... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κάποια κράτη-μέλη παρανοούν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κάποια κράτη-μέλη παρανοούν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει την πορεία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Convention-2011) η οποία αφορά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπιστώνει πως υπάρχει μία παρανόηση από τη πλευρά ορισμένων κρατών-μελών τα οποία κρίνουν τη Σύμβαση αντίθετη με τις παραδοσιακές οικογενειακές αρχές και κατά συνέπεια διστάζουν να την επικυρώσουν.

Ο κεντρικός άξονας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, είναι ότι οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άντρες και δεν είναι υποδεέστερα όντα, στα οποία επιτρέπεται να ασκείται οποιαδήποτε μορφής βία. Επίσης, η Σύμβαση υποστηρίζει ότι οι γυναίκες και οι άντρες θα πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα και πρόσβαση στην κοινωνία.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν θίγει θέματα που αφορούν την ιδεολογία φύλων, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ή σεξουαλικής προτίμησης.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης αναρτά βίντεο (https://vimeo.com/258975674) συνέντευξης με τη Bridget O΄ Loughlin, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταξύ άλλων εξηγεί και τη διαφορά μεταξύ του όρου «σεξ» που αναφέρεται στη βιολογία του ανθρώπου και του όρου «γένος» (gender) που αναφέρεται στους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: