... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Οι γυναίκες στην ψηφιακή εποχή


«Το μέλλον της ΕΕ περνά μέσα από την ενδυνάμωση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή». Αυτό ήταν το κυριότερο μήνυμα που στάλθηκε από την καρδιά της Ευρώπης, στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με τίτλο «Empowering Women and Girls in Media and ICT», με τη συμμετοχή 115 δημοσιογράφων από διάφορες χώρες της ΕΕ.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας των φύλων, ο αποκλεισμός των γυναικών από διευθυντικές θέσεις, οι μισθολογικές ανισότητες και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελούν μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ΕΕ. Ο αναπτυσσόμενος ψηφιακός κόσμος, εντούτοις, ανοίγει την πόρτα στο αύριο, παρέχοντας τη δυνατότητα να αδράξουν τις ευκαιρίες και να ανελιχθούν. Γυναίκες που έχουν διαπρέψει στις επιχειρήσεις, την πολιτική και τον χώρο του θεάματος, μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό και εξήγησαν τη σημασία της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. 
Για τη φετινή Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε να δώσει έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και των Νέων Τεχνολογιών, καθώς αποτελούν σήμερα από τις πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανίες στην ΕΕ και στους οποίους παρατηρείται άνιση εκπροσώπηση των γυναικών. 
Χαρακτηριστικά, ενώ οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 70% αποφοίτων Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στην ΕΕ, συνιστούν μόνο το 40% του εργατικού δυναμικού στα ΜΜΕ και αντιπροσωπεύονται ακόμη λιγότερο σε διοικητικές θέσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 37% των ειδησεογράφων, ενώ λιγότεροι από 1 στους 5 εμπειρογνώμονες ή σχολιαστές στα Mέσα Eνημέρωσης είναι γυναίκες.
«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να είναι παρούσες, να ακουστούν, να τις βλέπουμε σαν εμπειρογνώμονες επειδή οι γυναίκες παρέχουν διαφοροποιημένες οπτικές γωνίες», δήλωσε η Τσέχα ευρωβουλευτής Michaela Šojdrová, η οποία ετοίμασε μία έκθεση σχετική με την ισότητα των φύλων στον τομέα των ΜΜΕ. Η έκθεση καλεί τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά όργανα να εφαρμόσουν πλήρως την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά την ισότητα των φύλων και ενθαρρύνει τα ρυθμιστικά όργανα να παρακολουθούν την παρουσία και την εξέλιξη των γυναικών στα ΜΜΕ.
Πρόβλημα με την τεχνολογία
Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική επανάσταση επεκτείνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας και το διαδίκτυο δίνει τρομερές ευκαιρίες στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες, οι γυναίκες από ό,τι φαίνεται δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με την τεχνολογία. Στο άμεσο μέλλον, αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί, θα έχει ως αποτέλεσμα το χάσμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων να διευρυνθεί. «Δώδεκα εκατομμύρια γυναίκες σήμερα στην Ευρώπη δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Αν δεν το καταπολεμήσουμε θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες ανισότητες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Και ενώ ο αναπτυσσόμενος τομέας της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας, δημιουργεί 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, εντούτοις παρουσιάζεται έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ. Έως το 2020, η ΕΕ θα στερείται 900.000 ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών.
Ο ψηφιακός τομέας θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες με δεξιότητες καλοπληρωμένες δουλειές, μειώνοντας αισθητά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να παρακινήσουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην τεχνολογική επανάσταση. Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μένουν κενές εξαιτίας έλλειψης «ψηφιακής αυτοπεποίθησης από μέρους των γυναικών» ανέφερε η Saskia Van Uffelen, CEO της Ericcson σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο, και με εμπειρία στον τομέα του ICT για πάνω από 25 χρόνια.
Kατά το σεμινάριο αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της Κamila Sidor, ιδρύτριας του Carrots foundation, η οποία πήρε την απόφαση να υποστηρίξει έμπρακτα τις γυναίκες, καθώς σε μία συνάντηση για startups παρατήρησε ότι απουσίαζε εντελώς το γυναικείο φύλο. «Ήθελα να προσελκύσω περισσότερες γυναίκες συναδέλφους στον κλάδο της τεχνολογίας. Αυτό στην ουσία που κάνουμε είναι να δημιουργούμε τεχνολογικές κοινότητες που απευθύνονται σε γυναίκες». Αρχικά ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από τη γενέτειρα της, την Πολωνία, και μέσα σε τρία χρόνια oι δραστηριότητες του οργανισμού επεκτάθηκαν σε 15 χώρες. Η ίδια θεωρεί αναγκαίο όχι μόνο οι γυναίκες να μπορούν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά να γνωρίζουν να γράφουν κώδικα, να δημιουργούν ιστοσελίδες ακόμη και κρυπτογράφηση.  
Από την πλευρά της η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, Izaskun Bilbao Barandica υποστήριξε ότι «σήμερα ο ψηφιακός κόσμος δίνει τη δυνατότητα γρήγορης διάχυσης της γνώσης. Ο εντοπισμός της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων στον χώρο αυτό είναι σίγουρα το πρώτο βήμα. Εντούτοις, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, είναι ο “ψηφιακός αναλφαβητισμός” και για τον λόγο αυτόν χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά», κλείνοντας την ομιλία της, με το σύνθημα «Γυναίκες, ισότητα, τεχνολογία: Aυτό είναι το μέλλον!».
Η σεξουαλική παρενόχληση και βία
Στο σεμινάριο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στην ΕΕ. Οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις στο Χόλιγουντ και η εκστρατεία #MeToo, κατά την οποία γυναίκες από όλο τον κόσμο κοινοποίησαν προσωπικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, επέστησαν την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μέχρι και σήμερα συχνά αποκρύπτεται. Παρούσα στο σεμινάριο ήταν η Ιταλίδα ηθοποιός, Asia Argento, η οποία ισχυρίζεται ότι ήταν ένα από τα θύματα του διάσημου παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινσταιν, και η οποία τόνισε την ανάγκη που υπάρχει οι γυναίκες να μιλάνε για τη βία που έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, το 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και το 33% έχει δεχτεί σεξουαλική ή ψυχολογική βία σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι μόνο στην κοινωνία γενικά αλλά και σε ό,τι αφορά τα μέλη του και τους εργαζομένους του. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Edouard Martin έθιξε το ζήτημα της εφαρμογής των οδηγιών από τα κράτη μέλη, τονίζοντας τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν η Κομισιόν ήθελε θα μπορούσε να τρίξει τα δόντια στα κράτη που δεν επικυρώνουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, όπως το ίδιο αυστηρή ήταν με την Ελλάδα, στην περίπτωση του ελληνικού χρέους.
«Πρέπει να τα συζητάμε όλα τα ζητήματα το ίδιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θύματα που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στο Ευρωκοινοβούλιο δεν πάνε να καταγγείλουν το ζήτημα στην Κομισιόν γιατί φοβούνται να μη βγει η υπόθεση παρά έξω. Πολλά ευρωπαϊκά κείμενα και οδηγίες υπάρχουν, αλλά η νοοτροπία γενικότερα χρειάζεται να αλλάξει», ανέφερε καταληκτικά

http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: