... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Δέκα Επίτροποι συνυπογράφουν μήνυμα της Κομισιόν για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωσή  είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς η Ευρώπη είναι ένας από τους τόπους που προσφέρουν στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και ισότητας παγκοσμίως.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της δήλωσης της Κομισιόν, την οποία συνυπογράφουν 10 Επίτροποι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η δήλωση που εξεδόθη στις Βρυξέλλες, σαφώς αναφέρει ότι "το έργο μας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί — έχουμε ακόμα πολύ δρόμο έως την επίτευξη της πλήρους ισότητας" και σημειώνει ότι "οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας", ενώ "οι γυναίκες επίσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εμπόδια με τη μορφή της «γυάλινης οροφής», καθώς λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο".

"Επιθυμούμε την επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, ίση αμοιβή για ίση εργασία, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στον εταιρικό κλάδο και στην πολιτική, καθώς και προστασία από τη βία", αναφέρει η διακήρυξη της Κομισιόν.

Σημειώνει δε ότι η προώθηση της ανάληψης ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες και της οικονομικής τους ενδυνάμωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Κομισιόν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει νέα νομοθεσία για τη βελτίωση του συνδυασμού επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και τα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε άλλα άτομα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. 

Αναφέρει δε ότι οι ίδιες οι κοινοτικές δομές φροντίζουν επίσης να δίνουν το καλό παράδειγμα: Τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κομισιόν ανήλθε σε 36%, από το 11 % στο οποίο ανερχόταν όταν ανέλαβε καθήκοντα η Κομισιόν Γιούνκερ τον Νοέμβριο του 2014. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 40% έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή έως το τέλος της θητείας.

"Είμαστε επίσης συνεπείς σε όλες τις πτυχές όλων των πολιτικών μας, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, με την προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών", σημειώνεται στο ίδιο μήνυμα. "Η πολιτική μας συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του θεματολογίου για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια" και οι φετινές ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης θα επικεντρωθούν στον ζωτικό ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ισότιμη συμμετοχή και τον ηγετικό ρόλο τους σε όλα τα επίπεδα", τονίζει η Κομισιόν. Επιπλέον, φέτος η ΕΕ έχει την ηγεσία της πρωτοβουλίας «Έκκληση για δράση για την προστασία κατά της βίας λόγω φύλου», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 χώρες και οργανισμοί, που καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση της βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Αναφέρεται δε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή εκτοπίζονται και που είναι θύματα βίας, όπως μέσω της πρωτοβουλίας «Spotlight», καθώς και τις γυναίκες και τα κορίτσια που αποκλείονται από την εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, την αγορά εργασίας και γενικότερα τον πολιτικό βίο. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάνω από 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας δημοτικού σχολείου σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο, και η ΕΕ βοηθά την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

"Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη — είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο", ξεκαθαρίζει.

"Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας και αποτελεί ευθύνη των ανδρών και των αγοριών όσο και των γυναικών και των κοριτσιών" καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

www.stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: