... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Σοκαρισμένη η σημερινή γενιά όσον αφορά τη φροντίδα των γονέων

Σοκαρισμένη η σημερινή γενιά όσον αφορά τη φροντίδα των γονέων
Ο δυτικός πληθυσμός γερνά και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τους γερασμένους κατοίκους. Ποιος όμως;
Η ερευνήτρια Sofia Björk από τη Σουηδία, πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο University of Gothenburg, στο οποίο πήρε συνέντευξη από 21 μεσήλικες άντρες και γυναίκες με γονείς που χρειάζονταν φροντίδα.
Οι άντρες και οι γυναίκες στις συνεντεύξεις εξεπλάγησαν όταν οι γερασμένοι γονείς τους ξαφνικά τους χρειάστηκαν.
Αποτέλεσε σοκ σε πολλούς η συνειδητοποίηση ότι είχαν βοηθήσει τους γονείς τους. Αισθάνθηκαν ότι ‘’αυτό δεν ήταν δίκαιο’’, με κάποιο τρόπο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν συνηθίσει οι γονείς τους να είναι ανεξάρτητοι και πιστεύουν ότι πάντα έτσι θα είναι.
Μπορεί ίσως να οφείλεται στο ότι είναι σίγουροι ότι τη φροντίδα θα αναλάβει το κράτος πρόνοιας.

Περήφανοι μπαμπάδες

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 31 γονείς με παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι συνεντεύξεις έδειξαν  ότι οι άντρες ήταν περήφανοι που ήταν μπαμπάδες που ασχολούνταν ισότιμα με τη ζωή των παιδιών τους.
Οι μπαμπάδες σήμερα σπρώχνουν με το ένα χέρι το καρότσι και με το άλλο κρατούν τον καφέ ή γράφουν σε blog τις εντυπώσεις τους του να είναι γονείς. Η άδεια πατρότητας φαίνεται φυσική και trendy σε πολλούς μπαμπάδες.
Η Björk πιστεύει ότι το ιδανικό της ισότητας έχει δημιουργήσει νέο είδος ανδρισμού του οποίου μέρος αποτελεί η φροντίδα για τα παιδιά.
Όσον αφορά τη φροντίδα των γονέων, εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, αν και η ισότητα παραμένει το ιδεώδες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ευθύνη της κόρης

Η Björk δήλωσε, ότι ένας άνθρωπος συνολικά από τις οικογένειες ήταν κυρίως υπεύθυνος για την φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων. Όταν η οικογένεια περιλάμβανε κόρες, η ευθύνη ήταν δική τους.
Πήρε συνέντευξη μόνο από ανθρώπους που φροντίζουν τους γονείς τους. Σε μεγαλύτερες ποσοτικοποιημένες έρευνες, κυρίως οι γυναίκες έχουν την ευθύνη των ηλικιωμένων γονέων, δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η έρευνά της βρήκε ότι το φύλο χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη λήψη ευθυνών ή όχι. Μια γυναίκα σκέφτεται ‘’αφού είμαι κόρη είναι δικιά μου ευθύνη’’.
Η Björk ανακάλυψε ότι γυναίκες έπαιρναν περισσότερο φορτίο από τους άντρες στη φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων τους και αισθάνονταν πολύ μόνες σε αυτό. Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονταν ότι η ευθύνη θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και την εργασιακή τους ζωή.

Μια γυναίκα με κόρη έχει λιγότερη βοήθεια

Έρευνα του 2014 από τη Νορβηγία δείχνει ότι το φύλο ενός παιδιού παίζει κεντρικό ρόλο στο πόση κρατική βοήθεια λαμβάνουν ηλικιωμένοι.
Όταν ερευνητές συνέκριναν μια ηλικιωμένη γυναίκα με κόρη και ανάγκη βοήθειας με ηλικιωμένη γυναίκα  που είχε γιο, ανακάλυψαν ότι η δεύτερη θα λάμβανε 25% περισσότερη κατ’ οίκον περίθαλψη αν είχε κόρη. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 120 λεπτά των υπηρεσιών την εβδομάδα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η οικογενειακή κατάσταση ενός ηλικιωμένου σε ανάγκη λαμβάνεται υπόψη για τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας. Αυτό είναι σε αντίθεση με το νορβηγικό στόχο καθολικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας
που υποτίθεται ότι κατανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη και όχι με βάση το φύλο.

Μεγαλύτερη ευθύνη στους συγγενείς

Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν καλά προγράμματα πρόνοιας για τους ηλικιωμένους σε σχέση με άλλες χώρες.
Ωστόσο, υπάρχουν αλλαγές στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Πολιτικοί στις παραπάνω χώρες αποφάσισαν ότι η θεσμική φροντίδα θα πρέπει να μειωθεί και ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ζουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι.
Αν και οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να λαμβάνουν υπηρεσίες στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις στους συγγενείς είναι μεγαλύτερες. Μεταξύ άλλων, χρειάζεται να συμβάλλουν στο συντονισμό των υπηρεσιών, σημειώνει η Björk.

Δεν υπάρχουν σχόλια: