... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό περνά μέσα από τις θέσεις διοίκησης αλλά και τα αγωνίσματα

Η ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού, η ισότιμη συμμετοχή στους αγώνες, αλλά και σε διοικητικές θέσεις εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια και, παρά τις όποιες προσπάθειες ανδρών και γυναικών που πιστεύουν στα δικαιώματα του «ασθενούς φύλου», εξακολουθούμε να ζούμε ένα πισωγύρισμα έμπρακτων αποφάσεων που θα δώσουν τις πραγματικές λύσεις.
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της IAAF, σχετικά με τις αποφάσεις της για την σταδιακή ισότιμη στελέχωση των επιτροπών και του διοικητικού συμβουλίου της από άνδρες και γυναίκες, αλλά και τις προσπάθειες εμπλουτισμού των αγωνισμάτων της τα τελευταία χρόνια με γυναικεία παρουσία, αντίστοιχη των ανδρών, στις μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, προσφέροντας ισόποσα χρηματικά έπαθλα στις νικήτριες με αυτά των αρρένων αθλητών.
Ο στίβος μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο εμπέδωσης της ισότητας, λόγω του λαϊκού χαρακτήρα του αθλήματος, το οποίο ταυτόχρονα σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού και με την έλευση τα τελευταία χρόνια μεγάλων χορηγών προσφέρει τη δυνατότητα σε αρκετούς αθλητές και αθλήτριες να αποκομίσουν υψηλά χρηματικά έπαθλα και να ανέλθουν κοινωνικά μέσω διοικητικών θέσεων που αναδεικνύονται από το δημοφιλές άθλημα και την απήχησή του στο φίλαθλο κοινό.
Ποιες είναι οι σκέψεις, όμως, της IAAF για την απαιτούμενη ισότητα των δύο φύλων, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην προσφορά και στα οφέλη που αποκομίζουν αθλητές και αθλήτριες, αλλά κυρίως συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων;
«Η IAAF αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου για το θέμα της ισότητας και προσθέτει: «Στο πλαίσιο των ευρέων μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το Συνέδριο της IAAF στα τέλη του 2016, έχει εγγραφεί στο καταστατικό της ως μίνιμουμ στόχος για να διασφαλιστεί η ισότητα, ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις διοίκησης της διεθνούς ομοσπονδίας».
Τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον προς το σκοπό αυτό;
Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι οι έξι γυναίκες που συμμετέχουν τώρα στο Συμβούλιο της IAAF, να αυξηθούν σε επτά το 2019 (μόλις κάτω από το 30% σε ποσοστό εκπροσώπησης), σε δέκα το 2023 (μόλις κάτω από το 40%) και σε 13 το 2027 (ισότιμη εκπροσώπηση κατά 50% ανδρών και γυναικών). Μια διαδικασία που δείχνει αργή, αλλά, αν τουλάχιστον επιτευχθεί, θα έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός.
Να δούμε όμως και τη συνέχεια της μεταρρύθμισης: Από το 2019, μία από τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων θα καλυφθεί από γυναίκα και από δύο το 2027. Επίσης από το 2019, θα υπάρχουν δύο μέλη της επιτροπής αθλητών στο Συμβούλιο της IAAF με πλήρη δικαιώματα ψήφου στις αποφάσεις, το ένα εκ των οποίων θα είναι γυναίκα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές, τα δύο αυτά μέλη της επιτροπής αθλητών θα είναι ο Καναδός Ινάκι Γκόμεζ (βάδην) και η Νεοζηλανδή Βάλερι Άνταμς (σφαιροβολία).
«Έχουμε ισοτιμία στις αμοιβές, ισοτιμία στα αγωνίσματα, αλλά όχι και στις διοικητικές θέσεις και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε» δηλώνει ο Βρετανός πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, που έχει επιφορτιστεί το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει τον κλασικό αθλητισμό στη νέα εποχή, με πραγματικά ισότιμα δικαιώματα για τις γυναίκες.
Για να επιτύχει τους στόχους αυτούς, η ειδική επιτροπή της IAAF, υπό την προεδρία της Αμερικανίδας μέλους του Συμβουλίου της και παλιάς αθλήτριας των υψηλών εμποδίων, Στέφανι Χαϊτάουερ, συνεργάζεται με την Επιτροπή Γυναικών της IAAF υπό την προεδρία της Γερμανίδας Εστέρ Φίτκο για την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την επιλογή γυναικών που θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019.
«Ο καθορισμός στόχων είναι σημαντικός στον τομέα του αθλητισμού και είναι σημαντικό να υποστηριχθεί από την αθλητική κοινότητα. Αυτό απαιτεί μια περιφερειακή εστίαση, καθώς οι φραγμοί εισόδου για τις γυναίκες είναι τόσο διαφορετικοί όσο και οι χώρες, από τις οποίες προέρχονται» πιστεύει η Χαϊτάουερ.
Η IAAF έχει αποφασίσει στο πλαίσιο αυτό να προβάλει και να αναδείξει τις πρωτοπόρες στον τομέα τους γυναίκες, δημοσιεύοντας μέσω της ιστοσελίδας της συνεντεύξεις και βίντεο από το έργο τους ως αθλήτριες, προπονήτριες, αλλά και από θέσεις διοίκησης, ιατρικού προσωπικού κλπ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το αγωνιστικό κομμάτι των προσπαθειών της IAAF για την ισότητα των δύο φύλων στο χώρο του στίβου. Έτσι, έχει προτείνει και έχει εισάγει και στις γυναίκες όλα τα αντίστοιχα αγωνίσματα των ανδρών, σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Το ιστορικό εισόδου των αγωνισμάτων γυναικών είναι το εξής:
1948 - Τα 200μ, μήκος και σφαιροβολία μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
1960 - Τα 800μ μπαίνουν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
1964 - Τα 400μ και πένταθλο μπαίνουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
1972 - Τα 1500μ και 4x400μ μπαίνουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, τα 100μ εμπ. αντικαθιστούν τα 80μ εμπόδια.
1984 - Τα 3.000μ, Μαραθώνιος και 400μ εμπ. μπαίνουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, το πένταθλο αντικαθίσταται από το έπταθλο.
1988 - Τα 10.000μ μπαίνουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
1993 - Το τριπλούν μπαίνει στο πρόγραμμα όλων των μεγάλων πρωταθλημάτων.
1995 - Τα 3.000μ αντικαθίστανται από τα 5.000μ στα μεγάλα πρωταθλήματα.
1997 - Το επί κοντώ μπαίνει στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, στην πρώτη παρουσία του σε μεγάλη διοργάνωση της IAAF.
1999 - Σφυροβολία και επί κοντώ μπαίνουν στο πρόγραμμα όλων των μεγάλων πρωταθλημάτων. Τα 10 χλμ βάδην αντικαθίστανται από τα 20 χλμ βάδην.
2005 - Τα στιπλ μπαίνουν στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
2017 - Τα 50 χλμ βάδην είναι το τελευταίο αγώνισμα που αποφάσισε η IAAF να μπει στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: