... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κοινωνική προστασία και εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοινωνική προστασία και εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Γνωρίζετε ότι 4 στους 10 Ευρωπαίους στην αγορά εργασίας είναι αυτοαπασχολούμενοι ή σε καθεστώς προσωρινής ημιαπασχόλησης ή πλήρους απασχόλησης;
Λαμβάνοντας υπόψην ότι τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης διαμορφώθηκαν σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμασταν με πλήρη απασχόληση για τον ίδιο εργοδότη για χρόνια ίσως ήρθε η ώρα η κοινωνική προστασία να συμβαδίσει με το τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Ας δούμε τι ισχύει στο ευρωπαικο τοπίο:
4 στους 10 Ευρωπαίους είναι αυτοαπασχολούμενοι ή σε προσωρινή εργασία. Όσοι είναι γύρω στα είκοσι είναι σε προσωρινές δουλειες ή σε δουλειές χωρίς σύμβαση και ο αριθμός τους είναι διπλάσιος από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Οι γυναίκες τείνουν να είναι σε ορισμένου χρόνου εργασία ή μερικής απασχόλησης.
Ενώ οι περισσότεροι άνδρες αυτοαπασχολούνται ενώ ποσοστό 45% είναι άνω των 55 ετών.
11 χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν καμία προστασία για την ανεργία για τους αυτοαπασχολούμενους
Σε 10 χώρες δεν υπάρχει κάλυψη για τα εργατικά ατυχήματα.
Και σε τρεις δεν υπάρχουν επιδόματα εργασίας.
Οι εργαζόμενοι με μη τυποποιημενες συμβάσεις μπορούν να έχουν παρόμοια δικαιώματα με εκείνους που εργάζονται σε κανονική εργασία αλλά η πρόσβασή τους στα επιδόματα είναι δυσχερής λόγω των αυστηρών κριτηρίων επιλογής.
Ωστόσο εποχικοί ή κατ' απαίτηση εργαζόμενοι ή αυτοί με προσωρινές συμβάσεις μέσω πρακτορείων ίσως δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε νομική πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.

Πηγή: Eurostat

Στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρους απασχόλησης, χρειάζεται να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Πώς θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας, υγείας, μητρότητας, σύνταξης ή εργατικών ατυχημάτων.Τι είναι προσβάσιμο τι όχι και τι ισχύει σε κάθε χώρα;
Ακόμη και χώρες όπως η Ολλανδία που έρχεται πέμπτη στην Ευρώπη για τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων στην αγορά εργασίας της είναι σε δίλημμα πως θα δοθεί σε αυτούς τους οικονομικούς συνεισφέροντες ένα περιβάλλον κοινωνικής προστασίας παρόμοιο με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης .
Η Ολλανδία έχει μια γενναιόδωρη κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους. Συναντήσαμε έναν νέο άνδρα που είναι αυτοαπασχολούμενος χωρίς εργοδότη. Οπως και τα δύο τρίτα με το ίδιο καθεστώς στην Ολλανδία, δεν έχει ασφάλιση για να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση ασθενείας ή αναπηρίας.
«Eίναι απλά πάρα πολύ ακριβό για να το πληρώσω. Πληρώνομαι ανά παραγγελία, για παράδειγμα 2 παραγγελίες ανά ώρα, κάτι που για μένα είναι περισσότερο ή λιγότερο ο μέσος όρος. Εάν πληρώσω την ασφάλιση τότε θα έχω μόνο 4-5 ευρώ ανά ώρα. Γι 'αυτό και πολλοί ντελιβεράδες δεν έχουν ασφάλεια».
Σύμφωνα με την Μίες Βέστερβελντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: «Έχετε τους πραγματικούς επιχειρηματίες, με αυτό εννοώ τους ανθρώπους που βγάζουν κέρδος και έχετε αυτό που ονομάζουμε «ψεύτικους» αυτοαπασχολούμενους ή πολύ ευάλωτους αυτοαπασχολούμενους. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια νομοθεσία που να είναι αλληλέγγυα σε ανθρώπους με περισσότερα και λιγότερα χρήματα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν κερδίζουν πολλά να μπορούν να προστατευθούν.
Για να διασφαλίσει ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας ο Νικ Κον επέλεξε να δημιουργήσει, με άλλους 20 αυτοαπασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών μία ομάδα:«Το Broodfond είναι μια ομάδα ανθρώπων που σχηματίστηκε για να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον οικονομικά εάν αρρωστήσουν και δεν είναι σε θέση να εργαστούν».
Αυτό το σύστημα αλληλεγγύης βασισμένο στην κοινότητα, βασισμένο στην εμπιστοσύνη, έχει προσελκύσει 17.000 άτομα σε 380 διαφορετικές ομάδες.
« Η κανονική ασφάλισή μου κοστίζει 350 ευρώ μηνιαίως, που σημαίνει πως πρέπει να βάλω στο ταμείο € 125 ή κάτι τέτοιο. Ξέρω προσωπικά αλλά και από ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει πως η κανονική ασφάλιση ασθενείας τους ήταν πολύ δύσκολο να πληρωθεί. Θέλω να το αποφύγω αυτό».
Τα κράτη, τα άτομα αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευθύνη: αυτή είναι η πρόκληση για μια προσιτή κοινωνική προστασία για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Η Ολλανδία αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς η οικονομία επηρεάζει τους Ευρωπαιους, τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές χώρες ...Τι κάνετε για να διασφαλίσετε την κοινωνική σύγκλιση σε έναν ψηφιακό κόσμο. Είμαστε στην Ευρωπαικη Επιτροπή με την Μαριάν Τίσεν, Επίτροπο Απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων.
http://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: