... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η Ιρλανδία εξετάζει την επέκταση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα παιδιά κάθε ηλικίας


Η Ιρλανδική Κυβέρνηση αναφέρει ότι εξετάζει τις συστάσεις της έκθεσης που ζητούσε να επεκταθεί η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε παιδιά κάθε ηλικίας.
Η Ιρλανδία ψήφισε το Νόμο για την Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου το 2015 επιτρέποντας στους τρανς ανθρώπους να αλλάξουν νομικά το φύλο τους βάσει αποκλειστικά του αυτοπροσδιορισμού τους.
Επί του παρόντος, η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου εφαρμόζεται μόνο σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Ωστόσο, μια σημαντική έκθεση αυτή την εβδομάδα συνέστησε να ανοίξει η διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και σε άτομα κάτω των 18 ετών.
Η έκθεση που ανατέθηκε από την Υπουργό Κοινωνικής Προστασίας, Regina Doherty TD, συνιστά «ένα σύστημα αναγνώρισης ταυτότητας φύλου για παιδιά κάθε ηλικίας».
Καθορίζει ότι το σύστημα Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου για τα παιδιά πρέπει να είναι μια ξεχωριστή «διοικητική διαδικασία» που να απαιτεί τη συγκατάθεση των γονέων, με μια «απλή διαδικασία ανάκλησης». Θα εξασφαλίζει επίσης ότι οι οικογένειες θα έχουν «υποστήριξη τρίτου φορέα».
Η έκθεση συνιστά επίσης ότι «η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και σε μη δυαδικά άτομα» και ότι η διαδικασία θα πρέπει επιπλέον να «παρέχει πρόσβαση στα ίντερσεξ άτομα».
Η υπουργός της κυβέρνησης Regina Doherty δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που σήμερα δημοσιεύω την έκθεση της Ομάδας Επανεξέτασης του Νόμου για την Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ομάδας Επανεξέτασης – Moninne Griffith και τα μέλη της Ομάδας για τη δουλειά και τη δέσμευσή τους στην έκδοση αυτής της σημαντικής έκθεσης».

Regina Doherty (Creative Commons/Annika Haas)
«Περιλαμβάνει σημαντικές συστάσεις, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα παιδιά».

«Η δουλειά μας για την ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας ως ηγεσία διεθνώς για τα Δικαιώματα των Τρανς Ανθρώπων.
«Θα συμβουλευτώ τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλους συναδέλφους του Υπουργικού Συμβουλίου για να υποστηρίξω οποιαδήποτε νομικά και λειτουργικά ζητήματα για την προώθηση των συστάσεων» είπε.
Η Moninne Griffith, Εκτελεστική Διευθύντρια της υπηρεσίας για την LGBT νεολαία BeLonG και ο συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Η εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης θα αλλάξει τη ζωή των τρανς, των μη δυαδικών και των ίντερσεξ νέων ανθρώπων στην Ιρλανδία. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι ορατοί, εκτιμώνται και συμπεριλαμβάνονται στην ιρλανδική κοινωνία.
«Οι τρανς νέοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους μας λένε πόσο ζωτικής σημασίας είναι στην καθημερινή τους ζωή να έχουν πρόσβαση σε νομικά έγγραφα που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ταυτότητα φύλου τους, όπως τα διαβατήρια, τα πιστοποιητικά γέννησης και άλλα επίσημα έγγραφα».
«Η βάση της νομοθεσίας ως προς τον αυτοπροσδιορισμό δείχνει ότι πρόκειται για μια νομική διαδικασία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία απαίτηση για ιατρικούς εμπειρογνώμονες, ιατρικές θεραπείες ή διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής για τα άτομα ώστε να αναγνωριστούν νομικά».

Η Griffith πρόσθεσε: «Οι νέοι τρανς άνθρωποι δεν ξυπνούν ένα πρωί και αποφασίζουν ότι θέλουν να αλλάξουν νομικά το φύλο τους. Αυτό συμβαίνει μετά από μια περίοδο κοινωνικής μετάβασης, όπου ζουν στη ταυτότητα φύλου που βιώνουν».
«Αυτό που είναι σαφές από τους νέους τρανς και μη δυαδικούς ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε, είναι ότι η πρόσβαση στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα έχει ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους, στην αυτοεκτίμηση, στην αυταξία και στην ευημερία τους».
Η εργαζόμενη Lisa McKenny στις Υπηρεσίες για την Νεολαία της BeLonG δήλωσε: «Η δουλειά μου στην Υπηρεσία των Νέων με έχει διδάξει ότι η ζωή για τους νέους τρανς, μη δυαδικούς και ίντερσεξ ανθρώπους στην Ιρλανδία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη».
«Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ορατότητας, ευαισθητοποίησης και κατανόησης για το τι σημαίνει να είσαι τρανς, μη δυαδικό ή ίντερσεξ άτομο».
«Κάθε μέρα ακούω από τους νέους, τους γονείς και τους δασκάλους σχετικά με αυτές τις προκλήσεις, μεταξύ των οποίων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το επιθυμητό όνομα ή την σωστή αντωνυμία ως προς το φύλο στο σπίτι ή στο σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας) και δεν είναι σε θέση να αλλάξουν νομικά το όνομά τους ή τους δείκτες φύλου, αναγκάζοντάς τους να αποκαλύψουν την ταυτότητα φύλου τους δίχως στη θέλησή τους. Ακούγοντας τις φωνές των νέων ανθρώπων στο BeLonG για να τονιστεί η αυξανόμενη ανάγκη για μια απλή και εύκολα προσβάσιμη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς οικονομικά εμπόδια ώστε να τους στηρίξουμε ειλικρινά καθώς αγωνίζονται για την πραγματική ταυτότητα φύλου τους».
http://t-zine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: