... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες που δεν μπορούν να μετρήσουν την πρόοδο ως προς τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση προόδου σχετικά με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα τελευταία στοιχεία για την αναπτυξιακή πρόοδο για τα παιδιά δείχνουν ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζουν σε χώρες όπου οι στόχοι καθίστανται γρήγορα απρόσιτοι.
Μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου ως προς την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) επιβεβαιώνει την ανησυχητική έλλειψη δεδομένων σε 64 χώρες, καθώς και ανεπαρκή πρόοδο ως προς τους ΣΒΑ σε επιπλέον 37 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία.
Η έκθεση της UNICEF, Πρόοδος για τα Παιδιά στην Εποχή των ΣΒΑ, είναι η πρώτη θεματική έκθεση αξιολόγησης ως προς την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που αφορούν στα παιδιά και τους νέους. Η έκθεση προειδοποιεί ότι 520 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες στις οποίες υπάρχει παντελής έλλειψη στοιχείων σχετικά με τουλάχιστον τα δύο τρίτα των δεικτών ΣΒΑ που σχετίζονται με τα παιδιά ή δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να αξιολογήσουν την πρόοδό τους - καθιστώντας τα παιδιά στην ουσία «μη καταμετρηθέντα».
Όπου υπάρχουν επαρκή στοιχεία, το μέγεθος της πρόκλησης που θέτουν οι στόχοι παραμένει δυσθεώρητο. Η έκθεση προειδοποιεί ότι 650 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ΣΒΑ είναι ανέφικτοι χωρίς επιτάχυνση της προόδου. Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις χώρες, ακόμα περισσότερα παιδιά από ότι τώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους έως το 2030.
«Περισσότερα από τα μισά παιδιά του κόσμου ζουν σε χώρες όπου είτε δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρόοδο ως προς τους ΣΒΑ, είτε μπορούμε αλλά βρισκόμαστε εντελώς εκτός στόχου», δήλωσε ο Laurence Chandy, Διευθυντής της UNICEF για το Τμήμα Δεδομένων, Έρευνας και Πολιτικής. «Ο κόσμος πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή του για την επίτευξη των ΣΒΑ, ξεκινώντας από την ανανέωση της δέσμευσής του για τη μέτρησή τους».
Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο σε πέντε διαστάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών: υγεία, μάθηση, προστασία από βία και εκμετάλλευση, ασφαλές περιβάλλον και ίσες ευκαιρίες. Η έκθεση ποσοτικοποιεί, το πόσο μακριά από τους παγκόσμιους στόχους αναμένεται σήμερα να βρεθεί ο κόσμος, μετρημένο σε ανθρώπινο κόστος.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι από τώρα μέχρι το 2030:
  • 10 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά θα πεθάνουν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.
  • 31 εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν καχεκτικά λόγω έλλειψης επαρκούς διατροφής.
  • 22 εκατομμύρια παιδιά θα χάσουν την προσχολική εκπαίδευση.
  • 150 εκατομμύρια κορίτσια θα παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους.
  • 670 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών παιδιά, θα εξακολουθήσουν να μην έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
«Πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος συμφώνησε σε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προσφέρει σε κάθε παιδί την καλύτερη δυνατή ευκαιρία στη ζωή, με την προηγμένη ανάλυση δεδομένων να δείχνει το δρόμο», δήλωσε ο Chandy. «Και όμως, αυτό που αποκαλύπτει ξεκάθαρα η αναλυτική μας έκθεση σχετικά με την πρόοδο ως προς τους ΣΒΑ είναι μια ακραία έλλειψη δεδομένων για τα παιδιά. Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν στοιχεία ούτε ακόμη και για να αξιολογήσουν εάν βρίσκονται σε σωστή πορεία ή όχι. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο υπολογίζουν σε εμάς - και δεν μπορούμε ούτε καν να τα υπολογίσουμε.»
Η έκθεση απαιτεί ανανέωση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανεπάρκειας των δεδομένων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισχυροί εθνικοί θεσμικοί φορείς για την καταγραφή και διαχείριση δεδομένων χρειάζονται χρόνο και επενδύσεις για να αναπτυχθούν. Η έκθεση προσδιορίζει τρεις αρχές για την υποστήριξη αυτού του έργου:
  • Δημιουργία ισχυρών μέτρων καταγραφής στα συστήματα παροχής υπηρεσιών, από το χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, έως τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τον έλεγχο των συνόρων.
  • Συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες ώστε όλες οι χώρες να έχουν τουλάχιστον μια ελάχιστη κάλυψη δεδομένων για τα παιδιά, ανεξάρτητα από τους πόρους και τις δυνατότητές τους.
  • Δημιουργία ισχυρότερων κοινών προτύπων σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσεγγίσεων για τη μέτρηση των διάφορων απειλών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τον εντοπισμό πληθυσμών μη καταγραμμένων παιδιών και την ανταλλαγή δεδομένων για την αποτελεσματικότερη αναγνώριση των ευάλωτων παιδιών, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των παιδιών.
Παρόλο που η κάθε κυβέρνηση είναι τελικά υπεύθυνη για τη δημιουργία των δεδομένων που θα καθοδηγήσουν και θα μετρήσουν την επίτευξη των στόχων, η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να συνεργαστεί μαζί τους για να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σημείωση - Από τους 44 δείκτες που συνδέονται με εννέα ΣΒΑ ειδικά για τα παιδιά, αξιολογήθηκαν 39 ως προς τη διαθεσιμότητα δεδομένων και την πρόοδο. Κατά μέσο όρο, 75-80% των δεικτών στις χώρες, είτε δεν στηρίζονται σε επαρκή δεδομένα είτε δείχνουν ανεπαρκή πρόοδο.
www.unicef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: