... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ιστορική άνοδος πτυχιούχων γυναικών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Η φετινή χρονιά διαμορφώνεται ώστε να αποτελέσει το πρώτο έτος κατά το οποίο οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού που έχει αποφοιτήσει από κολέγιο, ένα ορόσημο που ήδη μεταβάλλει τα πακέτα παροχών που προσφέρουν οι εταιρείες και που θα μπορούσε να επηρεάσει τα μεγέθη της οικογένειας στο μέλλον.
Οι γυναίκες απαρτίζουν το 46,6% στο σύνολο της εργατικής δύναμης, αλλά στην αλλαγή του αιώνα έφτασαν 45% της εργατικής δύναμης που έχει εκπαιδευτεί σε κολέγιο. Μέχρι το 2013, το γυναικείο μερίδιο των μορφωμένων εργατών έφτασε στο 49%, ενώ το 2019 έφτασαν σε μία οριακή πλειοψηφία. Η Νικόλ Σμιθ (Nicole Smith) επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο εκπαίδευσης και εργασίας του Georgetown University ανέφερε ότι η εξέλιξη είναι γενικά ένα θετικό στοιχείο.
«Είναι το αποκορύφωμα μιας τάσης που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια», δήλωσε η κα Σμιθ. «Θα δώσει στις γυναίκες πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα κέρδους. Θα τους δώσει περισσότερο έλεγχο των οικονομικών τους, του δικού τους πεπρωμένου».
Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής, τα νοικοκυριά στα οποία ηγούνται γυναίκες ανέρχοντο το 1980 λίγο πάνω από το 26% του συνόλου των νοικοκυριών. Μέχρι το 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 30,5%, αν και στην τάση αυτή ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
Η Ελίζ Γκουλντ (Elise Gould) υψηλόβαθμη οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute,) είπε ότι οι γυναίκες επίσης αποβλέπουν σε ευρύτερη εκπαίδευση, προκειμένου να έχουν τις ίδιες απολαβές που παίρνουν οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια το μισθολογικό χάσμα στα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης πιθανώς να ωθεί την γυναικεία επιθυμία να κερδίζει περισσότερα πτυχία.
Η τάση είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται. Από τη δεκαετία του 1980, οι γυναίκες έχουν συγκεντρώσει την πλειοψηφία όσων αναζητούν πτυχία. Μέχρι το 1999, οι γυναίκες έλαβαν το 57% των πτυχίων αποφοίτησης, και αυτό έχει διατηρηθεί λίγο πολύ για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ενώ το 57% φαίνεται να είναι ένας μαγικός αριθμός για τις γυναίκες με πτυχίο κολεγίου, δεν είναι σαφές αν οι εργαζόμενες απόφοιτες θα φτάσουν σε αυτό το σημείο και πόσο καιρό θα χρειαστεί να το κάνουν. Η Αριάν Χέτζιγουις (Ariane Hegewisch), διευθύντρια προγραμμάτων για την απασχόληση και τα έσοδα στο Ινστιτούτο Ερευνας για τη Γυναικεία Πολιτική, δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες -συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής ζήτησης για γυναικεία επαγγέλματα, ο αντίκτυπος της αυτοματοποίησης στα γυναικεία επαγγέλματα και το τοπίο της πολιτικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων- θα διαμορφώσει το γυναικείο μερίδιο του κολεγιακού εργατικού δυναμικού.
Η άνοδος αυτών των εργαζόμενων γυναικών αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαρθρώνουν πακέτα αποζημιώσεων και παροχών για να προσελκύσουν γυναίκες με προσόντα.
Σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού «Mercer 2015 National Survey of Employer-Sponsored Health Plans», το 6% των εργοδοτών με 20.000 ή περισσότερους υπαλλήλους κάλυψε την κατάψυξη ωαρίων. Το 2018, ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε στο 17%. Οι μικρότερες εταιρείες παρουσίασαν μικρότερη αλλά σταθερή αύξηση της κάλυψης των υπηρεσιών γονιμότητας τα τελευταία χρόνια.
«Με μεγαλύτερους αριθμούς, τα τμήματα ανθρωπίνων πόρων θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους εργαζόμενους με μορφωτικό επίπεδο γυναικών» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φράι (Richard Fry), ανώτερος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Pew. «Για παράδειγμα, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γυναίκες εργαζόμενοι ίσως έχουν μεγαλύτερη αξία όσον αφορά τις ρυθμίσεις ευέλικτης εργασίας. Μπορούν να εκτιμήσουν πιο γενναιόδωρες πολιτικές γονικής άδειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: