... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ψηφίστηκε η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το "παρών" τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε δεκτή τροπολογία οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΣΥ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ ενώ παρών ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «για την υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του έργου των γραφείων των βουλευτών και κομμάτων της Βουλής και ευρωβουλευτών καθώς και του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ, προβλέπεται η απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διάθεση τους στα ανωτέρω γραφεία με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι ανωτέρω αποσπάσεις εξαιρούνται από το πεδίο της εφαρμογής του νόμου 4440/2016 (Α΄224).
Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε θετικός - και δεσμεύτηκε να την εξετάσει για να την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο - για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
«Απέναντι στον άγραφο νόμο της σιωπής, απέναντι στη βία, πρέπει η ελληνική Βουλή, αυτήν την κραυγή να την νομοθετήσει. Αυτή είναι η αντίστιξη, αυτό γίνεται σήμερα. Με την σημερινή συζήτηση που έχει και την ευρεία πλειοψηφία, διαμορφώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο και θέτει ευθύτατα το ζήτημα της βίας στο τραπέζι, δίνοντας έτσι πολλές δυνατότητες σε όποιον ή όποια συνειδητοποιεί μια κατάσταση, να μπορέσει να επικαλεστεί».
Με αυτή την αναφορά, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκλεισε τη σύντομη παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο κ. Βούτσης, ενέταξε το σημερινό νομοσχέδιο σε ένα ευρύτερο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και αφορούν δικαιώματα ατόμων ή κοινωνικών ομάδων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε όλες εκείνες τις γυναίκες και όλες τις συλλογικότητες, που τόσα χρόνια όπως είπε, «με έναν τρόπο επίμονο πολλές φορές, στη σκιά, στη σιωπή, έθεσαν αυτά τα αιτήματα και αγωνιστικά και κοινωνικά, ώστε να θεωρούνται κάποια πράγματα αυτονόητα για την τυπική θεσμοθέτησή τους». 
Προανήγγειλε επίσης, ότι το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, θα είναι για την ισότητα και για την θεσμική κατοχύρωση των δικτύων δομών, ενώ τόνισε ότι τώρα «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, έτσι ώστε μετά την έξοδο από τη κρίση, να μην βγει μια κοινωνία συντηρητική, φοβισμένη, πατερναλιστική και υποκριτική». 
«Δεν είναι το θέμα να πάει καλά ο οδικός χάρτης για την τυπική έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Το βασικό που προοιωνίζει το μέλλον της χώρας, είναι τα έτοιμα νομοθετήματα ή οι συζητήσεις που θα γίνουν ή γίνονται, να αφουγκραστούν και να θεραπεύσουν προβλήματα που υπήρχαν και προ κρίσεως, αλλά που μέσα στην κρίση η κοινωνία πιέστηκε και διχάστηκε», επεσήμανε. 
«Τα προβλήματα της βίας είναι προβλήματα εγκάρσια για όλες τις κοινωνικές τάξεις διεθνώς. Με διαφορετική δυνατότητα, ανάλογα με την τάξη, την ταξική προέλευση, το πρόβλημα της βίας έχει καταγραφεί διεθνώς εγκαρσίως σε όλο το κοινωνικό σώμα και σε όλες τις κοινωνίες, τις θεωρούμενες άκρως προοδευτικές και πλούσιες», τόνισε ο κ. Βούτσης ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Στην κοινωνία μας, πάρα πολλές φορές παρουσιάζονται ως άλλοθι ή ως προσχήματα, διάφορα στερεότυπα τα οποία είναι ντυμένα ως παραδόσεις, ως θρησκευτικές προκαταλήψεις. Διαμορφώνεται έτσι μια νομιμοποιητική διαδικασία και μια απύθμενη υποκρισία». 
Ακόμα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως πολύ «ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει ένας πολύ καλός προγραμματισμός στην γενική γραμματεία Ισότητας Φύλων, που τρέχει 61 δομές για τη φύλαξη και τη φιλοξενία» ενώ έδωσε έμφαση στη γραμμή SOS που υπάρχει, και στην οποία όπως είπε, 6000 περιπτώσεις βρήκαν το θάρρος να βγουν από την σιωπή και να απευθυνθούν ζητώντας βοήθεια. 
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης - πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση - πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αποσκοπεί, κατά βάση, στη λήψη από τα μέρη των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών και άλλων), για την προστασία των γυναικών και την εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και όλων των μορφών διακρίσεων κατά γυναικών, την παροχή υποστήριξης και συνδρομής στους αρμόδιους φορείς κλπ.
Η σύμβαση της Κων/πολης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.
Βασική καινοτομία της Σύμβασης συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο, που συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.
Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο καταργείται η αναχρονιστική διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από εθνικά και διεθνή όργανα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Κοινωνία των Πολιτών.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: