... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Η πιο σεξιστική συνέντευξη που έγινε το 1970 στην τηλεόραση σοκάρει τους τηλεθεατές





Την βραδιά των βουλευτικών εκλογών του 1970 στην Αγγλία, μία νεαρή γυναίκα, η Janet Fookes, εμφανίζεται στο στούντιο τoυ BBC για να μιλήσει για την επιτυχία της εκλογής της και για τις πολιτικές της πεποιθήσεις. 
Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί φημίζονται για την στηβαρότητα της δημοσιογραφικής τους προσέγγισης, ο τρόπος με τον οποία την αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι του μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου υπήρξε απαράδεκτος και ανεκδιήγητος ακόμα και για τα αρκετά διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα της δεκαετίας του '70. 
Παρά το γεγονός ότι η Fookes έδωσε όλο προθυμία το παρών στο πλατό για να συζητήσει για τον νέο ρόλο της στη βουλή οι δύο κύριοι που κάθισαν απέναντι της περιορίστηκαν στο να την ρωτήσουν για την ερωτική της ζωή, την ηλικία της και τα ενδιαφέροντα της. 
Όταν μάλιστα εκείνη απάντησε - κάπως ενοχλημένη - πως είναι «34 ετών» εκείνοι σχολίασαν «Αλήθεια; Δεν σας φαίνεται καθόλου», ενώ λίγη ώρα αργότερα, την ώρα που η νεαρή πολιτικός μιλούσε για το πόσο πολύ την ενδιαφέρει να αλλάξει την βρετανική νομοθεσία που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων γύρισε προς τους τηλεθεατές για να τους πει «η κυρία Fookes είναι η πιο κούκλα κοκκινομάλλα που έχετε δει. Αν μας παρακολουθείτε από ασπρόμαυρη τηλεόραση χάνετε».
Το απόσπασμα από τη συνέντευξη που προβλήθηκε το 1970 στο BBC ήρθε ξανά στην επιφάνεια όταν χρήστες του Twitter έπεσαν τυχαία πάνω τουκαι σχολίασαν πως μία τέτοια συζήτηση δεν θα συνέβαινε ποτέ το 2018, αλλά ότι την ίδια στιγμή παραμένει σοκαριστική ακόμα και για 50 χρόνια πριν.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν πως και σήμερα, στη βιομηχανία της δημοσιογραφίας, από τα κανάλια μέχρι τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν προβληθεί, αντιμετωπιστεί ή σχολιαστεί με σεξιστικό ή υποτιμητικό τρόπο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει το εξώφυλλο της Daily Mail, το οποίο απεικόνιζε την πρωθυπουργό Theresa May και τη δημοσιογράφο Sarah Vine σχολιάζοντας και συγκρίνοντας τα πόδια τους, προσπερνώντας το βασικό θέμα συζήτησης των ημερών που δεν ήταν άλλο από το Brexit.
http://www.womantoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: