... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Νυχτερινά δρομολόγια για την προστασία των γυναικών σε δύο πόλεις της ΙσπανίαςΟι ισπανικές πόλεις Μπιλμπάο (βόρεια Ισπανία) και Τεράσα (βορειοανατολική) θα δημιουργήσουν νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων που θα είναι προσαρμοσμένα ειδικά για τις γυναίκες και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στάσεις κατά παραγγελία, έγινε σήμερα γνωστό από τις δημοτικές αρχές των δύο πόλεων.
Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τα δύο δημοτικά συμβούλια, έχει στόχο να περιορισθούν οι μοναχικές μετακινήσεις γυναικώντη νύκτα και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι να δεχθούν επίθεση.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί από τον Νοέμβριο 2017 στη Γαλλία, στη Νάντη (δυτικά) και στο Μπορντώ (νοτιοδυτικά).
Ο δήμος του Μπιλμπάο, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ήδη ενσωματώσει την πρόταση στον κανονισμό των δημοτικών λεωφορείων «Bilbobus», θα εργασθεί για τη συγκεκριμένη εφαρμογή της σε διάστημα ενός μήνα.
Τα λεωφορεία δεν θα κάνουν στάση κατά παραγγελία, όμως θα προβλεφθούν επιπλέον στάσεις, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίριαμ Ιθκιέρδο, υπεύθυνη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στα προάστια της Βαρκελώνης, η Τεράσα πραγματοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου μελέτη για την εφαρμογή μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Για την Γκράσια Γκαρσία, δημοτική σύμβουλο στην Τεράσα, πρόκειται πρώτα απ′ όλα για ένα «προληπτικό μέτρο». «Είμαστε ένας (σ.σ.: σοσιαλιστικός) φεμινιστικός δήμος και είναι σημαντικό να αγωνισθούμε», πρόσθεσε.
Άλλες πόλεις της χώρας εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους, όπως το Σαν-Σεμπαστιάν και η Βιτόρια (βόρεια). Στη Βαλένθια (ανατολικά) η συχνότητα των νυκτερινών λεωφορείων έχει ήδη αυξηθεί ώστε οι γυναίκες να περιμένουν μόνες όσο το δυνατόν λιγότερο.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 4,6% του ισπανικού πληθυσμού εκφράζει ανησυχία για τη βία κατά των γυναικών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2008.
Το 2017, 49 Ισπανίδες σκοτώθηκαν σε υποθέσεις βίας που συνδέονταν με το γεγονός ότι ήταν γυναίκες.
Εδώ και πολλά χρόνια, η Ισπανία έχει αναγάγει σε εθνική υπόθεση την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το 2004, η χώρα είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο αυτό έναν πρωτοποριακό νόμο για να τιμωρεί ειδικά αυτού του τύπου τις πράξεις και να προστατεύει καλύτερα τα θύματα.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: