... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ελλάδα: Πρώτη στον κόσμο σε καισαρικές

Ελλάδα: Πρώτη στον κόσμο σε καισαρικές!!!

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αστρονομικό ποσοστό των καισαρικών τομών παρουσιάστηκαν στη Βουλή και κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη στον κόσμο εγείροντας ένα τεράστιο ζήτημα για την υγεία και την ιατρική ηθική.

​Οι γεννήσεις με καισαρική τομή το 2017 έφτασαν στο 56%  όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΠΟΥ είναι 15%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. στο Αγρίνιο το ποσοστό έφτασε το 83% και στη Σύρο το 69%!  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός για να κατανοήσει ότι η καισαρική ενδείκνυται σε σοβαρούς κίνδυνους για το έμβρυο ή τη μητέρα. Πρόκειται για μια εγχείρηση που επιβαρύνει και τραυματίζει τον οργανισμό σε αντίθεση με τον τοκετό που είναι μια φυσική ανθρώπινη διαδικασία.

Είναι κοινό μυστικό στην Ελλάδα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαιευτήρων ωθεί σε προγραμματισμένες καισαρικές με προσχήματα ή πλαστά στοιχεία, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή. Είναι μια «φάμπρικα» που ερευνάται ακόμη και από τον ΟΗΕ λόγω της κακοποίησης των γυναικών ενώ η αστική ευθύνη του γιατρού απασχολεί τη νομική επιστήμη.
Η «επιδημία» ξεκίνησε από τις ιδιωτικές δομές αλλά έχει εξαπλωθεί και στ​α δημόσια νοσοκομεία. Οι καισαρικές τομές αυξάνουν υπέρογκα το κόστος μιας γέννησης στερώντας πολύτιμους πόρους από το σύστημα υγείας ή τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πόρους που θα μπορούσαν να επενδυθούν στο μέλλον κάθε παιδιού που γεννιέται με μια αχρείαστη τομή!
Ο ιατρικός κόσμος οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του καθώς είναι μια γενικευμένη​ ​πρακτική που δοκιμάζει υπέρμετρα τις ηθικές αξίες της κοινωνίας. Η πολιτεία οφείλει να καθορίσει μια πολιτική για το ζήτημα και να λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας από κάθε άποψη. Καλές οι μπίζνες αλλά προέχει η υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: