... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Πόσα λιγότερα κέρδισαν οι γυναίκες από τους άνδρες το 2016?.

Φωτογραφία του χρήστη Eurostat.

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα στοιχείαπου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την μισθολογική ανισότητα ανδρών – γυναικών που επικρατείς στην Ευρώπη. 
Ειδικότερα, το 2016, «για κάθε ευρώ που κέρδιζε μέσα σε μια ώρα ένας άνδρας, μια γυναίκα κέρδιζε κατά μέσο όρο 84 λεπτά», συνοψίζει η Eurostat σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Οι διαφορές υπερβαίνουν το 20% στην Εσθονία (25,3%), στην Τσεχική Δημοκρατία (21,8%), στη Γερμανία (21,5%), στη Βρετανία (21%) και στην Αυστρία (20,1%).
Αντιθέτως οι μισθοί των γυναικών πλησιάζουν αυτούς των ανδρών στη Ρουμανία (διαφορά 5,2%), την Ιταλία (5,3%), το Λουξεμβούργο (5,5%). Στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Κροατία η διαφορά στους μισθούς είναι επίσης κάτω από 10%.
Στη Γαλλία, η διαφορά στις αμοιβές φθάνει το 15,2%
Συνολικά η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε στην ΕΕ, κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από το 2011 έως το 2016. Οι κύριες πρόοδοι στον τομέα αυτό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-4,4 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (-4,0), στην Ισπανία και στην Αυστρία (-3,4 ποσοστιαίες μονάδες).
Πάντως οι διαφορές στις αμοιβές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  όπως η Πορτογαλία (4,6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Σλοβενία (4,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Χθες Τρίτη 15 από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση στην οποία υπενθυμίζουν πως η ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών είναι «μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Επιτροπή θέλει «να δώσει το παράδειγμα», διαβεβαιώνουν.
«Τον Φεβρουάριο 2018, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθανε το 36%, δηλαδή 11% μεγαλύτερο απ' ό,τι όταν αρχίσαμε τη θητεία μας τον Νοέμβριο 2014», υπογραμμίζουν εκφράζοντας τηυν ικανοποίησή τους γι' αυτό οι επίτροποι που υπογράφουν, ενώ ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε το ποσοστό αυτό να φθάσει το 40% στο τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, στις 31 Οκτωβρίου 2019.
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: