... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Καταγγελίες για κακοποιήσεις γυναικών σε προσφυγικούς καταυλισμούς

moria_moria


Κινητικότητα επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έχουν φθάσει στις αστυνομικές αρχές από κατοίκους περιοχών όπου βρίσκονται καταυλισμοί προσφύγων αναφορικά με τη μεταχείριση Μουσουλμάνων γυναικών από τους συζύγους τους ή από τους χιλιάδες άνδρες που ζουν και κινούνται καθημερινά εντός αυτών των δομών. 


Μήνες μετά από τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης ανηλίκων αλλά και τις συλλήψεις που είχαν προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις βίας και μετά από δημοσιεύματα όπως αυτά των βρετανικών Times που αναφέρονταν σε ακραία φαινόμενα που οδηγούσαν τις γυναίκες έως και στο να φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες, εντείνονται οι φόβοι για συνέχιση τέτοιου είδους φαινομένων. 


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πρόσφατα κλιμάκιο του Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με την επικεφαλής του κ. Φωτεινή Βρύνα επισκέφθηκε τις δομές της Μόριας στο νησί της Μυτιλήνης με σκοπό να διαπιστώσει την κατάσταση από κοντά και να συζητήσει τα προβλήματα. 
Μαζί με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας κι Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κ. Παπάζογλου Αγγελική και την εκπρόσωπο της Διεθνούς UNISEF Άντα Αγγελάκη, η κυρία Βρύνα ασχολήθηκε εντατικά με την κατάσταση των γυναικών στον καταυλισμό. 




Η επίσκεψη αυτή αλλά και οι συχνές ενημερώσεις που η αστυνομία έχει όχι μόνο για τη Μόρια αλλά και για το σύνολο των δομών έχουν να κάνουν με πληροφορίες πως οι άνδρες πρόσφυγες, φέρονται με βάναυσο τρόπο στις γυναίκες σε βαθμό μάλιστα έως κι εφαρμογής εντός των δομών φιλοξενίας της Σαρίας. Δηλαδή του σκληρού ισλαμικού νόμου που καταδυναστεύει τις γυναίκες. Σε μια περίοδο μάλιστα όπως αυτή όπου το Ραμαζάνι απαιτεί υπακοή, υπάρχουν πληροφορίες πως φαινόμενα ξυλοδαρμών γυναικών και κακομεταχείρισης έχουν ενταθεί, παράλληλα με τους υπαρκτούς φόβους βιασμών που ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας λόγω των αυστηρών ηθών και κωδίκων που υπάρχουν στις μουσουλμανικές κοινότητες. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στον Σκαραμαγκά, τη Μόρια και το Σχιστό θυμίζει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οπισθοδρομικές κοινωνίες τις οποίες μπορεί η Ευρώπη να έχει αφήσει εδώ και χρόνια πίσω της, όμως στον ισλαμικό κόσμο υπάρχουν. Γυναίκες που βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, που οι σύζυγοι τους έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου και που η κακομεταχείριση αποτελεί ρουτίνα και μια δυσβάστακτη καθημερινότητα, δεν αποτελούν εξαίρεση για εκείνους που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Κι αν η Περιφέρεια και ο τομέας γυναικών της έχει ήδη κάνει ενέργειες όπως η πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Βρύνα, η γραμματεία Ισότητας προς το παρόν δείχνει αιφνιδιασμένη ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. 



Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πρόσφατα στη Μόρια υπήρξε δημόσιος ξυλοδαρμός γυναίκας από τον σύζυγο της χωρίς ουσιαστικό λόγο, κάτι που δεν παρεμποδίστηκε από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους καθώς θεωρείται πλέον μια καθημερινότητα. Ανάλογα φαινόμενα βίας έχουν διαπιστωθεί και στο Σχιστό και τον καταυλισμό στου Σκαραμαγκά ενώ οι οικογένειες δίνουν εντολές στα μικρά κορίτσια να προσέχουν ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν τα βράδια του καλοκαιριού έξω (λόγω καλών καιρικών συνθηκών) καθώς υπάρχουν ομάδες εφήβων ή νεαρών Μουσουλμάνων που στη λογική της αγέλης πειράζουν τις γυναίκες και τις παρενοχλούν. Δεν είναι τυχαίο πως ομάδες μεγαλύτερων σε ηλικία προσφύγων και οικογενειαρχών έχουν μιλήσει στις αρμόδιες αρχές ή σε υπεύθυνους των δομών που τους φιλοξενούν για τέτοια φαινόμενα και για τους φόβους που έχουν, όμως η διαχείριση αυτών είναι σύνθετη. 



Προς την κατεύθυνση πάντως παροχής ειδικής βοήθειας στις γυναίκες που φιλοξενούνται στους καταυλισμούς των προσφύγων ακόμα και συμβουλευτικής υποστήριξης ώστε να μιλήσουν για τα προβλήματα τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή στη Μυτιλήνη εκδήλωση για την παρουσίαση του Πρωτόκολλου Συνεργασίας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους. 









Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ανωτέρω προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ, των συναρμόδιων Υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Η ενέργεια αυτή έχει να κάνει με την προσπάθεια να προληφθούν ή ακόμα και να σταματήσουν φαινόμενα κακοποίησης ή διαπόμπευσης γυναικών πράγμα δύσκολο αν αναγνωρίσουμε την κυρίαρχη κουλτούρα μερίδας Μουσουλμάνων προσφύγων. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως πως ήδη γυναικείες οργανώσεις δρουν στη Μυτιλήνη κυρίως αν και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα σε άλλες δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 Όπως μας είπε η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Φωτεινή Βρύνα «πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να σκεπαστεί πίσω από το συνολικά μεγάλο ζήτημα της ούτως ή άλλως δύσκολης φιλοξενίας των προσφύγων. Οι γυναίκες πρόσφυγες είναι μαζί με τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης. Θα πρέπει να πούμε πως ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει από τις εκατοντάδες μόνες γυναίκες που δεν είναι μαζί με τις οικογένειες ή τους συζύγους τους και οι οποίες καλούνται να τα καταφέρουν χωρίς βοήθειες σε έναν καταυλισμό 7.500 ανθρώπων στη Μόρια». Ένα πρόσθετο πρόβλημα επίσης που παρουσιάστηκε είναι κι αυτό των μεταφορών των προσφύγων μετά και το τραγικό ατύχημα την Παρασκευή στην Εγνατία Οδό. Όπως μας πληροφορεί η κα. Βρύνα «η πλειοψηφία των μετακινήσεων των προφύγων γίνεται χωρίς καμία μέριμνα και με ιδιωτικό τρόπο». 

www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: