... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ιαπωνία: Το κυβερνών κόμμα προσκαλεί γυναίκες σε συναντήσεις αλλά χωρίς δικαίωμα λόγου

 




Προσπάθειες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά τα σεξιστικά σχόλια του παραιτηθέντα επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κάνουν στην Ιαπωνία αλλά φαίνεται ότι παραμένουν στον λάθος δρόμο. Ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής, που έχει διατελέσει και πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι αναγκάστηκε σε παραίτηση πριν λίγο καιρό όταν ισχυρίστηκε ότι τις συναντήσεις παρακολουθούσαν "ομιλητικότατες γυναίκες" τις οποίες σκόπευε να "διώξει".

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) δεσμεύτηκε να κάνει ενέργειες για την ισότητα των φύλων, ωστόσο υπέπεσε σε μεγάλο ατόπημα. Όπως έγινε γνωστό στις συναντήσεις θα παρευρίσκονται λιγοστές γυναίκες, οι οποίες θα δίνουν το παρών μόνο και μόνο ως παρουσία, αφού δεν θα τους δίνεται ο λόγος.

Το LDP, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς να απειλείται από κάποιο άλλο κόμμα από το 1955, έχει προτείνει να επιτρέπεται σε ομάδες περίπου πέντε γυναικών να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του 12μελούς συμβουλίου του, 10 εκ των οποίων είναι άνδρες, υπό την προϋπόθεση να παραμένουν σιωπηλές παρατηρήτριες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το πρόβλημα με τη διάκριση των φύλων στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση του κοινοβουλίου της, στην οποία μόλις το 9,9% των βουλευτών είναι γυναίκες, ποσοστό πολύ κάτω από τον διεθνή μέσο όρο του 25,1%, σύμφωνα με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, την παγκόσμια οργάνωση των εθνικών κοινοβουλίων. Επιπλέον, στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ισότητα των φύλων η Ιαπωνία είναι 121η σε σύνολο 153 χωρών στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020, 11 θέσεις κάτω από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.


https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: