... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η διαδικτυακή παρενόχληση περιορίζει τις φωνές των νέων γυναικών στο διαδίκτυο

Close up portrait of a worried young woman looking at phone

Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν στις νέες γυναίκες και τους άνδρες καινοτόμους τρόπους να εμπλακούν στην πολιτική. Από τη λήψη άμεσων κοινοποιήσεων ειδήσεων σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, την εμπλοκή σε διαδικτυακές συζητήσεις και την έκφραση απόψεων σχετικά με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η πολιτική και η συμμετοχή των πολιτών έγιναν γρηγορότερα και ευκολότερα. Ωστόσο, ένα από τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζει αυτή η γενιά, το οποίο είναι το πλέον ψηφιακά ειδικευμένο στην ΕΕ, είναι ο κίνδυνος κακοποίησης σε απευθείας σύνδεση. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Η μελέτη εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

"Οι ψηφιακοί χώροι μπορούν να εξουσιοδοτήσουν χώρους σχηματισμού γνώμης, συζήτησης και κινητοποίησης. Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιορίζει τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση. Οι νέοι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αποτρέπονται από τη συμμετοχή σε πολιτικές συζητήσεις ή σε διαδικτυακές συζητήσεις. Όλη η κοινωνία λείπει όταν οι νεαρές γυναίκες δεν ασχολούνται επειδή χάνουμε τις δυνατότητές τους να συμμετάσχουν στην πολιτική και να γίνουν μελλοντικοί ηγέτες », δήλωσε η κ. Virginija Langbakk, διευθυντή του EIGE.

Η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται συχνότερα στις νέες γυναίκες, με το 9% να δηλώνει θύμα, σε σύγκριση με το 6% των νέων ανδρών. Μετά από  αναφορές ή βίαιη ομιλία ή κατάχρηση από το διαδίκτυο, μία στις δύο νεαρές  γυναίκες α(51%) και το 42% των νεαρών ανδρών διστάζουν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

"Το Διαδίκτυο πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για να μπορέσουν οι νέοι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή η κακοποίηση πρέπει να αποτραπεί εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή του σε απευθείας σύνδεση της νεολαίας, ιδιαίτερα των νέων γυναικών, των οποίων οι φωνές δεν ακούγονται λιγότερο », δήλωσε η Juliane Bogner-Strauss, Αυστριακή Υπουργός Γυναικών, Οικογενειών και Νεολαίας.

Οι νέοι άνδρες είναι πιο πολιτικά ενεργοί στο διαδίκτυο, με 26% να σχολιάζουν άρθρα, κοινωνικά δίκτυα ή ιστολόγια σε απευθείας σύνδεση, σε σύγκριση με το 18% των νέων γυναικών. Οι νέοι άνδρες, περισσότερο από τις νέες γυναίκες, βλέπουν τα οφέλη που προσφέρουν τα κοινωνικά μέσα για πολιτική συμμετοχή. Ακριβώς πάνω από το ήμισυ (51%) των νέων ανδρών και λιγότερο από το ήμισυ (47%) των νέων γυναικών πιστεύουν ότι τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πρόοδο για τη δημοκρατία, διότι δίνουν σε όλους την ευκαιρία να συνεισφέρουν στη δημόσια συζήτηση.

Υπό το πρίσμα των επικείμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν οι νέες γυναίκες και οι άνδρες να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία για να εξελιχθούν σε ενεργούς ευρωπαίους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για σημαντικά θέματα, συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές συζητήσεις και υπολογίζοντας τις απόψεις τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: