... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η ΕΕ και ο ΟΗΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών



New York, 20 Σεπτεμβρίου 2017




Σήμερα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Spotlight Initiative» («Πρωτοβουλία-Φάρος»), 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Την πρωτοβουλία αυτή εγκαινίασαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ/αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres και την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Amina Mohammed.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε τα εξής: «Είναι πολύ σκληρό, είναι όμως πραγματικότητα: μία στις τρεις γυναίκες θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη βία στη διάρκεια της ζωής της. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών καταστρέφει ζωές και προκαλεί πόνο από γενιά σε γενιά. Και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι πραγματικά ιστορικής σημασίας. Το συγκεκριμένο κονδύλιο αποτελεί μια πρωτοποριακή επένδυση στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών. Όταν ρίχνουμε τους προβολείς στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών, το μέλλον όλων μας γίνεται φωτεινότερο».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επεσήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να πατάξει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες μας, όπως η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η ισότητα των φύλων. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε πρώτα για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους.»
Ο επίτροπος Μίμιτσα πρόσθεσε: «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής μας, και δεν γνωρίζει σύνορα, γενιές, εθνικότητες και κοινωνίες. Αγγίζει βαθιά την καρδιά μας και την ψυχή μας. Επιπλέον, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού κάθε κοινωνίας. Για να φέρουμε μια πραγματική αλλαγή, καλώ όλους τους εταίρους μας να προσχωρήσουν σ' αυτή την πρωτοβουλία για έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν πραγματικά να λάμπουν!»
Την πρωτοβουλία «Spotlight» ΕΕ-ΟΗΕ στηρίζει ένα πολυμερές καταπιστευματικό ταμείο με βασικό χρηματοδότη την ΕΕ - που συμμετέχει με ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ - που είναι ανοιχτό και σε άλλους χρηματοδότες.
Μέσα στα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπως η σεξουαλική βία, η βία που συνδέεται με το φύλο και οι διάφορες επιβλαβείς πρακτικές, η εμπορία ανθρώπων και η οικονομική εκμετάλλευση (της εργασίας), η γυναικοκτονία και η ενδοοικογενειακή βία. Βασικοί τομείς παρέμβασης θα είναι τομείς όπως η ενίσχυση των νομοθετικών πλαισίων, των πολιτικών και των θεσμών, των προληπτικών μέτρων και της πρόσβασης σε υπηρεσίες, καθώς και η καλύτερη συλλογή δεδομένων στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, τον Ειρηνικό και την Καραϊβική.



Σύμφωνα με τις αρχές του Θεματολογίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, η πρωτοβουλία «Spotlight» θα εφαρμόσει μια προσέγγιση βασιζόμενη στα δικαιώματα και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες γυναικών και κοριτσιών ώστε «καμία να μη μείνει απέξω». Θα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των πολιτικών δεσμεύσεων σε ανώτατο επίπεδο και την παροχή στοχευμένης στήριξης ευρείας κλίμακας, καθώς και τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων. Επίσης, θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο στις εκτεταμένες, χρόνιες και επιβλαβείς επιπτώσεις της άσκησης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Ιστορικό

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αφορά όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως γενιάς, και δεν γνωρίζει κοινωνικοοικονομικά, εκπαιδευτικά και γεωγραφικά σύνορα. Σήμερα, πλήττονται από τη βία συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζωές. Εκτιμάται ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 70%.
Επίσης, πάνω από 700 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν από τα 18 τους χρόνια. Και από αυτές, πάνω από 1 στις 3 – περίπου 250 εκατομμύρια– πριν από την ηλικία των 15 ετών. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες.
Η μάστιγα αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, καθώς και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).
Η πρωτοβουλία «Spotlight» αποτελεί έκφραση της ίδιας πολιτικής βούλησης που επέδειξε η διεθνής κοινότητα, αφενός, εγκρίνοντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τον αυτοτελή στόχο 5 για την ισότητα των φύλων και με ειδικότερους στόχους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, και αφετέρου, εντάσσοντας την ισότητα των φύλων στο συνολικό πλαίσιο των ΣΒΑ.
Τέλος, η «Νέα Ευρωπαϊκή Συναίνεση για την Ανάπτυξη», η νέα συνολική προσέγγιση της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ και όλων των κρατών μελών της στο θέμα της ισότητας των φύλων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία «Spotlight» ΕΕ-ΟΗΕ: www.un.org/spotlight-initiative

Δεν υπάρχουν σχόλια: