... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι έμφυλη βία

Έμφυλη βία δεν είναι μόνο τα χτυπήματα ενός ηθοποιού στη συνάδελφό του. Έμφυλη βία είναι να κρατά ένας επιχειρηματίας "νταήδες" στην επιχείρησή του

Αποτέλεσμα εικόνας για βια συναδελφων
Μια είδηση που είδε το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας ήταν ότι «άνδρας ηθοποιός έδειρε στο καμαρίνι γυναίκα ηθοποιό και την έστειλε στο νοσοκομείο». Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα πήρε διαστάσεις σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, η κονωνία έσπευσε να καταδικάσει κάθε άνδρα που χτυπά γυναίκα. Και οι πιο συνειδητοποιημένοι, να υπογραμμίσουν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή έμφυλης βίας. Σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, οποιασδήποτε μορφής.
Ώς εδώ «όλα καλά», αν δούμε το θέμα επιδερμικά. Δυστυχώς, όμως, στην ουσία του, δεν είναι ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου έτσι. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας έδειξε για πολλοστή φορά ότι η κουλτούρα της έμφυλης βίας έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας, αγνοώντας (τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το περιστατικό και τις μαρτυρίες) ότι:
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ δεν είναι μόνο τα χτυπήματα ενός ηθοποιού στη συνάδελφό του.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι να κρατά ένας επιχειρηματίας «νταήδες» στην επιχείρησή του.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι να θεωρείται φυσικό ο «νταής» να ορίζει την αντικαταστάτρια του θύματος. Ακόμη περισσότερο όταν αντικαταστάστρια είναι η σύζυγός του.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι το πόρισμα ανδρών και, ακόμη περισσότερο, γυναικών ότι «δεν μπορεί, κάτι θα του έκανε».
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι να μη ζητάει συγγνώμη ο θύτης.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι να μη ζητάει συγγνώμη ο επιχειρηματίας.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι το κοινό που χειροκροτεί στο τέλος της παράστασης τον θύτη.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι το κοινό που χειροκροτεί στο τέλος της παράστασης την αντικαταστάτρια του θύματος.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι τα μισόλογα και τα υπονοούμενα συναδέλφων του θύτη, που εμμέσως προσπαθούν να τον δικαιολογήσουν.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι αυτοί που βγήκαν και είπαν ότι το θύμα οφείλει να προσέλθει στην εργασία του, λόγω επαγγελματισμού.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι όσα δημοσιοσχετίστικα κυκλώματα «βγάζουν το ψωμί τους» δουλεύοντας για να «ξεπλύνουν» τον κάθε «επώνυμο» σε ροζ ΜΜΕ και μεσημεριανάδικα.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι οι «γκρούπις» του θύτη στα social media, που ζητούν να αφήσουν ήσυχο το ίνδαλμά τους.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι όσοι κρύβουν κάθε τέτοιο ζήτημα ώσπου να παρέλθει το αυτόφωρο.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι ο κανιβαλισμός του θύματος.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι το σωματείο των ηθοποιών που (ώς τώρα, αργά βράδυ Δευτέρας) δεν εδέησε να βγάλει μια ανακοίνωση συμπαράστασης στο θύμα.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι να ανακοινώνει ο δικηγόρος του θύματος ότι «δεν θα ξαναπάει στο θέατρο», και αυτό να περνάει έτσι.
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ είναι μια κοινωνία που δεν θα εξέπλησσε κανέναν εάν έστελνε τον θύτη στη Βουλή, όπως έκανε και το 2012 με τον από τηλεόρασης ξυλοδαρμό βουλευτίνας.
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: