... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών:Ενα μουσείο γεμάτο... μύθους


Ενα υπερσύγχρονο μουσείο, αντάξιο της μακράς ιστορίας των βοιωτικών πόλεων και των πλούσιων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι μακροχρόνιες ανασκαφικές έρευνες πλειάδας αρχαιολόγων, αποκτά η γη του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Κάδμου, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, του Πίνδαρου...
Έπειτα από εννέα χρόνια, που παρέμενε κλειστό λόγω της επέκτασης και της ανακαίνισης του, ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, με συλλογές σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους.
Διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. (από ένα σύνολο 2.692 τ.μ. στεγασμένων χώρων), όπου παρουσιάζονται σχεδόν 2.900 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα και έργα όλων των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Σφραγιδοκύλινδροι από την Ανατολή, οι πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας, οι Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνα, επιγραφές στη Γραμμική Β, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο στο δυτικό πρανές του λόφου της Καδμείας.

Οι πλούσιες συλλογές του αντανακλούν την ιστορία της Θήβας, τρίτης ηγεμονικής δύναμης της αρχαιότητας, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη. Στο μουσείο στεγάζονται «αρχαιότητες της Βοιωτίας και ως εκ τούτου συνιστά κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων, πνευματική περιουσία όλης της ανθρωπότητας», όπως γράφει ο αρχαιολόγος και πρώην έφορος Βασίλης Αραβαντινός στον μνημειώδη τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» (Ιδρυμα Λάτση από τη σειρά «Ο κύκλος των Μουσείων»).
Οι μύθοι και οι ήρωες της Βοιωτίας περιγράφονται στις τραγωδίες του Θηβαϊκού Κύκλου, εξαιρετικοί ποιητές γεννήθηκαν και έζησαν στη γη της και μια σειρά θαυμαστών έργων δημιουργήθηκαν εκεί και διασώθηκαν ώς τις μέρες μας αποδεικνύοντας τον πολιτισμό της.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζονται η ιστορία του μουσείου και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή (ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα), οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Ειδώλιο γυναικείας μορφής από το Ακραίφνιο (αρχές 5ου αιώνα)
Ειδώλιο γυναικείας μορφής από το Ακραίφνιο (αρχές 5ου αιώνα) |

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει έως τα θεμέλια του μουσείου, εκεί όπου διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αιώνα π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αι. π.Χ.). Η γοητευτική περιήγηση συνεχίζεται στον αύλειο χώρο, όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία, και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο.
Το μουσείο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Σουβατζίδης, έχει πρόσβαση για επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης, ενώ διαθέτει ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις και φυσικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για επίσκεψη, καθώς θα λειτουργήσει κατά τη θερινή περίοδο με συνεχές ωράριο 8.00 με 8.00.
Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο Γ΄ ΚΠΣ ολοκληρώθηκαν η επέκταση του κτιρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης. Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών - Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων» υλοποιήθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: