... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Οι ανισότητες και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στη σύνοδο των G7


Πραγματοποιείται στις 24-26 Αυγούστου στο Biarritz της Γαλλίας η φετινή διάσκεψη κορυφής της G7 με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. 
Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, όπως η ανισότητα εισοδήματος και ευκαιριών, ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ψηφιακές ανισότητες, οι ανισότητες σχετικές με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης, αποτελούν τα βασικά σημεία της ατζέντας.
Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 19:00 το Σάββατο 24 Αυγούστου, με ένα ανεπίσημο δείπνο όπου θα συζητηθούν θέματα “εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας”. Την Κυριακή το πρωί, οι ηγέτες των G7 θα συζητήσουν για την εξωτερική πολιτική και τις υποθέσεις ασφάλειας και θα ανταλλάξουν απόψεις για την παγκόσμια οικονομία.
Αναλυτικά, οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις και θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για τις πιεστικότερες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής όπως το Ιράν, η Ουκρανία, η Λιβύη, και η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και η Βενεζουέλα. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή και των πρόσφατων ανακοινώσεων και βημάτων της Τεχεράνης για τη μείωση της εφαρμογής ορισμένων πτυχών της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, οι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στο Ιράν.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο και τη διεθνή φορολογία, ιδίως στον ψηφιακό τομέα. Όσον αφορά το εμπόριο, οι ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες. Θα παρακολουθήσουν τη δέσμευση των ηγετών στη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 20 στη Οσάκα για τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κύριων λειτουργιών του (παρακολούθηση, διαπραγμάτευση και διευθέτηση διαφορών). 
Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τους πιθανούς τρόπους μείωσης της τρέχουσας έντασης των εμπορικών συναλλαγών.
Για την καταπολέμηση των ανισοτήτων η γαλλική προεδρία της G7 έχει προσαρμόσει τη μορφή της ομάδας των 7 και εμπλέκει τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 
Η Γαλλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων και στη συμβολή του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων που ξεκίνησε από την Καναδική Προεδρία. Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και να τονίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
Οι εταίροι της G7 θα δεσμευτούν επίσης για συγκεκριμένους τομείς δράσης για την πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Όσον αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις, η ΕΕ θα ανακοινώσει σημαντική συμβολή στην ανασύσταση του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. 
Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός «Διεθνούς Ταμείου για τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με τη σύγκρουση», με την ΕΕ να δεσμεύεται για συγκεκριμένη οικονομική συνεισφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: