... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Εκπαίδευση: Νέα έκθεση για την ισότητα στη σχολική εκπαίδευση της Ευρώπης

 


Σήμερα, το δίκτυο ΕυριδίκηΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ισότητα στη σχολική εκπαίδευση της Ευρώπης.


19/10/2020

Για την οικοδόμηση δικαιότερων ευρωπαϊκών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, είναι πολύ σημαντικό τα εκπαιδευτικά συστήματα να λειτουργούν με όρους ισότητας. Η έκθεση εξετάζει 42 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα σε 37 ευρωπαϊκές χώρες και ταυτοποιεί τις πολιτικές και τις δομές που οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ισότητας στις επιδόσεις των σπουδαστών.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Για τη μελλοντική ευημερία της Ευρώπης έχουμε ανάγκη πιο δίκαιες κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς. Για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε δίκαια εκπαιδευτικά συστήματα που εξασφαλίζουν σε όλους τους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο συνεχίζει να επηρεάζει υπέρμετρα τις επιδόσεις των μαθητών, κάτι που είναι άδικο για τους νέους μας. Είναι σημαντικό οι χώρες να μάθουν η μία από την άλλη για να ενισχύσουν την ισότητα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους συστημάτων και να εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες στους νέους».

Η έκθεση επισημαίνει τις μεγάλες διαφορές που υφίστανται σήμερα μεταξύ των χωρών στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και επισημαίνει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι αρχές μπορούν να ενισχύσουν την ισότητα στο σχολείο.

Η ενίσχυση της ισότητας αποσκοπεί στην αποσύνδεση των εκπαιδευτικών επιδόσεων των μαθητών από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειάς τους. Περιλαμβάνει την παροχή υψηλής ποιότητας προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας για όλα τα παιδιά και τη διασφάλιση ότι τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Η Επιτροπή πρόσφατα παρουσίασε το όραμά της για την επίτευξη, έως το 2025, ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης που θα θέτει την ένταξη στο επίκεντρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: