... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η ζωή μακριά από το Αφγανιστάν: "Είμαι ό,τι δεν θέλουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες"

 



Η Νάντια Ναντίμ και η ζωή της ως ποδοσφαιρίστρια μακριά από τη χώρα της, το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν.

Αν και γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, η Νάντια Ναντίμ έζησε μακριά από τη χώρα της για λόγους ασφαλείας και αναγνωρίζει ότι η ζωή της θα κινδύνευε με τους Ταλιμπάν. Ο πατέρας της σκοτώθηκε από αυτούς.
Εκτός ποδοσφαίρου, η ζωή της Νάντια Ναντίμ δεν ήταν εύκολη. Σήμερα είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και επιλέχθηκε από τη Δανία, ενώ αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλωσε στο Αφγανιστάν

Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο στην πατρίδα της, το Αφγανιστάν, μια χώρα που περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.
Η επιθετικός της Ρασίνγκ Λουίσβιλ πέρασε λίγο χρόνο στο Αφγανιστάν, αλλά εξακολουθεί να έχει ζωντανές αναμνήσεις και από τις δύο όψεις του νομίσματος.

«Πριν από τους Ταλιμπάν είχαμε μια υπέροχη ζωή»

Στην αρχή γνώριζε την ηρεμία και την κανονικότητα. Ωστόσο, λίγο μετά συναντήθηκε με τον φόβο και την αβεβαιότητα.
«Πριν από τους Ταλιμπάν είχαμε μια υπέροχη ζωή, ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι γονείς μου μας έδωσαν την καλύτερη δυνατή ζωή. Τότε ήταν μια ζωή γεμάτη φόβο και απλώς προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε» είπε σε συνέντευξή της στο CNN.

Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον πατέρα της

Η Νάντια Ναντίμ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1988 στο Χεράτ του Αφγανιστάν και ο πατέρας της, στρατηγός του Εθνικού Στρατού της χώρας, εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν το 2000.
«Όταν ήμουν νέα, πήρα τα θλιβερά νέα ότι οι Ταλιμπάν είχαν εκτελέσει τον πατέρα μου. Έπειτα από αυτό, η οικογένειά μου αποφάσισε να φύγει από το Αφγανιστάν, καθώς δεν ήταν ασφαλές μέρος για μια οικογένεια έξι γυναικών» τόνισε.

Η αναγκαστική μετανάστευση

Η μητέρα της αποφάσισε να φύγει από τη χώρα με τη Νάντια και άλλες 4 κόρες. Η Νάντια ήταν μόλις 11 ετών. Επομένως, όταν αυτό το καθεστώς ανέκτησε τον έλεγχο του Αφγανιστάν, η ιστορία της Ναντίμ έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
«Η μητέρα μου πούλησε ό,τι είχε. Βρήκε έναν λαθρέμπορο ανθρώπων, ο οποίος μας πήγε στο Πακιστάν. Από εκεί, με πλαστά διαβατήρια, μας μετέφεραν πρώτα στην Ιταλία και μετά στη Δανία. Πάντα λέω ότι ήταν έργο της μοίρας, γιατί το στρατόπεδο προσφύγων που βρισκόμασταν ήταν δίπλα σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ» πρόσθεσε η Νάντια.
Η Νάντια Ναντίμ είναι τώρα η αντανάκλαση αυτού που απαγορεύει και απορρίπτει το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν γνωστοποίησε ότι "δεν χρειάζεται" οι γυναίκες να ασχολούνται με τον αθλητισμό στο νέο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου και του κρίκετ.

«Είμαι η εικόνα όλων όσων οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να είναι οι γυναίκες τους»

Έχοντας επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης και του κινδύνου που θα μπορούσε να πάρει ακόμη και ως αθλήτρια, η Νάντια Ναντίμ διαβεβαιώνει ότι το πρόσωπό της είναι ό,τι δεν θέλουν οι Ταλιμπάν στην κουλτούρα τους. Διατηρεί επίσης στενή σχέση με τους παίκτες της Εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα πρόσφατα.
«Είμαι η εικόνα όλων όσων οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να είναι οι γυναίκες τους. Χρησιμοποιώ τον λόγο και τη φωνή μου. Θέλω ισότητα, οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Γνωρίζω την εθνική ομάδα γυναικών και οι περισσότερες από αυτές έφυγαν από τη χώρα. Είμαι χαρούμενη γιατί αν οι Ταλιμπάν τους είχαν βρει να κάνουν αυτό που απαγορεύουν, η ζωή τους θα κινδύνευε. Είναι ενοχλητικό να βλέπω πώς αποκτούν περισσότερη δύναμη και ότι ηγούνται της χώρας» είπε η ποδοσφαιριστής.

Σπούδασε ιατρική

Σίγουρα, η 33χρονη σήμερα παίκτρια ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ όσα πέρασε στην παιδική της ηλικία.
Πάντως, δεν παραμέλησε ποτέ την εκπαίδευσή της λόγω της ποδοσφαιρικής της καριέρας και ταυτόχρονα σπούδασε ιατρική. Πέρυσι, ασχολήθηκε ως ασκούμενη.
Σημείωση: Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: