... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η κακοποίηση ζώων δείχνει βία και στην οικογένεια-παραδείγματα που σοκάρουν

i-kakopoiisi-zwwn-deixnei-bia-kai-stin-oikogeneia-paradeigmata-pou-sokaroun

«Νεαρός άνδρας κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του. Όταν εκείνη άρχισε να αντιδρά, απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον σκύλο της για να κάμψει τις αντιστάσεις της. Τελικά τον σκότωσε. Ήθελε να της δείξει ότι αφού έμεινε ατιμώρητος για την φρικτή πράξη του, μπορούσε να κάνει το ίδιο και σε αυτή αν δεν υπέκυπτε».
«Γυναίκα πήγε την τραυματισμένη γάτα της σε φιλοζωική οργάνωση. Την είχε πετάξει ο σύζυγός της στον τοίχο γιατί ζήλευε που ασχολούνταν μαζί της. Ήταν και αυτή θύμα ξυλοδαρμών»,
«Ο σύζυγος μιας άλλης γυναίκας της έστειλε βίντεο που κάλυπτε με μονωτική ταινία την γάτα της. Κακοποιούσε συστηματικά την ίδια και όσους σχετίζονταν μαζί της».
Πρόκειται για τρία ακραία παραδείγματα, που τεκμηριώνουν την άμεση σύνδεση της βίας απέναντι στα ζώα με τη βία απέναντι σε παιδιά και γυναίκες, όπως ανέφερε η κ. Μισέλ Ουέλς ανώτερη πολιτειακή Εισαγγελέας στην Βιρτζίνια, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ο κύκλος της βίας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία». Η ίδια, όπως και οι Σούζαν Ντέϊ και Σιόμπχαν Τσέϊς, αξιωματικοί της αστυνομίας στην μονάδα παιδικής κακοποίησης και προστασίας ζώων, αντίστοιχα, συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λος Άντζελες και Γενική Εισαγγελία της Βιρτζίνια, για την εκπαίδευση 200 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και 50 Εισαγγελέων και Ανακριτών για τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών.


Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στον χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση αντίδρασης κοινωνιών και διωκτικών αρχών να αντιληφθούν την «διασύνδεση» της κακοποίησης ζώων με αυτή στους ανθρώπους.
Εντυπωσιακά ήταν τα όσα ανέφερε η Εισαγγελέας της Βιρτζίνια, η οποία υποστήριξε ότι ο «κακοποιός δεν σταματά τη βία στα ζώα», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα δεν καταγγέλλουν τον θύτη, φοβούμενοι περαιτέρω κακοποίηση του αγαπημένου τους ζώου και όχι του… εαυτού τους. Τόνισε, ακόμη τις περιπτώσεις κτηνοβασίας που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όπως και τις κυνομαχίες, οι οποίες ουσιαστικά οργανώνονται από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος με μεγάλα κέρδη.
«Στην τελευταία υπόθεση κυνομαχιών που ασχολήθηκα, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν 100.000 δολάρια, ενώ από την περαιτέρω διερεύνηση κατασχέθηκε επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια» τόνισε η κ. Μισέλ Ουέλς.


Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο εντοπισμός της «λεπτής γραμμής», που ο ένστολος θα καταλάβει την πιθανότητα κακοποίησης ζώου, παιδιού και γυναίκας, προκειμένου να την προλάβει.
«Η παραμέληση παιδιών και ζώων πάνε χέρι-χέρι. Αν δεις για παράδειγμα ένα ζώο υποσιτισμένο, μόνιμα δεμένο, χωρίς φροντίδα, είναι ένα δείγμα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μέλη της οικογένειας. Είναι ένα στάδιο πριν την κακοποίηση ζώου, παιδιού ή ενήλικα» επεσήμανε η αμερικανίδα Εισαγγελέας. Οι περισσότεροι από τους δράστες όπως διαπιστώνουν σχετικές έρευνες παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές, έχουν βιώσει την κακοποίηση και τείνουν να την επαναλάβουν, ενώ και τα παιδιά αντιγράφουν τις κινήσεις κακοποίησης των γονιών τους.
Από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναγνωρίζεται ότι η κακοποίηση ζώων είναι συνήθως η κορυφή του παγόβουνου και η πρώτη ένδειξη ενός επικίνδυνου ατόμου που αποτελεί απειλή για το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών διωκτικών αρχών, στο 88% οικογενειών που κατηγορήθηκαν για κακοποίηση παιδιού διαπιστώθηκε παράλληλη κακοποίηση ζώου. Το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικιδίου, ενώ το 76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν μπροστά σε παιδιά.  


Χαρακτηριστικό του σοβαρού συσχετισμού είναι το γεγονός ότι το FBI από την 1ηΙανουαρίου 2015 χαρακτηρίζει την κακοποίηση ζώων «Έγκλημα κατά της Κοινωνίας», και την κατατάσσει στο ύψιστο επίπεδο κακουργημάτων, μαζί με την ανθρωποκτονία και τον εμπρησμό.
Μία από τις ενδεικτικές αναφορές για το σοβαρό ζήτημα, ήταν του Λεονάρντο Ντα Βίντσι:
«Θα έρθει η μέρα που οι άνθρωποι θα δουν τον φόνο ενός ζώου με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν τον φόνο ενός ανθρώπου»…

Φυλλάδιο «Ο κύκλος της βίας. Παιδική κακοποίηση. Κακοποίηση ζώων»


Δεν υπάρχουν σχόλια: