... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Και στο καρναβάλι, «όχι σημαίνει όχι»

Τατουάζ με την λέξη «Οχι» στους ώμους γυναικών στο καρναβάλι του Ρίο

Οχι στα φιλιά με τη βία, όχι σε ανεπιθύμητα χέρια να θωπεύουν το σώμα, όχι σε εξαναγκαστικές αγκαλιές. Ενα «Οχι σημαίνει όχι» είναι το σύνθημα που υιοθέτησαν γυναίκες στη Βραζιλία, σε μια καμπάνια που στόχο είχε να σταματήσει τη σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που έληξαν χθες.
Το φαινόμενο είναι καθημερινό, αλλά στη διάρκεια του καρναβαλιού αποκτά διαστάσεις πανδημίας: παρά τα «όχι» που λένε οι γυναίκες στους ξεσαλωμένους άντρες, εκτιμάται ότι μέσα σε τρεις ώρες θα υποστούν πέντε φορές κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης. Πέρσι στη διάρκεια του καρναβαλιού, η αστυνομία του Ρίο δέχθηκε 2.154 καταγγελίες για παρενόχληση και βία κατά των γυναικών.
Ως απάντηση σε αυτή τη μάστιγα που αυξάνει ραγδαία την τελευταία διετία, πολλές Βραζιλιάνες μετείχαν στις καρναβαλικές παρελάσεις με αυτοκόλλητα τατουάζ που έγραφαν «Οχι σημαίνει όχι», απαιτώντας «να δοθεί τέλος σε φαλλοκρατικές συμπεριφορές που θεωρούνται “φυσικές” από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού».
«Το καρναβάλι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσουμε για τη σεξουαλική παρενόχληση, γιατί συνιστά γόνιμο έδαφος για τέτοιες συμπεριφορές: οι άντρες εκμεταλλεύονται την “απελευθέρωση από τον καθωσπρεπισμό” και την ιλαρότητα αυτών των ημερών που συνοδεύονται από άφθονο αλκοόλ για να ικανοποιήσουν τις όποιες ορέξεις τους, βέβαιοι πως σε αυτή την ατμόσφαιρα όλα επιτρέπονται», επισημαίνει η Τζούλια Πάρουκερ που μαζί με φίλες της ξεκίνησαν την καμπάνια.
«Το σύνθημα “Οχι σημαίνει όχι” ενδυναμώνει τις γυναίκες και το γεγονός ότι το φέρουν πάνω στο σώμα τους καθιστά ορατή και απόλυτα ρητή την απαίτησή τους να μην τις παρενοχλήσει κανείς όσο διασκεδάζουν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες», συνεχίζει η Πάρουκερ.
Μέσα από πληθοχρηματοδότηση η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 6.000 δολάρια, εκτυπώνοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες αυτοκόλλητα τατουάζ, ενώ το ίδιο έκαναν συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στο φετινό καρναβάλι σε Μπραζίλια, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Ρεσίφε και πολλές ακόμη πόλεις.
Δεν ήταν οι Βραζιλιάνες οι μόνες Λατινοαμερικάνες που κινητοποιήθηκαν. Στη Βολιβία, η οργάνωση «Γυναίκες-ΟΗΕ» σε συνεργασία με δεκάδες γυναικείες οργανώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές οργάνωσαν την καμπάνια «Καρναβάλι χωρίς ακρότητες, χωρίς βία» για να ευαισθητοποιήσουν για την αύξηση των κρουσμάτων παρενόχλησης, σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών στη διάρκεια του καρναβαλιού.
Στην Κολομβία, οι βασίλισσες του διάσημου καρναβαλιού της Μπαρανκίγια υπέγραψαν διακήρυξη που με κεντρικό σύνθημα «Με σεβασμό» τονίζει πως ως πρέσβειρες της χαράς δεν μπορούν παρά να πασχίσουν για την ευτυχία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στις κοινότητές τους, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως τον απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών και σε μια ζωή απαλλαγμένη από την έμφυλη βία.
Και το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης προχώρησε ακόμη περισσότερο καταργώντας τις «βασίλισσες» του καρναβαλιού με στόχο «να πάψει το καρναβάλι να δομείται γύρω από έναν διαγωνισμό ομορφιάς που αναπαράγει τα στερεότυπα και ασκεί συμβολική (και συχνά πραγματική) βία κατά των γυναικών, και να μεταμορφωθεί σε μια γιορτή αλληλεγγύης, χαράς και ισότητας».
Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των σχολών της σάμπας δεν θα είναι «βασίλισσες» αλλά απλά «πρόσωπα» ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλική προτίμηση, σωματότυπο, αναπηρία και ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: