... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Όχι του Δήμου Χερσονήσου σε διαγωνισμό ομορφιάς Miss Russian Tourism

Πλήθος αντιδράσεων αλλά και προβληματισμών προκάλεσε στον Δήμο Χερσονήσου η πρόταση συμμετοχής στη διοργάνωση ρωσικών καλλιστείων για τη “Miss Tourism 2018”. Μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν με επίκεντρο την έμφυλη διάκριση και συγκεκριμένα το γεγονός πως μια τέτοια διοργάνωση έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της “Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες”, την οποία έχει συνυπογράψει ο Δήμος Χερσονήσου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τόσο ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Λουλουδάκης όσο και η δημοτική κίνηση Χερσονήσου “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”, τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού & Απασχόλησης, κ. Ευθύμιος Μουντράκης, ο οποίος μίλησε δημόσια για το ζήτημα που έχει προκύψει.
Αρχικά, ο κ. Απόστολος Λουλουδάκης τοποθετήθηκε, λέγοντας: «Ειδικότερα όταν τα καλλιστεία γίνονται σε χώρο εργασίας, και μάλιστα ανάμεσα σε σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στον χώρο του τουρισμού, η διάκριση με βάση την ομορφιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντιδεοντολογική. Όμως σε μια ιδιωτική εταιρεία που διοργανώνει happenings για τους εργαζόμενούς της το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να έχει τη συναίνεση όλων αυτό το happening και να μη γίνεται αφορμή για την έμφυλη διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενούς της και να μη θίγεται κανένας. Ωστόσο, ως δημόσιος οργανισμός που έχουμε την ευθύνη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποχρέωση να μην προωθούμε την έμφυλη διάκριση, καθώς και να συμβάλουμε στην απάλειψη των προϋποθέσεων για την έμφυλη διάκριση, είναι απαράδεκτο να συμμετέχουμε. Είναι ακόμα πιο απαράδεκτο για έναν εκπρόσωπο του Δήμου να συμμετέχει σε κριτική επιτροπή για να κρίνει την πιο όμορφη εργαζόμενη ενός τουριστικού οργανισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις ταλαντεύσεις της δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου αντιδημάρχου ανάμεσα σε σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η πρόσφατη στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων και σε διαγωνισμούς καλλιστείων. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τους πειραματισμούς της τοπικής πολιτικής μας εξουσίας με ζητήματα ισότητας των φύλων και με υποχρεώσεις που έχουμε, ως Δήμος, αναλάβει και αφορούν τις έμφυλες διακρίσεις».

Σε άλλος μέρος της δήλωσης υπογραμμίζεται: «Ο τόπος μας έχει υποδομές αλλά κι ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Μια τεράστια πολιτιστική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κληρονομιά, που μπορεί να αναδειχτούν σε ουσιαστικό στοιχείο της προβολής του, σε ένα προϊόν περαιτέρω δυναμικής ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας. Τούτα οφείλει να αναδείξει, να εδραιώσει και να προτείνει. Σε αυτό το στόχο οφείλουμε, ως δημοτική Αρχή, να είμαστε, αταλάντευτα, προσανατολισμένοι!».
Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις, ο Ευθύμιος Μουντράκης, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης, τοποθετήθηκε δημόσια, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «αν και αντιλαμβανόμαστε το παραπάνω λογοπαίγνιο, ενημερώνουμε ότι τα καλλιστεία θα γίνουν κανονικά στο ξενοδοχείο “Aldemar Knossos Royal Beach Resort” την περίοδο από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2018».

Το θέμα απεσύρθη
Ο κ. Μουντράκης ανέφερε πως το θέμα απεσύρθη ώστε να επανεξεταστεί, αν υπάρχει πρόβλημα προβολής του Δήμου κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, όπως είναι π.χ. τα καλλιστεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Όσον αφορά τα καλλιστεία, ο κ. Μουντράκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα καλλιστεία διοργανώνονται από το Online Tours, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες τουριστικών γραφείων στη Ρωσία, με συνδιοργανωτές την Aldemar, το Τez Tour και άλλες (πιθανόν) εταιρείες, με τον ΕΟΤ να είναι στους πιθανούς επίσης συνδιοργανωτές (σύμφωνα με πληροφορίες τρίτων)». Συνεχίζοντας δήλωσε πως «ο Δήμος δεν είναι ούτε συνδιοργανωτής ούτε και χορηγός. Στην εισήγηση αναφέρεται: “…Ο Δήμος συγκεκριμένα θα συμμετέχει για την τουριστική του προβολή με αντιπρόσωπό του, διανέμοντας το υλικό πληροφόρησης που διαθέτει σε ειδικό χώρο (γραφείο/desk), στο “Aldemar Knossos Royal Beach Resort” στον δήμο Χερσονήσου, κατά το τριήμερο από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2018».
Ο κ. Μουντράκης είπε πως, «χωρίς να μας αφορά, καθώς δεν είμαστε ούτε διοργανωτές, ούτε συνδιοργανωτές, ούτε χορηγοί των καλλιστείων – απλά ενημερωτικά – οι περίπου 300 κυρίες που συμμετέχουν (και έχουν ήδη λάβει περίπου 200.000 ψήφους) είναι όλες εργαζόμενες και δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους, όριο ηλικίας, σωματότυπος, παντρεμένη ή όχι, μητέρα, κ.λπ.».
http://agonaskritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: