκε από την Προεδρία, μαζί με την τρίτη γυναίκα του Graca Machel συνέχισαν να εμφανίζονται δημόσια και να μιλούν για τα γυναικεία δικαιώματα στην Νότιο Αφρική αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ίδιος εφάρμοζε τις αρχές της ισότητας των δύο φύλων και στην προσωπική του ζωή.
Η δεύτερη γυναίκα του Winnie Mandela είχε ενεργό ρόλο στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας δίπλα του, έγινε εξίσου δημοφιλής και κράτησε την φλόγα των διακηρύξεων του Mandela αναμμένη όσο εκείνος ήταν στην φυλακή. Η τρίτη του γυναίκα κράτησε το δικό της επίθετο, ενώ η ζωή τους μοιράζονταν μεταξύ Νοτίου Αφρικής και της πατρίδας της Μοζαμβίκης.
Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που θυμάται η Colleen Lowe Morna, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων της Νοτίου Αφρικής. Όταν μία ομάδα γυναικών από την Επιτροπή με εκείνη επικεφαλής επισκέφθηκε τον Mandela για να του παραδώσει μια από τις πρώτες αναφορές της εκείνος σχολίασε το πόσο ευτυχής αισθάνονταν να βρίσκεται ανάμεσα σε τόσες όμορφες γυναίκες. Μια από τα νεότερα μέλη της Επιτροπής βρήκε το θάρρος να σηκώσει το χέρι της και να πει «Κύριε Πρόεδρε δεν αφορά αυτό η Επιτροπή». Ο Mandela αμέσως ζήτησε συγνώμη και της είπε «Έχετε τόσο δίκιο. Και εγώ μαθαίνω ακόμη». Μετά τον Νέλσον Μαντέλα ο κόσμος δεν θα είναι πια ποτέ ο ίδιος, ούτε για μας τις γυναίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου