... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τράβα , πλύνε κάνα πιάτο!



Στην εποχή της υπόθεσης του Harvey Weinstein, του hashtag #metoo και της πλήρους χειραφέτησης των γυναικών εν γένει, τι γίνεται με το αυτοκίνητο; Αυτό θέλησε να μάθει η Tiregom. Και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν είναι όλα μαύρα, αλλά και ότι μερικά κλισέ αντέχουν.
Η Tiregom είναι μια εταιρεία που επιμελείται ενός website με σύγκριση τιμών και πώληση ελαστικών. Ελάχιστη σχέση λοιπόν με την ισότητα των φύλων. Αλλά προφανώς, έχοντας στις τάξεις της υπαλλήλους και από τα δύο φύλα και ανησυχώντας για την ισότητα μεταξύ τους, θέλησε να μάθει αν στον τομέα του αυτοκινήτου, τα κλισέκαι τα στερεότυπα είναι ακόμα ζωντανά.

«Ναι» ή «όχι», ο κόσμος του αυτοκινήτου παραμένει πάντα σεξιστικός; Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι τα θύματα και σήμερα; Η μελέτη 1.200 ατόμων, 600 ανδρών και 600 γυναικών, όλοι τους με άδεια οδήγησης και με ΙΧ, ρίχνουν κάμποσο φως στο ερώτημα.

Γυναίκες στο τιμόνι
Για παράδειγμα, απαντώντας στο κλισέ «οι γυναίκες οδηγούν λιγότερο καλά από τους άνδρες», εξακολουθεί να υπάρχει ένα 21% των ερωτηθέντων που συμφωνεί, με το 4% να «συμφωνεί απόλυτα» και το 17% να απαντά «μάλλον συμφωνώ». Φυσικά, οι άντρες είναι πολύ πιθανότερο να σκέφτονται έτσι σε σχέση με τις γυναίκες. Οι πρώτοι είναι το 30% και συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν, έναντι 12% των γυναικών. Αντιθέτως, το 28% των ανδρών διαφώνησε με αυτό το κλισέ, σε σύγκριση με το 64% των γυναικών. Κατά μέσο όρο, το 46% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να διαφωνεί έντονα με αυτή τη δήλωση.

Αυτό το κλισέ αναμφισβήτητα αντικρούεται από την πραγματικότητα των γεγονότων, τουλάχιστον στη Γαλλία. Για παράδειγμα, το 67% των πόντων βάσει των οποίων αφαιρέθηκαν οι άδειες οδήγησης ανήκαν σε άνδρες, οι οποίοι ήταν και οι εμπλεκόμενοι στο 95% των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ συμμετείχαν στο 81% των θανατηφόρων δυστυχημάτων, σύμφωνα με τη Sécurité Routière, την κυβερνητική αντιπροσωπεία για την οδική ασφάλεια και κυκλοφορία.
Έτσι, το γαλλικό σεξιστικό απόφθεγμα για τις γυναίκες στο τιμόνι, «femme au volantmort au tournant», δηλαδή «γυναίκα στο τιμόνι, νεκρός στη στροφή» δεν έχει καμία σχέση με τους παραπάνω αριθμούς, κόντρασε αυτό που πιστεύει το 21% των ερωτηθέντων.

Άλλα κλισέ, είναι αυτά που αφορούν τις γυναίκες και τα μηχανήματα εν γένει. Στο στερεότυπο «οι άνδρες είναι πιο προικισμένοι για  παντός είδους μηχανήματα σε σχέση με τις γυναίκες», οι ερωτηθέντες απάντησαν «ναι, αρκετά» σε 12% των περιπτώσεων, «ναι, σε μερικούς τεχνικούς τομείς» συμφώνησε το 26% και «όχι» απάντησε το 63%. Εδώ, οι απαντήσεις σύμφωνα με το φύλο των ερωτηθέντων ήταν ταυτόσημες.

Η κοινωνία προχωρά προς τα εμπρός και εξελίσσεται από σεξιστικές αγκυλώσεις, αλλά το 38% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι πιο ταλαντούχοι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στο ερώτημα «γενικά, όταν συντηρείτε το αυτοκίνητό σας, πώς το κάνετε;», το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το κάνουν οι ίδιοι (12% των ανδρών, 9% των γυναικών), 28% ότι το κάνουν και μόνοι τους, αλλά απευθύνονται και σε κάποιον για βοήθεια (29% των ανδρών, 27% των γυναικών), το 52% δεν αισθάνονται ότι μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι (45% των ανδρών, 58% των γυναικών) και 10% ότι δεν έχουν το χρόνο να το κάνουν οι ίδιοι (14% των ανδρών, 6% των γυναικών).

Για εκείνους που δεν το κάνουν μόνοι τους ή καλούν κάποιον για βοήθεια, τέθηκε το επόμενη ερώτηση: «Σε ποιον απευθύνεστε για να συντηρήσει το αυτοκίνητό σας;». Και η απάντηση: 81% (86% των ανδρών, 77% των γυναικών) απευθύνονται σε έναν επαγγελματία (άνδρα ή γυναίκα), 18% απευθύνονται σε έναν άνδρα του περιβάλλοντός τους (13% άνδρες, 23% γυναίκες) και το 0,4% απευθύνονται σε μια γυναίκα του περιβάλλοντός τους –υπάρχουν και τέτοιοι!

Γυναίκα μηχανικός, υπάρχει εμπιστοσύνη;
Τέλος, για όσους εμπιστεύονται το αυτοκίνητό τους σε έναν επαγγελματία, τέθηκε το ερώτημα: «Όταν αφήνετε το αυτοκίνητό σας για συντήρηση σε έναν επαγγελματία, εμπιστεύεστε περισσότερο έναν άνδρα, μια γυναίκα ή δεν σας νοιάζει;».
Απάντηση: Το 78% των ερωτηθέντων είπε «δεν έχει σημασία», το 22% είπε «σε έναν άνδρα» και το 0% είπε «σε μια γυναίκα». Οι απαντήσεις ήταν ίδιες και για τα δύο φύλα.
Ένα μάλλον αξιόλογο ρεκόρ, δεδομένου ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες δεν είχε προτιμήσεις ή προκαταλήψεις σχετικά με την ικανότητα των ανδρών ή των γυναικών. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τέσσερις θα εξακολουθούσε να εμπιστεύεται έναν άνδρα παρά μια γυναίκα, ακόμη κι αν ήταν επαγγελματίας.
Όπως μπορούμε να δούμε, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Για τρία από τα τέσσερα άτομα, οι γυναίκες έχουν θέση σε ένα συνεργείο, και για το 79% των ερωτηθέντων, η δήλωση ότι «οι άνδρες οδηγούν καλύτερα από τις γυναίκες» είναι μάλλον ή εντελώς αναληθής. Ενθαρρυντικό! Απομένουν ωστόσο μερικά κλισέ που αποδεικνύονται σκληρά καρύδια, ακόμη και όταν έχουν ακυρωθεί από τα γεγονότα.

Αυτά στη Γαλλία. Μια ανάλογη έρευνα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα να γίνει στην Ελλάδα, για την οποία έχουμε την πεποίθηση ότι τα συμπεράσματα θα ήταν αρκετά, αν όχι πολύ διαφορετικά.

[Πηγή tiregom μέσω caradisiac]

Δεν υπάρχουν σχόλια: