... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Trafficking for sexual exploitation: a gendered crime/Εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση: ένα έγκλημα λόγω φύλου


Η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο συχνά αναφερθείσα μορφή εμπορίας ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια μορφή βίας με βάση το φύλο που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Το 95% των εγγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ είναι γυναίκες ή κορίτσια. Η εμπορία γυναικών και κοριτσιών παραμένει διαρθρωτική μορφή βίας κατά των γυναικών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται, βάσει του νόμου, να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για το φύλο για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα θύματα. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το θέμα αυτό, που ξεκίνησε την ημέρα της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων στις 18 Οκτωβρίου.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση έχει τις ρίζες της στις ανισότητες των φύλων. Οι προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραβλέπουν τις συγκεκριμένες ρίζες του εγκλήματος αυτού, οι οποίες καθιστούν τις γυναίκες και τα κορίτσια πιο ευάλωτες στην εμπορία ανθρώπων », δήλωσε η Virginija Langbakk, διευθυντής του EIGE.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν την πλειονότητα των αναφερθέντων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα. Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος ενός νέου συνόλου ενεργειών προτεραιότητας που υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2017 και αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι επικεφαλής των δέκα οργανισμών της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει τις πολλές γυναίκες και κορίτσια που υπέφεραν ανούσια στα χέρια των διακινητών και των κακοποιών. Θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να μεταφέρουν σε δράση τις νομικές τους υποχρεώσεις να υιοθετήσουν ειδικά μέτρα για το φύλο, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη μορφή εκμετάλλευσης που έχουν υποστεί τα θύματα ", δήλωσε η συντονίστρια  της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Myria Vassiliadou.

Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων έχουν το δικαίωμα σε βοήθεια, υποστήριξη και προστασία.

Το EIGE ανέλυσε τόσο την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων όσο και την οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων με την οπτική του φύλου. Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναπτύξει ειδικές συστάσεις για το φύλο και το παιδί, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις οδηγίες και να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους. Και οι δύο οδηγίες πρέπει να εφαρμοστούν συμπληρωματικά ώστε να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό προστασίας τους. Οι εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

Διαβάστε την έκθεση "Ειδικά μέτρα για το φύλο σε δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων"
Gender-specific measures in anti-trafficking actions

https://eige.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: