... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Ισπανία:«Κυβέρνηση ισότητας των φύλων»O νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, o Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη τη νέα κυβέρνηση της χώρας, φιλοευρωπαϊκού χαρακτήρα και με την πλειονότητα των υπουργείων να ανατίθεται σε γυναίκες, κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία της χώρας. 

Ενδεκα γυναίκες και έξι άνδρες απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Σάντσεθ. 

Πρόκειται επίσης για κυβέρνηση μειοψηφίας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη χώρα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει 84 βουλευτές εκ των 350 και εξαρτάται από το πλαίσιο ελιγμών που θα του επιτρέψει να κινηθεί το κόμμα Podemos, οι βάσκοι εθνικιστές και οι καταλανοί αυτονομιστές, που υποστήριξαν την πρόταση μομφής κατά του τέως πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Αστροναύτης στο υπουργικό συμβούλιο

Ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Brexit και στην Ιταλία μόλις συγκροτήθηκε κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών, η νέα ισπανική κυβέρνηση εκουσίως έχει έντονο φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα. 

Υπουργεία και θέσεις-κλειδιά ανατέθηκαν σε γυναίκες. Μεταξύ άλλων, χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού (2004-2007), Κάρμεν Κάλβο. Η 60χρονη πολιτικός τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Ισότητας, ένα από τα χαρτοφυλάκια που η κυβέρνηση θεωρεί άμεσης προτεραιότητας, τρεις μήνες μετά τη «γενική απεργία των φεμινιστριών» και τις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομίας ανατέθηκε στην γενική διευθύντρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νάντια Καλβίνο. Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανατέθηκε στην πρώην εισαγγελέα κατά της τρομοκρατίας, Ντολόρες Δελγκάδο. Η πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαργαρίτα Ρόμπλες διορίστηκε υπουργός Αμυνας. Η Ιζαβέλ Θελάα αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, η Μαγδαλένα Βαλέριο το υπουργείο Εργασίας, η Κάρμεν Μοντόν το υπουργείο Υγείας. 

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώτος ισπανός αστροναύτης Πέδρο Ντούκε ανέλαβε το υπουργείο Επιστημών. 

«Ολοι τους είναι υψηλά καταρτισμένοι… και αντικατοπτρίζουν το καλύτερο (πρόσωπο) της Ισπανίας» τόνισε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία. 

«Κυβέρνηση ισότητας των φύλων»

«Πρόκειται για κυβέρνηση ισότητας των φύλων, ποικίλλων γενεών, ανοικτή στον κόσμο και συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση» συμπλήρωσε ο 46χρονος πρωθυπουργός. 

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός επέλεξε και δύο γυναίκες για να διευθύνουν την ομάδα που θα επιφορτιστεί με τον τομέα της οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, «θα πρέπει να έχει για βασική προτεραιότητα τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Στο πλευρό της Νάντιας Καλβίνο στο υπουργείο Οικονομίας, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Η ίδια είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και είχε χρειαστεί να εφαρμόσει στην περιφέρειά της τις περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες που είχε ζητήσει η συντηρητική κυβέρνηση. 

Στο όνομα της «σταθερότητας», ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τον προϋπολογισμό του Κράτους για το 2018, που κατήρτισαν οι συντηρητικοί κι αναμένεται να εξεταστεί από τη Γερουσία. 

Καταλανός στο υπουργείο Εξωτερικών

Στο πλαίσιο της φιλοευρωπαϊκής αυτής κατεύθυνσης εντάσσεται και η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Χοσέπ Μπορέλ, 71 ετών, Καταλανού που αντιτίθεται με σθένος στην ανεξαρτησία της περιοχής του. Στο εξωτερικό, καλείται να προασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας. 

Το νούμερο τρία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE, ο Χοσέ Λουίς Αβαλός, ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Εργων και ο πρώην δικαστής Φερνάνδο Γράντε- Μαρλάσκα υπουργός Εσωτερικών. 

Από μια Καταλανή θα ζητηθεί να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Κουίμ Τόρα, τη Μεριτσέλ Μπατέτ, από τη Βαρκελώνη ηλικίας 45 ετών, η οποία ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Περιφερειακής Διοίκησης.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: