... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Έκθεση 2019 " Trafficking in Persons"

                                  Î‘ποτέλεσμα εικόνας για 2019 Trafficking in Persons Report

*των Ηρακλή Μοσκώφ & της Μαρίας Πουτσιάκα
Δημοσιεύθηκε η Έκθεση ‘Trafficking in Persons’ 2019(TIP Report), η οποία συντάσσεται και παρουσιάζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., σε ετήσια βάση.
Στην  Έκθεση παρουσιάζονται οι επιδόσεις 187 χωρών στην καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και οι χώρες κατατάσσονται σε μία από τις τέσσερις προβλεπόμενες κατηγορίες Tier 1, Tier 2, Τier 2 Watch List και Τier 3, ανάλογα με τις επιδόσεις τους κατά το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την Έκθεση Tip Report 2019, η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία Tier 2, στην οποία κατατάσσονται οι χώρες που δεν πληρούν απολύτως τα κριτήρια αξιολόγησης αλλά κάνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά.
Στην Έκθεση επισημαίνονται οι θετικές εξελίξεις, οι καλές πρακτικές αλλά και οι ‘αδυναμίες’ κατά την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ  διατυπώνονται  προτάσεων για την λήψη πρόσθετων  μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ως καλές πρακτικές αναγνωρίζονται: 
  • η ύπαρξη ειδικών Αστυνομικών Δ/νσεων για τη δίωξη της Εμπορίας Ανθρώπων, 
  • το επαρκές νομικό πλαίσιο και η πρόβλεψη αυστηρών ποινών για τους δράστες του εγκλήματος, 
  • η ύπαρξη εξειδικευμένων Εισαγγελέων, 
  • η αγαστή συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, 
  • οι εκπαιδεύσεις επαγγελματιών πρώτης γραμμής καθώς και 
  • η παροχή προστασίας και αρωγής στα θύματα.

Η Έκθεση αναφέρει ότι η  Ελλάδα ενέτεινε τις προσπάθειές της για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων, σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το σημαντικό έργο της Αστυνομίας στη διερεύνηση περισσότερων υποθέσεων Εμπορίας Ανθρώπων και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές δράσεις της Αστυνομίας με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και με κοινωνικούς λειτουργούς του Ε.Κ.Κ.Α., που οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων για την ανίχνευση πιθανών θυμάτων. 

Υπογραμμίζεται, επίσης, η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς και παραπομπής των θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Διαπιστώνεται η σημαντική συντονιστική συνεισφορά του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναφορά στη δράση του Γραφείου  για την εξάλειψη της Εμπορίας και της καταναγκαστικής εργασίας στις προμηθευτικές αλυσίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και την διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης. 
Η Έκθεση αναφέρει, επίσης, την τοποθέτηση σημείων επαφής  στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με αρμοδιότητα τη συγκέντρωση αναφορών για πιθανά θύματα Εμπορίας.
Τέλος, στην Έκθεση καταδεικνύονται και οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και γίνονται συστάσεις ώστε να αντιμετωπισθούν  προβλήματα, όπως: χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου και ταυτοποίησης των θυμάτων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η αυξημένη πιθανότητα επαναθυματοποίησης των θυμάτων στις υπερπλήρεις δομές των ΚΥΤ, οι περιορισμένες προσπάθειες για προληπτική ταυτοποίηση πιθανών θυμάτων  καταναγκαστικής εργασίας, οι αδυναμίες στην ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων, η μη εξειδικευμένη υποστήριξη προς τα θύματα, η μη υποβολή αιτήσεων για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και οι ελλείψεις στην ενημέρωση και επιμόρφωση των διωκτικών και δικαστικών Αρχών της περιφέρειας.
*O Ηρακλής Μοσκώφ είναι Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και η Μαρία Πουτσιάκα, επιστημονικό στέλεχος του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δεν υπάρχουν σχόλια: