... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Κανόνες για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης από την ΕΕ




Στις 11 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια ενέκρινε έκθεση πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση ης ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή στην ΕΕ.
Η έκθεση τώρα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
To europarl.europa.eu μίλησε με την εισηγήτρια της έκθεσης, Πίνα Πιτσιέρνο (Ιταλία, Σοσιαλιστές), η οποία εξήγησε τις προτάσεις που παραθέτει στην έκθεσή της.
Η σεξουαλική παρενόχληση βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα στην ΕΕ και γιατί χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση;
Το κίνημα #metoo απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε, αν και τα στοιχεία που είχαμε μας έδινα μια σαφή εικόνα: 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και περισσότερο από το 20% των νέων γυναικών (ηλικίας μεταξύ 18 και 29), έχουν παρενοχληθεί μέσα από το διαδίκτυο.
Αν λάβουμε υπόψιν ότι οι περισσότερες γυναίκες και κορίτσια δεν το καταγγέλλουν τότε οι αληθινοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι. Για αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Χρειαζόμαστε έναν σαφή ορισμό του τι είναι παρενόχληση. Χωρίς ευρωπαϊκό ορισμό θα είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα, καθώς ο καθένας θα μπορεί να εννοεί κάτι άλλο. Μόλις ορίσουμε τι είναι και τις δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση, τότε θα μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε κιόλας.
Συχνά η σεξουαλική παρενόχληση δεν καταγγέλλεται. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα εμπόδια και ποιες οι λύσεις;
Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες και τα κορίτσια φοβούνται να καταγγείλουν τη βία. Μπορεί να ντρέπονται ή να φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν οι ίδιες ή ακόμα και μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή τιμωρηθούν.
Μια λύση είναι η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των αστυνομικών και δικαστικών αρχών καθώς και η δημιουργία ασφαλών και ανεξάρτητων διαδικασιών στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να καταγγέλλουν αυτές τις περιπτώσεις.
Το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις για παρενόχληση και βία. Ποια μέτρα προτείνεται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων στο διαδίκτυο;
Χρειαζόμαστε σαφή ερμηνεία του τι είναι δημόσιος χώρος ώστε να συμπεριλάβουμε ψηφιακούς χώρους, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μπλογκ κτλ. Έτσι θα γίνει πιο εύκολο για τις αρχές να διώξουν τους θύτες και να βοηθήσουν τα θύματα.
Η διανομή απόρρητού και ιδιωτικού υλικού χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη, έχει τρομερές ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν πολλές φορές μέχρι και στην αυτοκτονία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω να συμπεριληφθεί ένα πιλοτικό σχέδιο για ένα εύκολα προσβάσιμο ηλεκτρονικό γραφείο υποστήριξης στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα παρέχει υποστήριξη σε κορίτσια και γυναίκες.
Επίσης, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει την ερμηνεία του παράνομου λόγου μίσους, εντός και εκτός διαδικτύου και να συμπεριλάβει το μισογυνισμό.
Τέλος, στην έκθεση ζητούμε επίσης μια λεπτομερή και συστηματική συλλογή συναφών δεδομένων σχετικά με την παρενόχληση, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα της εξέλιξής της.

Πηγή: europarl.europa.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια: