... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Ένα μουσείο αφιερωμένο στην «τελευταία μάγισσα» της Ευρώπης


Με μια δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από έναν ανώνυμο δωρητή, το μουσείο Άννα Γκόλντι θα ανακαινιστεί και θα είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδας. Η είδηση μπορεί να μη λέει πολλά σε κάποιον που δε γνωρίζει ότι η Γκόλντι είναι η τελευταία μάγισσα της Ευρώπης, η τελευταία γυναίκα που βασανίστηκε και εκτελέστηκε για μαγεία.
Το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην Ennenda της Ελβετίας, επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, θέματα που εξετάζει μέσα από την ιστορία της παράνομης εκτέλεσης της Άννα Γκόλντι. Στην κεντρική Ευρώπη του 18ου αιώνα το κυνήγι και οι δίκες μαγισσών είχαν γίνει το …αγαπημένο σπορ όσων ήθελαν να καταφερθούν εναντίον γυναικών.
Η μαγισσοθηρία ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξοντώσει κάποιος μια αντίπαλό του. Η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία καθώς και η Αγγλία η Σκωτία, οι σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα ζούσαν στη δίνη του φαινομένου που παρήκμασε σταδιακά μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.
Η Άννα Γκόλντι προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια και εργαζόταν ως υπηρέτρια. Οι πληροφορίες για τα παιδικά της χρόνια είναι ελάχιστες. Γνωρίζουμε ότι είχε μείνει έγκυος σε μικρή ηλικία, όμως δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στο παιδί που έφερε στον κόσμο. Το 1765, σε ηλικία 31 ετών, εγκαταστάθηκε στη μικρή ελβετική πόλη Γκλάρους. Εργαζόταν ως οικονόμος σε πλούσια σπίτια της περιοχής.
Ψηλή και όμορφη σαγήνευε πολλούς, παντρεμένους άνδρες, στα σπίτια των οποίων εργαζόταν. Ένας από αυτούς ήταν ο κατά 10 χρόνια μικρότερος της δρ. Μέλχιορ Ζβίκι, ο οποίος άφησε έγκυο την Άννα Γκόλντι και εκείνη αναγκάστηκε να δώσει το παιδί για υιοθεσία. Το ίδιο συνέβη και με τον 35χρονο Γιόχαν Γιάκομπ Τσούντι επιφανή γιατρό και δικαστή της πόλης Γκλάρους. Αυτή τη φορά όμως η Γκόλντι δεν έδωσε το παιδί της για υιοθεσία, αλλά κατήγγειλε στις εκκλησιαστικές αρχές τον παντρεμένο Τσούντι για μοιχεία. Η αντεπίθεση του γιατρού ήταν τρομερή. Βλέποντας την καριέρα και την οικογένειά του να καταστέφονται κατηγόρησε την Άννα Γκόλντι για μαγεία, ισχυριζόμενος ότι είχε βάλει εκατό βελόνες ραψίματος στο γάλα και στο ψωμί της κόρης του με σκοπό να τη σκοτώσει.



Η Άννα Γκόλντι το έσκασε από το σπίτι και κρύφτηκε γνωρίζοντας τις συνέπειεςτης φοβερής καταγγελίας. Στις 9 Φεβρουαρίου 1782 στην εφημερίδα Zürcher Zeitung δημοσιεύτηκε αγγελία με την οποία δινόταν αμοιβή σε όποιον έδινε πληροφορίες για το κρησφύγετό της. Η Γκόλντι συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε, μέχρι που στο τέλος «ομολόγησε» ότι ήταν όντως μάγισσα και ότι συγκεκριμένα ο διάβολος της είχε εμφανιστεί με τη μορφή μαύρου σκύλου. Η Γκόλντι βασανίστηκε απίστευτα για να της αποσπάσουν αυτή την ομολογία ενώ στη φυλακή που κρατείτο γέννησε, αλλά το παιδί της πέθανε. Την κατηγόρησανότι το δολοφόνησε. Λίγες ημέρες αργότερα ανακάλεσε την ομολογία της, ωστόσο το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού, ποινή που εκτελέστηκε στις 13 Ιουνίου 1782.
Είχαν περάσει 44 χρόνια από την προηγούμενη εκτέλεση «μάγισσας» και ο θάνατός της προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ελβετίας, όταν λίγους μήνες αργότερα έγινε γνωστή χάρη σ’ ένα Γερμανό δημοσιογράφο ονόματι Heinrich Ludwig Lehmann. Έκτοτε το όνομά της έγινε συνώνυμο της δικαστικής πλάνης,  ενώ, αιώνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2008, το ελβετικό Κοινοβούλιο αποκατέστησε και τυπικά τη μνήμη της, αθωώνοντας την από τις κατηγορίες.
Στην πόλη Γκλάρους το μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη της, λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2007. Εκεί εκτίθεται και το πορτρέτο που απεικονίζει την Άννα Γκόλντι, καθώς και όργανα βασανισμού, που χρησιμοποιούσαν οι αρχές εκείνης της εποχής. Σύντομα αρχίζει η ανακαίνισή του και η λειτουργία του καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τις τελευταίες δεκαετίες η Γκόλντι ζει μια δεύτερη ζωή ως σύμβολο των δικαιωμάτων των γυναικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τι μπορεί να συμβεί όταν επιτρέπεται στους ισχυρούς να καταχραστούν την εξουσία τους.

http://www.elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: