... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

«Παράλληλη Πανδημία»* η Ενδοοικογενειακή Βία


Από τα μέσα Μαρτίου μεγάλο μέρος του πλανήτη βρίσκεται σε περιοριστικά μέτρα ή με σκοπό αλλού την ανάσχεση, αλλού την προστασία από την διάδοση του covid 19 ή κορωνοϊού.

To isotita.eu επιχειρεί μία περίληψη των φαινομένων και των γεγονότων που αφορούν τον τομέα της Ισότητας των Φύλων ως συνέπεια αυτής της νέας κατάστασης στην κοινωνία. Τα στοιχεία που παραθέτουμε σε αυτό το κείμενο δεν έχουν προκύψει από δική μας πρωτογενή έρευνα αλλά από συλλογή και παρατήρηση των στοιχείων από διάφορες πηγές, είτε αυτές που είναι γνωστές από την μόνιμη συνεισφορά τους στον χώρο της ισότητας, είτε από άλλες που εισέφεραν εκτάκτως στοιχεία για τον τομέα μας με αιτία την υπόθεση του κορωνοϊού.

Ακόμη και ο τίτλος του πρώτου αυτό αφιερώματος μας είναι δανεικός, και τον επιλέξαμε διότι τον θεωρούμε εξαιρετικά εύστοχο. Η φράση, «παράλληλη πανδημία» ανήκει στην κ. Κίττυ Λιανού* που είναι ψυχολόγος, επόπτρια των συμβουλευτικών κέντρων του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Καταγραφές


Είναι πλέον γεγονός ότι σε όλον τον κόσμο κρατικές υπηρεσίες, κοινωφελείς οργανισμοί, κινήματα και δημοσιογραφικοί φορείς πιστοποιούν ένα εντεινόμενο φαινόμενο να αναπτύσσεται παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας.



ΑΣτην Ελλάδα η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, κ. Μ. Συρεγγέλα σε εμφανίσεις της στα ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση στις αναφορές για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά τον μήνα Μάρτιο, σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο. Μάλιστα, έδωσε και σχετικούς αριθμούς, οι οποίοι εμφανίζονται στην σχετική καρτέλα:




Η κ. Μ. Συρεγγέλα ξεκαθάρισε ότι οι δομές φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας, καθώς και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΟΠΙΦ και των ΟΤΑ και αυτήν την περίοδο λειτουργούν κανονικά, όπως βέβαια η 24ωρη εξειδικευμένη – εντελώς δωρεάν – τηλεφωνική γραμμή 15900 «SOS» και το email: sos15900@isotita.gr κυρίως για εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την τηλεφωνική γραμμή από το σπίτι τους επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν δυνατά για το πρόβλημά τους και ασφαλώς λόγω του κινδύνου να γίνουν αντιληπτές από τον βασανιστή τους.



Να τονίσουμε ότι τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας είναι υποχρεωμένα να υποδέχονται πρόσωπα που έχουν υποστεί βία (σωματική ή λεκτική) και να προβαίνουν στις σχετικές ενέργειες μετά την καταγγελία, δηλαδή να παρεμβαίνουν και να συλλαμβάνουν καθώς και να παραπέμπουν στον Εισαγγελέα θύτες, ενώ οφείλουν να παρέχουν προστασία στα θύματα και οδηγίες για να παίρνουν βοήθεια από τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις Δομές Φιλοξενίας.




● Καταγγελία: Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου έλαβε χώρα περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα της χώρας μας (δεν έγινε γνωστό για ποιο πρόκειται), όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν δέχτηκε να παραλάβει μήνυση γυναίκας που λίγη ώρα πριν είχε υποστεί βία από τον σύζυγο της, με το πρόσχημα του φόρτου εργασίας από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό (!). Μάλιστα, οι αστυνομικοί πρόβαλλαν αντικανονικά, παράνομα και απαράδεκτα ψευδο-επιχειρήματα στην γυναίκα θύμα βίας, (ότι οι μηνύσεις αυτού του είδους προκαλούν αντίθετες μηνύσεις, ότι τα δικαστήρια αργούν, ότι δεν γίνεται να συλληφθεί ο θύτης εντός του αυτοφώρου και ότι ακόμη και αν συλληφθεί θα καταμηνύσει και θα προκύψει ταλαιπωρία και για το θύμα  κλπ) με προφανή σκοπό να την αποθαρρύνουν από το να προχωρήσει σε καταγγελία.



Την υπόθεση έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο «Διοτίμα» που τις τελευταίες δεκαετίες εξειδικεύεται στην υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας και υποστηρίζει την Ισότητα των Φύλων.
Για λεπτομέρειες μπορεί ο αναγνώστης να δει το κείμενο του ενημερωτικού ιστοτόπου «The Press Project» με «κλικ» εδώ: Καταγγελία Διοτίμα 



● Ενημέρωση: Στον αντίποδα, υπάρχουν παραδείγματα στελεχών της αστυνομίας που επιδεικνύουν την δέουσα ευαισθητοποίηση αυτήν την περίοδο για το θέμα της έμφυλης βίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αστυνομικοί γειτονιάς του νομού Κιλκίς οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση που μιλά για «έκρηξη» του φαινομένου  της οικογενειακής βίας από την ημέρα που λήφθηκαν αποφάσεις περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού.
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν με ενάργεια το σαφέστατο νομικό πλαίσιο που ισχύει για τέτοιες περιπτώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της καταγγελίας του Κέντρου Διοτίμα που παρεμπόδισαν θύμα να υποβάλει μήνυση με ψεύδη.



Περισσότερα για την ανακοίνωση των αστυνομικών του Κιλκίς (ολόκληρο το κείμενο) μπορείτε να διαβάσετε με «κλικ» εδώ: Ανακοίνωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας των αστυνομικών Κιλκίς
● Στα νοσοκομεία: Τα πρώτα στοιχεία για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα είχαν διαρρεύσει – από μη αρμόδιες πηγές – από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την επιβολή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν στις 14/3 και ξεκίνησαν πρακτικά στις 16/3. Μόλις στις 20/3, μόνο στην εφημερία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας παρουσιάστηκαν πέντε περιστατικά ξυλοδαρμού γυναικών.



Το κείμενο μαρτυρίας που δημοσιεύτηκε στις 21/3 σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έκτοτε έχει λάβει 1.700 και πλέον αντιδράσεις και πάνω από 940 κοινοποιήσεις, χωρίς να διαψευσθεί από την διοίκηση του νοσοκομείου Ο/Η συντάκτης του είναι πρόσωπο που συνδέεται με την εν λόγω μονάδα και του οποίου έχουμε στην διάθεσή μας το όνομα. Παρατίθεται εδώ:



«Σαράντα περιστατικά καταγράφηκαν συνολικά, στα Επείγοντα Ορθοπεδικά του Γενικού Κρατικού Νίκαιας που εφημέρευε χθες. Τα πέντε από αυτά ήταν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (η αναλογία πριν τα περιοριστικά μέτρα, ήταν δύο στα τριακόσια περίπου περιστατικά μίας συνηθισμένης εφημερίας).
Μόνο μία από αυτές τις πέντε γυναίκες ζήτησε να εξεταστεί  ΚΑΙ από ιατροδικαστή. Οι υπόλοιπες γύρισαν πίσω … στην καραντίνα …και στους τυράννους τους …».





 Β. Στην Κύπρο: Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) κοινοποίησε στην Επίτροπο Ισότητας Φύλων, κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου, την εκτίμησή του ότι από τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας ήδη από τις αρχές Μαρτίου, σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μέχρι και του ποσοστού του 30%.

«Από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 17 Μαρτίου:
– καταγράφηκαν 750 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία (σ.σ.: τηλεφωνικές επικοινωνίες στην αντίστοιχη γραμμή sos της Κύπρου 1440).
– πέντε νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας
– τέσσερα νέα αιτήματα για ατομική συμβουλευτική.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν αυξητική τάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.





Γ. Διεθνές περιβάλλον: Δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο, όπου αυτήν την εποχή έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, έχει αναδειχθεί το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. An. Guterres, σε ειδική ανακοίνωσή του στις 6 Απριλίου αναφέρει: «Η ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία του πολέμου. Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια των περιορισμών για τον covid 19 αντιμετωπίζουν βία εκεί όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλείς, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Σήμερα, παρακαλώ για την ειρήνη στα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Ζητώ από όλες τις κυβερνήσεις να θέσουν το θέμα της ασφάλειας των γυναικών ως πρώτη προτεραιότητα καθώς διαρθρώνουν την πολιτική τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας».



Peace is not just the absence of war. Many women under lockdown for face violence where they should be safest: in their own homes.


Today I appeal for peace in homes around the world.



I urge all governments to put women’s safety first as they respond to the pandemic.


5.569 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Όμως και στην Ευρώπη οι αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας πληθαίνουν. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων (EIGE, ειδικευμένος επιστημονικός οργανισμός της Ε.Ε.) μετά τα μέσα Μαρτίου απευθύνει σχεδόν καθημερινά εκκλήσεις και συστάσεις προς τα κράτη – μέλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους και εστιάζει σε θέματα που αφορούν στο φαινόμενο. Μάλιστα, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας Φύλων (FEMM) ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο θα παρέχει καθημερινά ειδικές πληροφορίες μέσα από την ιστοσελίδα του για τα θέματα/προβλήματα στον τομέα της Ισότητας και τις εξελίξεις κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.


Επιπλέον, τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από την Ε.Ε. υπενθυμίζεται μία άλλη πλευρά που έχει αναδείξει η κρίση πανδημίας, δηλαδή ότι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παντού στον κόσμο και κυρίως στα ανεπτυγμένα κράτη, οι γυναίκες βρίσκονται κατά πλειοψηφία παρούσες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο, αφού στους τομείς της υγείας και της υγειονομικής φροντίδας και απολύμανσης υπηρετούν περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Παρά το γεγονός, ότι στις μετρήσεις των νεκρών, μέχρι στιγμής οι άνδρες εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι.
Διαβάστε εδώ με «κλικ» την σχετική αναφορά: EIGE κορωνοϊός (english)





Τέλος, στις 7/04 η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας Φύλων της Ε.Ε. (FEMM), κ.  Evelyn Regner (Σοσιαλδημοκράτες/Αυστρία)δημοσίευσε ανακοίνωση εκ μέρους του φορέα που αφορά στις εξελίξεις στον τομέα της Ισότητας με αφορμή την περίοδο τις κρίσης υγείας. Έχει σημασία ότι στο κείμενο που υπογράφει αναμεταδίδει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 30% (κατά μέσο όρο) στις χώρες μέλη.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση: FEMM κορωνοϊός



Τρομοκρατική κατάσταση



Το ποσοστό είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς σε πόσα άτομα (γυναίκες, αλλά και παιδιά) αφορά. Επίσης, θα πρέπει να έχει ο καθένας/-μιά που ενδιαφέρεται για την Ισότητα κατά νου ότι κανένα σύστημα αναφοράς, καταγγελίας και δίωξης δεν μπορεί ποτέ να καταγράψει τον πραγματικό αριθμό περιστατικών βίας.
Υπάρχουν στοιχεία που έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά ότι ένα μικρό ποσοστό μόνο θυμάτων βίας βρίσκει το θάρρος να αναφέρει και να καταγγείλει τα όσα περνά. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε από την περίοδο πριν την κρίση πανδημίας.



Συνεπώς, αυτήν την στιγμή έχουμε έξαρση στα καταγγελλόμενα περιστατικά (+30%), αλλά η αναλογία – λόγω των περιορισμών για τον covid 19 – αυξάνει και στο σκέλος του «σκοτεινού» αριθμού περιστατικών, δηλαδή αυτών που δεν αναφέρονται/καταγγέλλονται και γι’ αυτό δεν καταγράφονται, που είναι ο μεγαλύτερος.  



Ρεπορτάζ | Κ. Δραγάτης


Τι να κάνουμε


…ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία
ενάντια στην παράλληλη πανδημία:



Το θύμα βίας, είτε είναι γυναίκα, είτε είναι παιδί (αν δύναται) μπορεί να απευθύνεται στην 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή: 15900 για συμβουλές διαχείρισης του προβλήματος.



Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να μιλήσουν μέσα στο περιβάλλον του χώρου που βρίσκονται για το πρόβλημά τους λόγω συνεχούς παρουσίας του θύτη, μπορούν να ειδοποιούν με email στο: sos15900@isotita.gr



Ο/η γείτονας/-ισσα – συγγενής πρέπει να απευθύνονται και αυτοί/-ες στα ίδια στοιχεία επικοινωνίας για να καταγγέλλουν περιστατικά που τυχόν έχουν περιπέσει στην αντίληψή τους και οφείλουν να βοηθήσουν τα θύματα με κάθε πρόσφορο τρόπο.



Επιβάλλεται να απευθύνονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και στο δωρεάν τηλέφωνο: 100 της Αμέσου Δράσης.



Ακολουθεί Κατάλογος των Συμβουλευτικών Κέντρων που λειτουργούν ανά την Ελλάδα με πολύ έμπειρα επιστημονικά στελέχη, για να βοηθήσουν.  
Παρατίθενται με απλή αναφορά των περιοχών που λειτουργούν Δομές Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών (χωρίς δ/νση και στοιχεία επικοινωνίας, διότι απαγορεύεται), άλλωστε η παραπομπή για διαμονή δεν γίνεται χωρίς απόφαση των αρμόδιων οργανισμών και αρχών):




● Συμβουλευτικό Kέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Νίκης 11, Σύνταγμα
Τηλέφωνο: 210 33 17 305-6
Φαξ : 210 33 15 787



● Συμβουλευτικό Kέντρο «Πολύκεντρο»
Διεύθυνση: Κρατίνου 11-13, Ομόνοια 105 52 (2ος όροφος)
Τηλέφωνο: 210 52 02 800
Φαξ: 210 52 02 801



● Συμβουλευτικό Κέντρο Περιστερίου
Διεύθυνση: Εθνάρχου Μακαρίου 1 (κτίριο ΚΥΒΕ), ΤΚ 12131, Περιστέρι
Τηλέφωνο-Φαξ: 210 5783265
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου



● Συμβουλευτικό Κέντρο Φυλής
Διεύθυνση: Ι. Καμπόλη 23, ΤΚ 13341, Άνω Λιόσια 
Τηλέφωνο-Φαξ: 210 2483360
e-mail: ksfylis@fyli.gr
Σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/Συμβουλευτικό-Κέντρο-Γυναικών Δήμου Φυλής



● Συμβουλευτικό Κέντρο Χαλανδρίου
Διεύθυνση: Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 7, ΤΚ 15234, Χαλάνδρι 
Τηλέφωνο-Φαξ: 210 6899916



● Συμβουλευτικό Κέντρο Πειραιά
Διεύθυνση: Λεωφ. Εθνάρχου Μακαρίου, Νέο Φάληρο, 185 47, (εντός Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας-ΣΕΦ, ισόγειο-είσοδος δημοσιογράφων, αίθουσα Δ)
Τηλέφωνο:210 48 28 970 & 210 48 25 372 
Φαξ: 210 48 22 425



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου και Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ΤΚ 18648, Δραπετσώνα 
Τηλέφωνο: 210 4614575
Φαξ : 210 4614641
Σελίδα στο facebook: Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας



● Συμβουλευτικό Κέντρο Ελευσίνας
Διεύθυνση: Ρήγα Φεραίου 70, Πλ. Δημοκρατίας, 19200 Ελευσίνα 
Τηλέφωνο: 213 160 1437
Σελίδα Facebook: Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ελευσίνας



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κορίνθου
Διεύθυνση: Εθνικής Ανεξαρτησίας 58, ΤΚ 20131, Κόρινθος 
Τηλέφωνο: 27410 74670



● Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας
Διεύθυνση: Κανακάρη 101β, 262 21 Πάτρα 
Τηλέφωνο-Φαξ: 2610 620059



● Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου-Ηλείας
Διεύθυνση: Γυμνασιάρχου Δούκα και Ξάνθου, ΤΚ 27131, Πύργος 
Τηλέφωνο: 26210 20532
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΔήμουΠύργου



● Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης
Διεύθυνση: Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, 22131 Τρίπολη 
Τηλέφωνο: 2710 241814
Φαξ: 2710239592



● Συμβουλευτικό Κέντρο Καλαμάτας
Διεύθυνση: Περρωτού και Μαντίκλου, ΤΚ 24100, Καλαμάτα 
Τηλέφωνο:27210 99212, 27210 99225
Φαξ : 27210 99225
e-mail: ksg@kalamata.gr
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
Web site: http://www.kalamata.gr (σελίδα Δήμου Καλαμάτας)



● Συμβουλευτικό Κέντρο Θήβας
Διεύθυνση: Κύπρου 3, ΤΚ 32200, Θήβα 
Τηλέφωνο-Φαξ : 22620 89574, 22620 89576



● Συμβουλευτικό Κέντρο Χαλκίδας
Διεύθυνση: Αγίου Παντελεήμονος & Πολυτεχνείου Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικού (Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων), ΤΚ 34002, Βασιλικό Χαλκίδας  
Τηλέφωνο: 2221 351826-7
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλκιδέων



● Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας
Διεύθυνση: Λεωνίδου 9-11, 35133 Λαμία (Δείτε στον χάρτη)
Τηλέφωνο: 22310 20059
Φαξ: 2231020308
e-mail : lamia@isotita.gr



● Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας
Διεύθυνση: Γαληνού 4, 41222 Λάρισα 
Τηλέφωνο: 2410 535840
Φαξ : 2410 538365



● Συμβουλευτικό Κέντρο δήμου Τρικκαίων
Διεύθυνση: Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (απέναντι από τη ΔΕΗ), ΤΚ 42100, Τρίκαλα 
Τηλέφωνο: 24310 27943
Φαξ : 24310 25287
Σελίδα στο facebook : https://www.facebook.com/supportwomentrikala.gr/



● Συμβουλευτικό Κέντρο Καρδίτσας
Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 22, ΤΚ 43132, Καρδίτσα 
Τηλέφωνο: 24410 71594, 24410 77122
Φαξ: 24410 75141
Σελίδα στο facebook: Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας
Web site:http://www.wck.gr ​



● Συμβουλευτικό Kέντρο Ιωαννίνων
Διεύθυνση: Μαρίκας Κοτοπούλη 68, 45445 Ιωάννινα
Τηλέφωνο-Φαξ: 2651 077449



● Συμβουλευτικό Κέντρο Πρέβεζας
Διεύθυνση: Ιωνίας 6, ΤΚ 48100, Πρεβέζα 
Τηλέφωνο-Φαξ : 26820 24444, 26820 89667
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Πρέβεζας




● Συμβουλευτικό Kέντρο Άρτας
Διεύθυνση: Τζαβέλλα 24,TK 47132, Άρτα  
Τηλέφωνο-Φαξ: 26810 77400
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Γυναικών Δήμου Αρταίων



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κατερίνης
Διεύθυνση: Αυγουστίνου 21, ΤΚ 60100, Κατερίνη 
Τηλέφωνο-Φαξ: 23510 36678



 Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης
Διεύθυνση: Μακρυγιάννη Ι. 22, 50100 Κοζάνη 
Τηλέφωνο: 24610 49672
Φαξ: 2461049673
e–mail: kozani@isotita.gr



● Συμβουλευτικό Κέντρο Φλώρινας
Διεύθυνση: Κοντόπουλου 49, Φλώρινα, Τ.Κ. 53100 
Τηλέφωνο: 23850 24081
Φαξ : 23850 24083
Σελίδα στο facebook : Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας





● Συμβουλευτικό Κέντρο Καστοριάς
Διεύθυνση: Περιοχή Χλόη, Νέες Εργατικές Κατοικίες, ΤΚ 52100, Καστοριά 
Τηλέφωνο-Φαξ: 24670 22122
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καστοριάς



● Συμβουλευτικό Kέντρο Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Αλεξανδρουπόλεως 10 (δυτική είσοδος πόλης), 54627 Θεσσαλονίκη 
Τηλέφωνο: 2310 528984-988
Φαξ: 2310 528980



● Συμβουλευτικό Κέντρο Σερρών
Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη, ΤΚ 62122, Σέρρες 
Τηλέφωνο: 23210 22253
Φαξ: 23210 22268
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών




● Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλας
Διεύθυνση: Κ. Παλαιολόγου 9, πρώην ΠΙΚΠΑ, ΤΚ 65403, Καβάλα 
Τηλέφωνο: 2513 500190, 2513 500194, 2513 500165, 2513 500442
Φαξ: 2510 451397
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής
Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς), 69132 Κομοτηνή 
Τηλέφωνο:25310 33290
Φαξ :– 25310 33370



● Συμβουλευτικό Kέντρο Αλεξανδρούπολης
Διεύθυνση: Νέο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης, ΤΚ 68100, Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνο-Φαξ: 25510 25629



● Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης
Διεύθυνση: Παπαδιαμάντη 2, 81132 Μυτιλήνη 
Τηλέφωνο: 22510 34470
Φαξ: 22510 34471



● Συμβουλευτικό Κέντρο Χίου
Διεύθυνση: Δερίτη 27, Καμμένος Πύργος, ΤΚ 82100, Χίος 
Τηλέφωνο: 22713 50040, 22713 51933
Φαξ : 22713 50010
Σελίδα στο facebook: Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Χίου



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κω
Διεύθυνση: 25ηςΜαρτίου και Ε. Κιαπόκα (γωνία), Ζηπάρι, ΤΚ 85300, Κως 
Τηλέφωνο: 22420 67420
Φαξ : 22420 67429
e-mail: women@kos.gr
Σελίδα στο facebook: Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω



● Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίων Αποστόλων (παραπλεύρως ΚΕΠ), ΤΚ 85133, Ρόδος 
Τηλέφωνο: 22410 67155, 22410 67120, 22410 67128
Φαξ: 22410 67123
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου



● Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου
Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη 
Τηλέφωνο: 22810 76496
Φαξ: 22810 76497



● Συμβουλευτικό Kέντρο Ηρακλείου
Διεύθυνση: Στενημάχου 3, 71305  Ηράκλειο Κρήτης 
Τηλέφωνο-Φαξ: 2810 341387



● Συμβουλευτικό Κέντρο Ρεθύμνου
Διεύθυνση: Λ. Κουντουριώτου 98, ΤΚ 74100, Ρέθυμνο 
Τηλέφωνο: 28310 56607
Φαξ: 28310 21270
Σελίδα στο facebook: Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας Δήμου Ρεθύμνης



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας
Διεύθυνση: Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100, Κέρκυρα 
Τηλέφωνο-Φαξ : 26610 47396
Φαξ: 26610 80344
e–mail: kerkyra@isotita.gr



● Συμβουλευτικό Κέντρο Ζακύνθου
Διεύθυνση: Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), ΤΚ 29100, Ζάκυνθος  
Τηλέφωνο-Φαξ: 26950 25997
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ζακύνθου



● Συμβουλευτικό Κέντρο Κεφαλονιάς
Διεύθυνση: Π. Χαροκόπου 46, ΤΚ 28100, Αργοστόλι (Δείτε στον χάρτη)
Τηλέφωνο: 26710 20022
Φαξ: 26710 20025
Σελίδα στο facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κεφαλονιάς




Ξενώνες Φιλοξενίας

● Οι δέκα οκτώ (18) Ξενώνες Φιλοξενίας των Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών λειτουργούν στους Δήμους: Αγρινίου, Αθηναίων, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων.
Οι δύο (2) Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) λειτουργούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: