... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Κυπριακή Οικονομία : Κώδικας κατά βίας στο χώρο εργασίας

Αδιαπραγμάτευτη αρχή αποτελεί για την ΣΕΚ ο σεβασμός της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου στον εργασιακό χώρο, σε όλα τα επίπεδα, τόνισε η γραμματέας του τμήματος γυναικών ΣΕΚ Δέσπω Ησαΐα. 

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας σχετικά με την παρενόχληση και τη βία στην εργασία που υπεγράφη σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Εργοδοτών στις Βρυξέλλες, στις 26 Απριλίου 2007 και την οποία υπέγραψαν και υιοθετούν και οι κυπριακές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις είπε ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και η βία είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές σε όλες τους τις μορφές». 

Η Νομοθεσία του 2004 περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση, απαγορεύει ρητά τα φαινόμενα αυτά. 

Συνεχίζοντας τόνισε ότι σημαντική πρόνοια της νομοθεσίας είναι η υποχρέωση κάθε εργοδότη να εφαρμόζει Κώδικα Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας του. Ο Κώδικας λειτουργεί αποτρεπτικά στην εμφάνιση φαινομένων παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Σε περίπτωση περιστατικού παρενόχλησης, η ευθύνη, πέραν του θύτη, βαραίνει και τον εργοδότη σε περίπτωση απουσίας Κώδικα. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών δεν εφαρμόζουν κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, μεταξύ αυτών και το ίδιο το κράτος. 

Η κ. Ησαΐα τόνισε ότι η ΣΕΚ , για να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ετοίμασε προσχέδιο Κώδικα με σκοπό να ενσωματωθεί ως παράρτημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους. 

Ο Κώδικας καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών καθώς και παραδείγματα συμπεριφορών σεξουαλικής παρενόχλησης που πρέπει να αποφεύγονται στον χώρο εργασίας. 

-Ο Κώδικας καθιστά σαφές ότι στον εργασιακό χώρο δε γίνεται ανεκτή η οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση. 

-Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να διερευνήσει οποιαδήποτε περιστατικά παρενόχλησης και να ορίσει υπεύθυνο χειρισμού. 

-Ο εργοδότης που δεν προστατεύει το προσωπικό του από ενέργειες σεξουαλικής παρενόχλησης θεωρείται συνυπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο. 

-Ο εργαζόμενος πρέπει να αντιδρά σε συμπεριφορές που κρίνει ότι προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του και να μην διστάζει να προβαίνει σε καταγγελία εφόσον χρειαστεί- Η σιωπή μπορεί να εκληφθεί από τον θύτη ως αποδοχή. 
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=281398

Δεν υπάρχουν σχόλια: