... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΓΙΦ:«Αντίπαλός μας, όλα τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις της πατριαρχικής κοινωνίας»



Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή τα 5α «γενέθλια» του Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας
«Μονιμοποιούνται» οι συμβουλευτικές δομές και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, ενώ ενισχύεται το νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Της Κικής Ηπειρώτου
Για την έμφυλη βία, που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της πατριαρχικής κοινωνίας, που ισχύουν ακόμη, τις έντονα σεξιστικές συμπεριφορές απέναντι στη γυναίκα που διεκδικεί και αποκτά κύρος, και τις προσπάθειες που γίνονται για την εξάλειψη αυτών των πρακτικών, μίλησε από την Αλεξανδρούπολη η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.
Η κα Κούβελα βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Ισότητας που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια λειτουργίας και υποστήριξης των γυναικών της περιοχής μας. Στα 5 αυτά χρόνια, οι επιστήμονες του κέντρου έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 400 γυναίκες, από 25-45χρόνων, οι οποίες βρήκαν το θάρρος και ζήτησαν βοήθεια. Άλλωστε, στο πλευρό τους είναι και ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης, που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
«Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης κλείνει 5 χρόνια ζωής και δράσης. Εργαζόμαστε για όλες τις δομές που έχουμε στη χώρα, και για τους ξενώνες και για τη γραμμή SOS, που έχουν γίνει μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Φροντίζουμε, ώστε, μόλις τελειώσει το ΕΣΠΑ να υπάρχει μονιμότητα, καθώς είναι πράγματι πολύ χρήσιμες… Στο νέο νομοσχέδιό μας, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που κατοχυρώνει αυτές τις δομές. Επίσης, περιέχει διατάξεις που αφορούν θέματα ισότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», σημείωσε η ΓΓ Ισότητας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Ερωτηθείσα από τη ΓΝΩΜΗ για το εάν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο, τόσο για την τιμωρία του δράστη, όσο και για την προστασία της γυναίκας που προχωρά στην καταγγελία, η κα Κούβελα σημείωσε πως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, που συμπληρώνει και ενισχύει την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αναδεικνύει τα θέματα της έμφυλης βίας και προτείνει μέτρα για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπισή τους.
«Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους και της ελληνικής πολιτείας. Η εφαρμογή της παρακολουθείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Λύνει πολλά θέματα, για παράδειγμα, ορίζει πως ο δράστης, μετά την καταγγελία της γυναίκας, θα απομακρύνεται από το σπίτι. Επίσης, ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο, είναι ότι αν κάποιος έχει κατηγορηθεί για βιασμό, δεν θα μπορεί πλέον να παντρευτεί το θύμα, για να γλιτώσει την τιμωρία. Αυτό πλέον καταργείται κι είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι έχουμε τέτοια φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, προβλέπονται μέτρα πρόληψης, όπως και λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων για άνδρες, καθώς υπάρχει  ένα μικρό ποσοστό ανδρών που κακοποιούνται, ιδίως νέα παιδιά. Προβλέπεται, ακόμη, η λήψη  μέτρων για τους ίδιους τους θύτες. Διότι η τιμωρία από μόνη της δεν αρκεί. Αυτός ο άνθρωπος που ασκεί βία πρέπει να περάσει από μια διαδικασία στήριξης, ώστε να βελτιωθεί».
Διαρκής αγώνας
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συνεργασία του φορέα με το υπουργείο Παιδείας, ώστε τα θέματα αυτά να ενταχθούν στη μαθησιακή ύλη, σε όλες βαθμίδες και μάλιστα άμεσα, καθώς και στο διαρκή αγώνα που απαιτείται.
«Κάνουμε έναν αγώνα για να  περάσουμε τα θέματα ισότητας στην ελληνική κοινωνία. Είναι ζητήματα δύσκολα, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Αντίπαλός μας είναι όλα αυτά τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις που ακολουθούν από μία πατριαρχική κοινωνία, που προϋπήρχε και δυστυχώς  υπάρχει και  σήμερα. Είναι αυτές οι αντιλήψεις που οπλίζουν το χέρι του άνδρα που υποτιμά αξία γυναίκας και ασκεί οποιαδήποτε μορφή βίας».
Αναφορικά με το αν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξητική τάση σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, η κα Κούβελα σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ως προς τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών, ωστόσο είναι βέβαιο πως περισσότερες γυναίκες, τώρα, σε σχέση με το παρελθόν, βρίσκουν το θάρρος, τις δομές και τους ειδικούς για να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα.
Για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά των γυναικών της κυβέρνησης
Η κα Κούβελα σχολίασε και όλα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Ο σεξισμός καλά κρατεί. Πρόσφατα είχαμε την καινούρια κυβέρνηση, με περισσότερες γυναίκες, και μάλιστα σε θέσεις που παραδοσιακά κρατούσαν άνδρες. Είδαμε έναν σεξισμό απέναντι στα νέα γυναικεία πρόσωπα. Βέβαια τα έχουμε ξαναδεί αυτά και τα ξαναβλέπουμε κάθε φορά που οι γυναίκες ανεβαίνουν στην πολιτική βαθμίδα, ή στην οικονομική, αναλαμβάνουν δηλαδή μεγάλες θέσεις. Καλούμε τον κόσμο να διαμορφώσει ένα αντισεξιστικό μέτωπο, στο οποίο θα πάρουν  μέρος άνδρες και γυναίκες, η κοινωνία των πολιτών και οι ίδιοι οι θεσμοί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να επαγρυπνούμε, να καταγγέλλουμε, μέχρι να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο».
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: